Ετοιμάζονται να γίνουν πολλά στην Ελλάδα το θέμα είναι αν θα τα καταφέρουμε

ΥΕΘΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ - 84Η ΔΕΘ

Η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα εγκαίνια της 84ης ΔΕΘ φαίνεται να σηματοδοτεί μια αλλαγή πορείας για τη χώρα ασχέτως παρατηρήσεων και σχολίων που μπορεί να κάνει κανείς.

Δύο μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές και την ριζική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού η νέα κυβέρνηση δείχνει ότι ναι μεν θα κινηθεί στην γραμμή των Βρυξελλών αλλά με τη δική της αντίληψη και τις δικές της θεωρήσεις αλλά και ιδεοληψίες. Όπως ακριβώς δηλαδή έκανε και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ που την οδήγησε όμως στην αντιπολίτευση πληρώνοντας την διπρόσωπη της τακτική στο εσωτερικό και εξωτερικό της χώρας.

Η προετοιμασία και η ετοιμότητα της νέας κυβέρνησης που φάνηκε στους δύο αυτούς μήνες ήταν αρκετή πάντως για να έχουμε ένα σχετικό δείγμα για το πως θα πορευτεί και το μόνο που μένει να δούμε είναι αν τελικά θα έχει και θετικό αποτέλεσμα για τους πολίτες αλλά κυρίως για τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.

Είναι πολλοί αυτοί που λένε ότι είναι η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα αν θέλουμε να ξεκολλήσουμε και από τα 10 χρόνια κρίσης αλλά και από τις αντιλήψεις που κουβαλάμε εδώ και 40 χρόνια. Οι ευκαιρίες είναι πολλές, το πεδίο είναι αγνό και παρθένο πλέον και το μόνο που απομένει είναι η βούληση και η αποφασιστικότητα να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις και οι δυσκαμψίες που δημιούργησε το ίδιο το πολιτικό σύστημα.

Οι δυνατότητες υπάρχουν, οι υποδομές κυρίως σε ανθρώπινο δυναμικό περισσεύουν. Υπάρχουν τομείς της οικονομίας όπως η υγεία, τα τρόφιμα, η μεταποίηση, οι νέες τεχνολογίες κ.α. που ασφυκτιούν και θέλουν ελάχιστα κίνητρα για να εκτοξευτούν. Υπάρχουν ταυτόχρονα εργαζόμενοι που μπορούν να συμβάλουν και να εκτινάξουν την παραγωγικότητα αρκεί βέβαια να τους δοθούν και σε αυτούς τα κίνητρα και όχι μια κακοπληρωμένη θέση εργασίας. Κυρίως όπως φαίνεται ότι υπάρχουν και ξένες δυνάμεις που είναι πλέον έτοιμες να «προσγειωθούν» στη χώρα και να επενδύσουν διαβλέποντας μέλλον.

Φυσικά όμως όλα αυτά θέλουν σχεδιασμό και οργάνωση για να πραγματοποιηθούν αλλά κυρίως για να μη γίνουν «μπάχαλο» από γνωστές δυνάμεις που παρεμβαίνουν πάντα για να εξυπηρετήσουν στενά το δικό τους συμφέρον και αποτελούν το ελληνικό χαρακτηριστικό εδώ και πολλές δεκαετίες.

Ο Κυριακός Μητσοτάκης προβάλλεται ως πολιτικός που το μεγάλο του προσόν είναι ότι κατέχει πολύ καλά το management και θεωρητικά μπορεί να τα καταφέρει. Η θεωρία όμως από την πράξη απέχει κι αν δεν θέλει να την «πατήσει» σαν τον Αλέξη Τσίπρα θα πρέπει να ζυγίζει κάθε κίνηση και κυρίως να ακούει τους ανθρώπους που πρέπει.

Αν δε «σπάσεις όμως αυγά» δεν κάνεις δουλειά και οι αλλαγές που ετοιμάζονται, δεν πρέπει να έχουν καμία σχέση με τα μνημονιακά μέτρα, που έχουμε βιώσει μέχρι σήμερα, πρώτα και κύρια στην τσέπη μας, αλλά στην αντίληψη που πρέπει να αλλάξει, στον τρόπο λειτουργίας μας σε όλους τους τομείς αλλά με το αντίστοιχο και ανάλογο μέτρο.

Ένας ακόμα χειμώνας έρχεται και δε πρέπει να είναι ξανά το ίδιο βαρύς γιατί τα «υποζύγια» πολύ απλά δεν αντέχουν άλλο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ