Με αυτό το Ελληνικό ΕΓΓΡΑΦΟ ξεκίνησε η νέα πρόκληση από την Τουρκία

Ένα έγγραφο από την ελληνική Βουλή αξιοποιήθηκε έντεχνα από την Τουρκία για να δημιουργήσει νέα κρίση στο Αιγαίο, διεκδικώντας ελληνικά νησιά. 

Η κυβερνητική απειρία έστειλε στην βουλή μια γραπτή απάντηση με πάγιες ελληνικές θέσεις και σχέδια που έχουν ακουστεί πολλες φορές στο παρελθόν την οποία όμως η Τουρκία αξιοποιήσε για να ξαναπροσπαθήσει να «γκριζάρει» το Αιγαίο.

Άλλωστε είναι γνωστό πως η Τουρκία έχει σοβαρότατα εσωτερικά ζητήματα και ο Ταγίπ Ερντογάν ενισχύεται όταν ανεβάζει τους τόνους κατά της Ελλάδας. Για αυτό και έχει ανοίξει θέμα για τα δήθεν «αμφισβητούμενα νησιά» στο Αιγαίο και ψάχνει τρόπο στις ομιλίες του να «κολλήσει» την ατάκα «συνθήκη της Λωζάνης» που του δίνει πόντους στο τουρκικό ακροατήριο.

Παραλήρημα απο την Τουρκία

Στην παραλληρηματική τους ανακοίνωση οι Τούρκοι λένε πως: «Ο Έλληνας υφυπουργός Ναυτιλίας δήλωσε ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να κατασκευάσει έργα για να καταστούν κατοικήσιμα 28 μικρά νησιά του Αιγαίου. Παρόλα αυτά, δεν  μας είπε τα ονόματα των νησιών. Έχουμε δηλώσει αρκετές φορές ότι δεν θα ανεχτούμε de facto συνθήκες που θα δημιουργηθούν από την ελληνική πολιτική σε αμφιλεγόμενους γεωγραφικούς σχηματισμούς»

Η «κάψα» των Τούρκων να παρουσιαστούν ως de facto συνδιαχειριστές του Αιγαίου είναι προφανές πως έχει να κάνει κυρίως απο την ανάπτυξη οικονομικής δραστηριότητας στα νησιά που θα ενισχύσει τις ελληνικές θέσεις για την ΑΟΖ.

Πέρα όμως απο την προφανή τουρκική μεθόδευση για την δημιουργία εντυπώσεων έχει ίσως ενδιαφέρον το πώς μια τυπική διαδικασία χρησιμοποιήθηκε απο την γειτονική χώρα για να δημιουργήσει θέμα. Ίσως η καταγραφή της να βοηθήσει την Αθήνα στο μέλλον να αποφύγει κινήσεις που την βάζουν σε δύσκολη θέση.

Το χρονικό της απάντησης που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι για την δημιουργία εντυπώσεων

  1. Στις 20 Δεκεμβρίου η Χρυσή Αυγή κάνει ερώτηση για το θέμα.

Η ερώτηση απευθύνεται σε δύο υπουργεία. Το Εσωτερικών και το Ναυτιλίας. Και αναρτάται στον ιστότοπο της βουλής.

ERVTHSEIS erotisi xa erotisi xa2

 

2) Στις 4 Ιανουαρίου το υπουργείο Ναυτιλίας απάντησε με αυτό το έγγραφο.  Απάντηση η οποία επίσης αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής.

 

Το σχέδιο που περιγράφει η απάντηση, όπως άλλωστε αναφέρει και η ερώτηση, είναι 20ετίας και βάλε.

Αυτό όμως δεν εμπόδισε την Τουρκία να το αξιοποιήσει για τις επιδιώξεις της. Και αυτό φυσικά δεν θα έπρεπε να είναι έκπληξη για κανέναν και σίγουρα είναι μάθημα για το μέλλον.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ