Τι είναι η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Επέμβασης που αναφέρεται στην Αμυντική Συμφωνία Γαλλίας-Ελλάδος;

Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Επέμβασης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, Αντιστράτηγος ε.α., Γεωστρατηγικός Αναλυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής στο «Παρατηρητήριο Ευρωμεσογειακής Ασφάλειας και Συνεργασίας» 

 

Επειδή κάποιοι μπορεί να απορήσουν για τι είναι αυτή η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Επέμβασης (ΕΙΕ) η οποία αναφέρεται στο Άρθρο 18 παράγραφος ιδ της Αμυντικής Συμφωνίας Γαλλίας-Ελλάδος  σχετικό άρθρο-ανάλυση μου πριν από ένα περίπου χρόνο:

Μια γνωριμία με την «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Επέμβασης» (EI2)

«Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Επέμβασης- EI2»  είναι μια γαλλική πρωτοβουλία που καθορίστηκε από τον Πρόεδρο Macron ως μέρος του οράματός του για μία «κυρίαρχη, ενωμένη και δημοκρατική Ευρώπη» με την φιλοδοξία τα ευρωπαϊκά κράτη να αναλάβουν μεγαλύτερες ευθύνες σχετικά με την  ασφάλεια τους. Η πρωτοβουλία αυτή αφορά  ένα κοινό πρόγραμμα των συμμετεχόντων  ευρωπαϊκών κρατών προθύμων και με στρατιωτικές δυνατότητες.

Ο κύριος σκοπός της Ε2Ι  είναι η  ανάπτυξη μιας κοινής Στρατηγικής Κουλτούρας μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών ενισχύοντας τις διμερείς αμυντικές συνεργασίες αλλά και τις κοινές προσπάθειες που διενεργούνται στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ προκειμένου να αποτελέσει την βάση για αποτελεσματική εκτέλεση επιχειρήσεων σε ολόκληρο το φάσμα των κρίσεων όταν απαιτηθεί. Παράλληλα αποσκοπεί στην ενίσχυση της στρατιωτικής αξιοπιστίας της Ευρώπης αλλά και στη επαύξηση της στρατηγικής της αυτονομίας. Αυτή η Πρωτοβουλία όμως  δεν είναι … Στρατιωτική Δύναμη και  ουδόλως συνιστά οποιαδήποτε μορφή ενός …Ευρωπαϊκού Στρατού!

Κύριο στοιχείο της Ε2Ι είναι το μικρό σχήμα,  η ευελιξία και η μη δεσμευτικότητα. Δίνεται έμφαση σε ευρωπαϊκά κράτη που είναι πρόθυμα και ικανά να εμπλέξουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις όταν και όπου είναι απαραίτητο για να προστατεύσουν τα Ευρωπαϊκά συμφέροντα ασφάλειας σε όλο το φάσμα των κρίσεων όπως αναφέρθηκε και παραπάνω είτε ως ΝΑΤΟ, είτε ως ΕΕ είτε και ως ΟΗΕ.

Οι βασικοί τομείς δραστηριοτήτων του Προγράμματος είναι η ανταλλαγή πληροφοριών, κοινές σχεδιάσεις και κοινοί προγραμματισμοί αλλά και κοινή εκμετάλλευση διαπιστώσεων και διδαγμάτων  από ασκήσεις και επιχειρήσεις. Συμμετοχή σε οποιαδήποτε από τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες της ή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις που προκύπτουν, θα υπόκειται σε κυρίαρχη εθνική λήψη αποφάσεων.

Το πώς η Ε2Ι θα εξελιχθεί μεσο-μακροπρόθεσμα εξαρτάται από την πολιτική βούληση των συμμετεχόντων κρατών και στο αν τελικά μπορεί να υπάρχει παράλληλα με τις δομές ΕΕ και ΝΑΤΟ συμπληρώνοντας  το έργο τους. Αναντίρρητα σημαντικό ρόλο θα παίξει  η Γαλλία ως ηγετικό κράτος και το αν με κάποια άλλη πολιτική ηγεσία προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την Πρωτοβουλία καθαρά και μόνο για τα δικά της στρατηγικά συμφέροντα. Δείχνει όμως ότι «μοιράζεται την ιδιοκτησία» και ευνοεί τις  τα δραστηριότητες άλλων μελών όπως η Ολλανδία αλλά και η Εσθονία (για την Ασφάλεια της Βαλτικής)

Ελλάδα και Ε2Ι

Εκτιμάται ότι η Γαλλία επιθυμεί την συμμετοχή ενός ακόμα φιλικού κράτους με ισχυρές ΕΔ όπως η Ελλάδα και είναι βέβαιο ότι τουλάχιστον ανεπίσημα έχει προσκαλέσει την χώρα μας να συμμετάσχει.

Τον Φεβρουάριο 2020 ο ΥΕΘΑ κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος σε συνάντηση που είχε με την Γαλλίδα ομόλογο του κ.Florence Parly  είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα επιθυμεί να συμμετάσχει. To γιατί δεν έχει γίνει μέχρι τώρα το γνωρίζει η Κυβέρνηση.

 


Περισσότερα άρθρα από τον Κωνσταντίνο Λουκόπουλο:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ