Εθνική Άμυνα : «Οι καιροί ου μενετοί»!

Γράφει ο Κώστας Παδουβάς, Αντγος ε.α.

 

 

 

Συχνά-πυκνά οι θεσμικές ηγεσίες επί θεμάτων άμυνας ( πολιτειακές, πολιτικές, στρατιωτικές), αναφέρονται γενικόλογα για την επάρκεια της επιχειρησιακής προετοιμασίας και ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και για κάθε επικουρικό τομέα που συντρέχει στην εθνική άμυνα της χώρας.

Με τις αναφορές αυτές επιχειρείται, αφενός η ενημέρωση (καθησυχασμός) των πολιτών ότι έχουν ικανοποιητική ασφάλεια και αφετέρου η αποτροπή τυχόν σχεδιαζόμενων εχθρικών προκλήσεων σε βάρος της ειρηνικής πορείας στη χώρα μας, από τους κάθε είδους «επίβουλους» της ακεραιότητας της.

Αποφεύγονται, όμως, οι ειδικές αναφορές σε επί μέρους θέματα-συνιστώσες της όλης αμυντικής υποδομής, από όπου προκύπτουν οι πιο αξιόπιστοι δείκτες του επιπέδου της γενικής αμυντικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Το επίπεδο της γενικής αμυντικής κατάστασης της χώρας είναι συνισταμένη πολλών συνιστωσών αμυντικού περιεχομένου, από τις οποίες εξαρτάται η ποσοστιαία εκσυγχρονιστική στάθμη είτε η αντίστοιχη αναχρονιστική του παλιού πνεύματος (οπισθοδρομική).

Τη στάθμη αυτή δεν την προσδιορίζουν μόνο οι σύγχρονοι εξοπλισμοί έστω και της τελευταίας γενιάς, αλλά και πολλές άλλες συνιστώσες-τομείς άμυνας με το ηθικό του κάθε είδους προσωπικού των ΕΔ να προηγείται όλων των άλλων τομέων άμυνας.

Είναι γνωστές οι απώλειες μαχών και πολέμων λόγω του μειωμένου ηθικού του ανθρώπινου δυναμικού.

Μεταξύ των λοιπών συνιστωσών άμυνας με σημαντική σημασία περιλαμβάνονται: οι εθνικές συμμαχίες-συνεκπαιδεύσεις με ξένες δυνάμεις, οι έρευνες-μελέτες (περιλαμβανομένων των προπαγανδιστικών) για την εξαγωγή συγκριτικών συμπερασμάτων εκσυγχρονισμού και ζωτικού προσανατολισμού των διαφόρων προγραμμάτων και δογμάτων (οργανωτικών, εξοπλισμών κ.ά.), η ποσοτική οροφή σε συνδυασμό με τις δημογραφικές τάσεις και οποιαδήποτε άλλη πρόβλεψη ήθελε προκύψει από το διαρκώς επικαιροποιημένο δικαίωμα της χώρας να προασπίζει αποτελεσματικά τη δική της τρισδιάστατη άμυνα και ασφάλεια (ξηράς, θάλασσας, αέρα) ανάλογα με τις κυλιόμενες εξωτερικές απειλές.

Εάν οι αναφορές των θεσμικών ηγεσιών της άμυνας περιλάμβαναν και τις παραπάνω συνιστώσες , οι Έλληνες πολίτες θα είχαν επίκαιρη και πραγματική εικόνα όχι μόνο της γενικής κατάστασης της άμυνας της χώρας τους.

Έχοντες γνώση και των εξωτερικών απειλών και των αντικειμενικών δυσκολιών του κράτους ουδέποτε θα έκαναν σκέψεις για ολιγωρία σε βάρος των θεσμικών ηγεσιών άμυνας, ούτε θα τους προβλημάτιζε η τυχόν μειωμένη ασφάλειά τους όπως αποφασίστηκε χωρίς αυτούς.

Η μειωμένη ασφάλεια των Ελλήνων έγινε αισθητή από τότε που άρχισαν να ελαχιστοποιούνται συνεχώς οι ετήσιοι κρατικοί προϋπολογισμοί για την εθνική άμυνα σε συνδυασμό με την έλλειψη της οποιασδήποτε παράδοσης εύλογων αντιδράσεων, περιλαμβανομένων και των παραιτήσεων των οικείων προσωπικοτήτων κορυφής, όπως συμβαίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις άλλων χωρών.

Είναι λυπηρό το ότι στη χώρα μας, των διαπιστωμένων εκτεταμένων και αυξανομένων εξωτερικών απειλών, ουδέποτε κατατέθηκε παραίτηση αξιωματούχου λόγω μειωμένου προϋπολογισμού για την άμυνα. Στη Γαλλία, όμως, παραιτήθηκε ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Ντε Βιλιέ πολύ πρόσφατα επειδή ο προϋπολογισμός εκσυγχρονισμού της Εθνικής άμυνας, που ψήφισε η Κυβέρνηση του Προέδρου Μακρόν, ήταν «ανεπαρκής για την εξασφάλιση της Εθνικής άμυνας της χώρας του».

Με τους μειωμένους κρατικούς προϋπολογισμούς, μεταξύ άλλων, έχει υποβιβαστεί το κάθε είδος προσωπικό άμυνας στην ενέργεια είτε στην εφεδρεία στα επίπεδα στοιχειώδους επιβίωσης, προφανώς σε βάρος της αγωνιστικότητας (υψηλού ηθικού), για την τρισδιάστατη άμυνα του Ελληνικού χώρου, όπως καθορίζεται από την ειδική μορφολογία, τη γεωδυναμική της χώρας στην Ανατολική λεκάνη της Μεσογείου και τις διαπιστωμένες αυξημένες εξωτερικές απειλές.

Οι δικαιολογίες του τύπου: «δεν παρέχονται δυνατότητες ειδικών μέτρων πολιτικής για το προσωπικό ΕΔ από τους δανειστές λόγω του τεράστιου κρατικού χρέους» όχι μόνο δεν πείθουν κανένα από το προσωπικό αυτό, αλλά δεν μειώνει ούτε στο ελάχιστο την αυξημένη απειλή της Γείτονος, που υπέγραψε πρόσφατα συμβόλαιο αγοράς πυραύλων S 400 από τη Ρωσία και οι αμοιβές του προσωπικού των ΕΔ απέχουν πάρα πολύ από τα επίπεδα της στοιχειώδους επιβίωσης στη χώρα τους.

Ας ελπίσουμε ότι στον προσεχή προϋπολογισμό του κράτους θα ληφθούν υπόψη τα παραπάνω διότι «οι καιροί ου μενετοί»!

Κώστας Παδουβάς, Αντγος ε.α.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ