Η «ευαισθησία» των δικαστών αφού έκοψαν πλέον όλες τις συντάξεις!

Η χθεσινή παραίτηση του προέδρου του ΣτΕ Νίκο Σακελλαρίου που συνοδεύτηκε και από αντιμνημονιακό μανιφέστο δημιουργεί ερωτηματικά για τη σκοπιμοτητά του!

 

 

Επειδή είμαστε λίγοι σε αυτή τη χώρα και γνωριζόμαστε καλά νομίζουν ορισμένοι ότι μπορούν να μας τρελάνουν μετά από 10 χρόνια μνημονίων. Ο λόγος για το πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκο Σακελλαρίου ο οποίος 1,5 μήνα (!) πριν αποχωρήσει από τα δικαστικά του καθήκοντα ανακοίνωσε την παραίτηση του αλλά και δήλωσε …αντιμνημονιακός. Ταυτόχρονα «έκλαψε» για τις κομμένες συντάξεις που όλα τα προηγούμενα χρόνια το ΣτΕ τις έκρινε «συνταγματικές».

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι ο λόγος της παραίτησης που επικαλέστηκε ήταν …η διαρροή της πληροφορίας ότι το ΣτΕ έκρινε συνταγματικό τον τελευταίο αντιασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου για τις περικοπές στις συντάξεις! Το επαναλαμβάνουμε …η διαρροή της πληροφορίας! Μιλάμε για την απόλυτη υποκρισία και οι δημοσιογράφοι του δικαστικού ρεπορτάζ φυσικά μπορούν να το επιβεβαιώσουν αφού δεν έχει υπάρξει απόφαση ειδικά του ΣτΕ όλα τα τελευταία χρόνια που να μην έχουν προηγηθεί πρώτα πληροφορίες για το τι έχει αποφασιστεί. Διαρροές που μάλλον τα προηγούμενα χρόνια δεν τον ενοχλούσαν ιδιαίτερα.

Ας αφήσουμε όμως τις «δικαιολογίες» – κάτι έπρεπε να βρει ο ανώτατος δικαστικός – εκείνο που δημιούργησε αλγεινή εντύπωση ήταν το πολιτικό «αντιμνηνονιακό» μανιφέστο που διάβασε στους δημοσιογράφους «συγκινημένος» και με «τρεμάμενη» φωνή μιλώντας – για να μη πούμε χρησιμοποιώντας – για «εξαθλίωση» των συνταξιούχων.

Και επειδή δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου εκτός από τη τελευταία απόφαση του ΣτΕ που σύμφωνα με πληροφορίες έκρινε συνταγματικό τον νόμο Κατρούγκαλου ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές αποφάσεις – σταθμούς στα μνημονιακά χρόνια που έκριναν Συνταγματικότατους αλλά και αντισυνταγματικούς νόμους:

– Συνταγματικό το πρώτο Μνημόνιο το 2012
– Συνταγματικό το PSI το 2013 που τσάκισε τα ασφαλιστικά ταμεία.
– Συνταγματικό το 2014 το δεύτερο μνημόνιο.

• Αντισυνταγματικό το 2015 τις μειώσεις των συντάξεων των δικαστών
• Αντισυνταγματικός το 2016 ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες
• Αντισυνταγματικές το 2017 βασικές διατάξεις του νόμου για την υποβολή ηλεκτρονικού πόθεν έσχες από τους δικαστές.
• Κατακύρωση της παραγραφής υποθέσεων φοροδιαφυγής μετά την παρέλευση πενταετίας και έκρινε άκυρη την αύξηση του ορίου παραγραφής στην δεκαετία.

Ανεξάρτητα πάντως από το συγκεκριμένο περιστατικό, είναι γεγονός ότι διαχρονικά, στην Ελλάδα, ποτέ δεν κατάφερε να υπάρξει πλήρως ανεξάρτητη η δικαστική εξουσία. Πάντα υπήρξαν φαινόμενα προσπάθειας επηρεασμού και χειραγώγησης.

Δε ξέρουμε αν τελικά όπως έχει ήδη διαδοθεί ο πρώην πλέον ανώτατος δικαστικός έχει ήδη κλείσει θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας στις επόμενες εκλογές με τη ΝΔ και είναι απόλυτο και αναφαίρετο δικαίωμά του. Αυτό που δε μπορούμε να δεχτούμε είναι να χρησιμοποιεί το αξίωμά του και κυρίως τους «εξαθλιωμένους» συνταξιούχους.

Όταν ο ίδιος επικεφαλής και μέλος του ανώτατου Συνταγματικού δικαστηρίου έκρινε όλα τα μνημόνια που έκοβαν συντάξεις Συνταγματικά αλλά αντισυνταγματικές όλες τις περικοπές στους δικαστές.

Και όλα αυτά 1,5 μήνα πριν ολοκληρώσει τη θητεία του προκειμένου να δημιουργηθεί όπως λέγεται «ντόρος» και ένα κλίμα αποσταθεροποίησης…

Η δικαστική εξουσία είναι πολύ σημαντικός θεσμός στα δυτικά δημοκρατικά πολιτεύματα για να παίζουν κάποιοι μαζί τους. Πόσο μάλλον οι ίδιοι οι δικαστές…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ