Ο "Έξυπνος Μαχητής", μια πρωτοποριακή μέθοδος τακτικής εκπαίδευσης μικρών κλιμακίων

Ο συνδυασμός πρακτικής άσκησης, βιωματικής εκπαίδευσης και θεωρίας της μάχης αποτελεί πλέον το ζητούμενο σε όλους τους σύγχρονους στρατούς.

 
 
 
Από τον Συνταγματάρχη (ε.α.) Κωνσταντίνο Τσιάκαλο, Πρόεδρο και Γενικό Διευθυντή της MSETT Hellas.
Η εμπειρία έχει δείξει πως η εκπαίδευση στρατιωτικού προσωπικού τύπου “Ράμπο” και ακριβή είναι αλλά κυρίως αναποτελεσματική στις περιπτώσεις που οι τακτικές απαιτήσεις μιας επιχείρησης υπερβαίνουν την ατομική επιβίωση.
Ένα σύγχρονο πεδίο μάχης απαιτεί άριστη γνώση των ατομικών τακτικών αλλά και άριστη “μετάφραση” των συνθηκών μεταβολής του. Η τεχνολογία μπορεί να εγγυηθεί πολλά αλλά όχι για την αντίληψη των δεδομένων μιας τακτικής επιχείρησης καθώς ο υποκειμενικός παράγοντας είναι σημαντικότατος.
Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει μια μεθοδολογία εκπαίδευσης που βασίζεται στον περιορισμό των χρόνων αντίδρασης και στις αυτοματοποιημένες διαδικασίες λήψης απόφασης στο επίπεδο της Ομάδας Πεζικού. Τα στοιχεία της επιβιωσιμότητας, της αποτελεσματικότητας των πυρών αλλά και οι αυτοματισμοί αποτελούν τη βάση της μεθοδολογίας “Έξυπνος Μαχητής”.
Η μεθοδολογία αποτελείται από τρείς φάσεις:

  • Θεωρητική εκπαίδευση – άσκηση – αξιολόγηση
  • Βιωματική εκπαίδευση – έκθεση σε πολλαπλά σενάρια μάχης με ασκήσεις διπλής ενεργείας σε εικονικό περιβάλλον με χρήση εργαλείων προσομοίωσης και αξιολόγηση
  • Πρακτική εκπαίδευση σε φυσικό περιβάλλον και ασκήσεις διπλής ενεργείας με χρήση ζωντανής προσομοίωσης

Η διάρκεια του συνόλου του εκπαιδευτικού χρόνου δεν ξεπερνάει τις τρείς εβδομάδες και περιλαμβάνει συνολικά δώδεκα σενάρια μάχης, ασκήσεις σκοποβολής και αποφυγής πυρών, εικονική χρήση ομαδικών όπλων (πολυβόλο 7,62 χιλιοστών, όλμος 90 χιλιοστών, φορητά αντιαρματικά και φορητά αντιαροπορικά), η οποία μπορεί να συνδυαστεί με πραγματική εκπαίδευση σ’ αυτά και έξι νυχτερινές επιχειρήσεις για την αξιολόγηση στην επιβιωσιμότητα, φυσική και ψυχική αντοχή.
Η μεθοδολογία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί της βασικής εκπαιδεύσεως στα Κέντρα Εκπαίδευσης του Ελληνικού Στρατού, μειώνοτας τόσο το χρόνο αλλά και το κόστος της εκπαίδευσης αλλά και παράγοντας πολύ καλύτερα εκπαιδευμένο προσωπικό. Η χρήση αυτής της μεθοδολογίας δίνει μετρήσιμα αποτελέσματα για την αξία του προσωπικού έτσι ώστε να γίνεται επιλογή για την περαιτέρω χρησιμοποίηση του προσωπικού κατά τη διάρκεια της θητείας του, έτσι ώστε να αποφεύγονται λάθη που πολλές φορές μπορεί να κοστίζουν ανθρώπινες ζωές.
Η επίσημη παρουσίαση της μεθοδολογίας “Έξυπνος Μαχητής” θα γίνει κατά τη διάρκεια του πρώτου δεκαημέρου του Οκτωβρίου 2018 από την MSETT Hellas με επίδειξη των βασικών στοιχείων της και με συζήτηση – κριτική που θα ακολουθήσει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ