Εθνοφύλακες στην Κύπρο: Τα πυρά τους αντηχούν στα Κατεχόμενα!

Αντηχούν στα Κατεχόμενα οι βολές που έκαναν οι Εθνοφύλακες στην Κύπρο. Δείτε ο ΒΙΝΤΕΟ με τις εύστοχες βολές σε ξηρά και θάλασσα


 

Από 21 – 24 Φεβρουαρίου 2017 εκτελέστηκαν βολές πυροβολικού μάχης και άμεσες βολές πυροβολικού σε ξηρά και θάλασσα με τη χρήση αυτοκινούμενων και ρυμουλκούμενων πυροβόλων όλων των διαμετρημάτων καθώς και βολές πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων Μονάδων Πυροβολικού της Εθνικής Φρουράς.

Κατά τη διάρκεια των βολών διαπιστώθηκε η άρτια εκπαίδευση των Μονάδων Πυροβολικού, η ακρίβεια των διαδικασιών, η ευστοχία και το υψηλό ηθικό του προσωπικού που υπηρετεί σε αυτές.

 

 

Η Εθνοφυλακή στην Κύπρο

Η Εθνοφυλακή είναι ένα τμήμα της Εθνικής Φρουράς, που άρχισε να οργανώνεται τον Μάιο 1989 με την υπ’ αριθ. 31711 Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Συγκροτήθηκε για ν’ αναλάβει την προστασία των κατοικημένων τόπων στο πλαίσιο των Διοικήσεων στις οποίες υπάγεται.

Με βάση αυτά, οι βασικοί στόχοι της είναι:

  • Η εξύψωση του φρονήματος του Κυπριακού Ελληνισμού.
  • Η εμπέδωση της εμπιστοσύνης αυτού στην Εθνική Φρουρά
  • Η καλλιέργεια της θελήσεως του να παραμείνει στα σπίτια του και ν’ αγωνισθεί σύμφωνα με το ρητό του εμβλήματος μας, που είναι το «Αυτοπροαιρέτως Αποθανούμεν»

 

Οργάνωση

Ο βασικός πυρήνας της είναι ο Λόχος Κατοικημένου Τόπου, όπως αναφέρει τούτο η ιδρυτική Υπουργική Απόφαση του 1989.

Ένας αριθμός από Λόχους συγκροτεί το Τάγμα Εθνοφυλακής που είναι η βασική Μονάδα αυτής.

Η συγκεκριμένη πολεμική αποστολή κάθε Τάγματος καθορίζεται από την προϊστάμενη διοίκηση αυτού κι έχει σχέση με τον ρόλο της Εθνοφυλακής που προαναφέραμε.

Δηλαδή πιο απλά, ο εισβολέας, γύρω από τα χωριά, ανάμεσα στα χωριά, μέσα στα χωριά και πίσω από τα χωριά θα βρίσκει παντού μπροστά του τον Εθνοφύλακα.

Διοίκηση Τμημάτων Εθνοφυλακής

Οι Εθνοφύλακες Αξιωματικοί διοικούν βασικά τους Λόχους και τις Διμοιρίες. Και αυτοί αντεπεξέρχονται στο ρόλο τους άριστα και είναι η ψυχή και η βάση της Εθνοφυλακής.

Τα Τάγματα τα διοικούν Μόνιμοι Αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς. Εδώ τονίζεται ότι υπάρχει μια ιδιαιτερότητα στα καθήκοντα των Διοικητών μέσα στην Εθνοφυλακή:

  • Ιδιαιτερότητα είναι ότι δεν ενεργούν με τους κανόνες της διοικήσεως, αλλά με τις αρχές της ηγεσίας έχοντας στο Τάγμα τους, τους ανθρώπους με τα χαρακτηριστικά του Εθνοφύλακα που αναφέρθηκαν.
  • Πρέπει να πείθουν με την ποιότητα της εργασίας τους και με το παράδειγμα και όχι απλά να διατάζουν.
  • Πρέπει να έχουν επιμονή, θέληση κι ενθουσιασμό. Πρέπει να γνωρίζουν να χειρίζονται ανθρώπους με προσωπικότητα, αλλά και με τα προβλήματα της ζωής.
  • Οι Διοικητές που υπηρετούν έχουν συναίσθηση του ρόλου τους κι’ εκδηλώνουν ανησυχία για τις υποχρεώσεις τους.

Κατατάξεις Εθνοφυλάκων

Στην Εθνοφυλακή εντάσσονται οι Έφέδροι που αποδεσμεύονται από την Εφεδρεία της Εθνικής Φρουράς με στρατολογική διαδικασία. Όμως υπάρχουν και πολίτες οι οποίοι δεν περιμένουν την πρόσκληση αλλά προσέρχονται μόνοι τους για κατάταξη.

Ομοίως υπάρχουν και Εθνοφύλακες που απολύονται και δεν έχουν νομική υποχρέωση να συνεχίσουν να υπηρετούν, αλλά ζητούν να παραμένουν στην Εθνοφυλακή και τούτο αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για όλους.

Οδηγούνται σε αυτό πιστοί στις υποχρεώσεις προς την Πατρίδα για τα σκλαβωμένα χωριά τους και για τους άταφους νεκρούς τους στον Πενταδάκτυλο.

Προσωπικότητα Εθνοφύλακα

 

Τα παιδιά που έριχναν πέτρες στους Εγγλέζους στον αγώνα 1955 – 59 , τώρα , είναι Εθνοφύλακες. Αυτοί που αγωνίσθηκαν στην Τηλλυρία, τώρα , είναι Εθνοφύλακες. Και όλοι οι σημερινοί Εθνοφύλακες προέρχονται από όλες τις ομάδες των Ελληνοκυπρίων.

Καθηγητές πανεπιστημίου και άνθρωποι με βασική μόρφωση. Επιχειρηματίες και άνθρωποι του μεροκάματου.

Επώνυμοι και απλοί άνθρωποι. Και όλοι οι παραπάνω καταξιωμένοι πλέον στον χώρο τους, αφού έφτιαξαν στη ζωή καλές δουλείες, καλές οικογένειες και καλό όνομα μέσα στην κοινωνία και στη γειτονιά τους. Τα κυριότερα στοιχεία της προσωπικότητας τους είναι:

  • η σοβαρότητα του χαρακτήρα τους
  • η υπευθυνότητα στις υποχρεώσεις τους
  • η ψύχραιμη αντίδραση σε δύσκολες καταστάσεις
  • η ικανότητα για ορθές αποφάσεις
  • η πολεμική εμπειρία

Όμως, πάνω απ’ όλα, το βασικότερο στοιχείο των Εθνοφυλάκων είναι ότι έζησαν όλη την πρόσφατη ιστορία αυτού του τόπου.

Γνώρισαν το άδικο, κι ελπίζουν στο δίκαιο.

Περπάτησαν στην Κερύνεια και προσβλέπουν στην Κερύνεια. Έχουν άταφους νεκρούς στον Πενταδάκτυλο.

Εκπαίδευση

Ο εκπαιδευτικός σκοπός της Εθνοφυλακής καθορίζεται ξεχωριστά για κάθε Τάγμα και Λόχο με βάση την πολεμική αποστολή αυτού. Οι Εθνοφύλακες καλούνται σε ημερήσιες εκπαιδεύσεις, που γενικά τ’ αντικείμενα είναι:

Eκπαίδευση στον οπλισμό

  • Eκπαίδευση στην τακτική του μαχητού
  • Bολές ατομικού οπλισμού και βαρέων όπλων
  • Aσκήσεις μάχης στις αποστολές κάθε Λόχου

Επί πλέον οι Αξιωματικοί καλούνται και ξεχωριστά για εκπαίδευση σε αντικείμενα:

  • οργανώσεως κι ετοιμότητας των λόχων τους
  • καθηκόντων Λοχαγού και Διμοιρίτου στο πεδίο της μάχης.

Συμπερασματικά και απλά οι Εθνοφύλακες εκπαιδεύονται για τον αγώνα εκ του συστάδην με τη χειροβομβίδα και την ξιφολόγχη, με το πολυβόλο και τα αντιαρματικά όπλα και τους όλμους μικρού βεληνεκές, γύρω από τα σπίτια τους και τους τάφους των προγόνων τους, πως συμβολίζει και το έμβλημά τους, που προαναφέρθηκε.Η πλειονότητα των Εθνοφυλάκων ανταποκρίνεται στην εκπαίδευση με χαρακτηριστική κι εντυπωσιακή προθυμία, όπως αποδεικνύεται τούτο από πολλά παραδείγματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ