Εξέταση PSA – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

ALPHA PROLIPSIS

Ενημέρωση για την εξέταση PSA, από το Δίκτυο Διαγνωστικών Κέντρων ALPHA PROLIPSIS

Ένας από τους παράγοντες που αυξάνουν το PSA είναι η ηλικία. Ακόμα κι αν ένας άνδρας δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα με τον προστάτη του, το PSA μπορεί να αυξάνεται με το πέρασμα του χρόνου.

Αιτία γι’ αυτό είναι το γεγονός ότι προοδευτικά αυξάνεται ο όγκος του προστάτη και έτσι παράγει περισσότερο προστατικό αντιγόνο. Σε γενικές γραμμές, παρατηρούνται χαμηλότερα επίπεδα του προστατικού αντιγόνου στους νεότερους άνδρες και υψηλότερα στους πιο ηλικιωμένους.

Η ηλικιακή αύξηση του προστατικού αντιγόνου είναι ο λόγος για τον οποίο έχει προταθεί να προσαρμόζονται οι φυσιολογικές τιμές του PSA ανάλογα με την ηλικία, ως εξής:

  • 40-49 ετών = 0 έως 2,5 ng/ml
  • 50-59 ετών = 0 έως  4 ng/ml
  • 60-69 ετών = 0 έως 4,5 ng/ml
  • Άνω των 70 ετών = 0 έως 6,5 ng/ml

Οι καλοήθεις παθήσεις του προστάτη

Τα επίπεδα του PSA μπορεί να αυξήσουν και οι καλοήθεις παθήσεις του προστάτη: η καλοήθης υπερπλασία και η προστατίτιδα.

Η προστατίτιδα είναι το πιο συχνό προστατικό πρόβλημα στους άνδρες ηλικίας κάτω των 50 ετών. Είναι φλεγμονή στον προστάτη αδένα. Μπορεί να προκληθεί από βακτήρια ή άλλα παθογόνα. Αν οφείλεται σε βακτήρια αντιμετωπίζεται με αντιβιοτική αγωγή. Η αντιμετώπιση της μη-βακτηριακής προστατίτιδας είναι πιο πολύπλοκη.

Στους άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών, η καλοήθης υπερπλασία του προστάτηείναι συχνή αιτία του αυξημένου PSA. Πρόκειται για την μη-καρκινική διόγκωση του αδένα που οι άνδρες συνήθως αποκαλούν ως «έχω προστάτη». Η υπερπλασία αυτή είναι η συχνότερη αιτία διαταραχών της ούρησης στην μέση και ιδίως στην τρίτη ηλικία.

Ιατρικές πράξεις που διεγείρουν τον προστάτη

Το PSA μπορεί επίσης να αυξηθεί και έπειτα από διέγερση του προστάτη λόγω κάποιας ιατρικής πράξης. «Οτιδήποτε επηρεάσει τραυματικά τις δομές γύρω από τον προστάτη αδένα, μπορεί να προκαλέσει αύξησή του», . «Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η τοποθέτηση καθετήρα στην ουροδόχο κύστη. Επειδή η κύστη βρίσκεται γύρω από τον προστάτη, μπορεί να προκαλέσει σημαντική αύξηση του PSA».

Άλλες ιατρικές πράξεις που μπορεί να αυξήσουν το PSA είναι η κυστεοσκόπηση, η βιοψία προστάτου, η δακτυλική εξέταση του προστάτη κ.λπ. Η αύξηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου είναι ο λόγος για τον οποίο συνιστάται στους άνδρες που υποβάλλονται σε τέτοιες εξετάσεις να περιμένουν τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες πριν κάνουν μέτρηση του PSA. Στο μεσοδιάστημα, το τραύμα λογικά θα επουλωθεί και το αντιγόνο θα έχει επιστρέψει στα μη-τραυματικά επίπεδα.

Ουρολοιμώξεις και εκσπερμάτιση

Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν το PSA. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται οι ουρολοιμώξεις και η εκσπερμάτιση.

Οι ουρολοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό και φλεγμονή στα κύτταρα του προστάτη. Αντίστοιχα, η εκσπερμάτιση συνήθως προκαλεί ήπια αύξηση του PSA που υποχωρεί σε λίγες μέρες.

Σε όλα τα σύγχρονα και πλέον εξελιγμένα συστήματα υγείας ο Γενικός Οικογενειακός Ιατρός είναι ο ιατρός στον οποίο αναφέρεται κάθε άτομο για οποιοδήποτε θέμα της υγείας του, ανεξάρτητα από τη φύση του προβλήματος, το φύλο του, την ηλικία και κάθε άλλο χαρακτηριστικό.
Στόχος του Γενικού Ιατρού είναι η πρόληψη, η διάγνωση και η αντιμετώπιση οξέων και χρόνιων παθήσεων όπως: λοιμώξεις, κρίση υπέρτασης, σακχαρώδης διαβήτης, κεφαλαλγία, αυχεναλγία, οφθαλμαλγία, τραύματα κτλ και η πιθανή παραπομπή στον αντίστοιχο εξειδικευμένο Ειδικό Ιατρό.
Με αυτόν τον τρόπο συνεργάζεται με εξειδικευμένους ιατρούς άλλων ειδικοτήτων όπου απαιτείται, έχοντας πάντα την ευθύνη της ομαλής και ορθολογικής συνέχειας κάθε θεραπείας, ώστε αυτή να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Επιμελείται την πρόληψη με την ευρεία έννοια σε όλα τα επίπεδα (εμβολιασμοί, αγωγή υγείας για το κάπνισμα, τον τρόπο ζωής, τη διατροφή κλπ, προστασία αδύναμων ατόμων όπως ΑΜΕΑ, παιδιά (booling), εξαρτημένοι ασθενείς, μετανάστες, συμβολή σε κοινωνικές δράσεις.
Είναι υπεύθυνος για τη μακροχρόνια συνέχιση της οποιασδήποτε θεραπευτικής αγωγής μέσα από δομημένη επικοινωνία γιατρού-ασθενή.
Είναι κύρια, ολιστικά, σφαιρικά και διαχρονικά υπεύθυνος για την υγεία και την ευεξία των ατόμων που έχουν αναφερθεί σε αυτόν, ώστε κάθε άτομο που έχει στην ευθύνη του να έχει το καλύτερο δυνατό επίπεδο σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής υγείας.
Ο Γενικός Ιατρός του Κέντρου μας πραγματοποιεί:
ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ.

Περισσότερες πληροφορίες, στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ