F-35: Τι ανακοίνωσε ο Καμμένος για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις;

Η απόκτηση των F-35 απο την Τουρκία αν και είναι γνωστή εδώ και χρόνια απέκτησε εκ νέου δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα. Ποιο είναι το σχέδιο της Ελλάδας;

Με επαγρύπνηση αλλά και ψυχραιμία φαίνεται πως παρακολουθεί τώρα η Ελλάδα την υπόθεση των μαχητικών αεροσκαφών χαμηλής παρατηρησιμότητας F-35 από την Τουρκία.

Η προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών που έχουν αποκτήσει μυθικές ιδιότητες στα μάτια πολύ κόσμου έχει αποτελέσει θέμα δημόσιας συζήτησης εκ νέου το τελευταίο διάστημα και έχει αναζωπυρώσει την διασταύρωση επιχειρημάτων απο όλες τις πλευρές σχετικά με την αναγκαιότητα ή μη της απόκτησης ανάλογων αεροσκαφών και απο την Ελλάδα.

Μεγάλη είναι και η κουβέντα για τον βαθμό απειλής που αντιπροσωπεύουν τα αεροσκάφη για την Ελλάδα καθώς όλες οι απόψεις δεν ταυτίζονται όπως είναι φυσικό.

Η Αθήνα αν και για κάποιο διάστημα έδειχνε πως έχει αποφασίσει να ακολουθήσει την Τουρκία προσπαθώντας να αποκτήσει και αυτή αεροσκάφη χαμηλής παρατηρησιμότητας τώρα εμφανίζεται να μελετάει και εναλλακτικά σενάρια.

Χαρακτηριστική είναι η απάντηση που έδωσε ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος στην Βουλή όπου σημειώνει πως:

– Από την πλευρά μας έχει αποφασισθεί η υλοποίηση στοχευμένων εξοπλιστικών προγραμμάτων και έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες για εξασφάλιση πιστώσεων για την κάλυψη εξοπλιστικών αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων (άρθρα 33 και 34 του ν.4407/2016).

Έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες, για την ενίσχυση των επιχειρησιακών μας δυνατοτήτων τόσο μέσω ΕΕ όσο και από το ΝΑΤΟ και επισημαίνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν είναι αποδεκτό, υπό το επιχείρημα της δημοσιονομικής προσαρμογής, να μιλάμε για περικοπές σε στρατιωτικές δαπάνες και από την άλλη για τήρηση της δέσμευσης των κρατών μελών του ΝΑΤΟ για στρατιωτικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ.

-Το ΥΠΕΘΑ έχει αναλάβει σειρά επαφών-πρωτοβουλιών για την στήριξη της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας. Πρόσφατο παράδειγμα είναι η ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής της ΒτΕ για την υπό έκδοση Εθνική Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική (ΕΑΒΣ), ένα θεσμικό κείμενο το οποίο έπρεπε να έχει εκδοθεί από το 2011.

Σημειώνεται ότι, η ΕΑΒΣ θα αποτελέσει τη βάση για την χάραξη της εθνικής πολιτικής στο τομέα της αμυντικής τεχνολογίας και βιομηχανίας. Στόχος της, είναι η διατήρηση και ενίσχυση της εθνικής αμυντικής τεχνολογικής βιομηχανικής βάσης σε συγκεκριμένους στρατηγικούς τομείς άμυνας και ασφαλείας, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ταχεία και απρόσκοπτη λειτουργία της αλυσίδας εφοδιασμού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ενώ, το σημαντικότερο ίσως, είναι πως διαβεβαιώνει«ότι για την αντιμετώπιση της ενδεχόμενης νέας απειλής, οι Ένοπλες Δυνάμεις τελούν σε συνεχή παρακολούθηση, μελέτη των εξελίξεων και αναπροσαρμόζουν τα επιχειρησιακά τους σχέδια σε σύνθετα σενάρια και περιβάλλον πολλαπλών απειλών»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ