Ο Φλαμανδός φονιάς των σοβιετικών αρμάτων

Ο Φλαμανδός λοχίας Ρεμί Σρίτζεν της Φλαμανδικής Λεγεώνας των SS. Ήταν ομαδάρχης στον 5ο Λόχο Αντιαρματικών και αναδείχθηκε σε πραγματικό φονιά αρμάτων.
 
 
Την παραμονή της πρωτοχρονιάς του 1944 η μονάδα του, υπαγόμενη στη Μεραρχία Γρεναδιέρων Πάντσερ SS «Das Reich»,είχε αναπτυχθεί στην περιοχή του Ζιτομίρ, έχοντας απέναντι τις δυνάμεις του 1ου Ουκρανικού Μετώπου του στρατάρχη Βατούνιν.
Η φλαμανδική λεγεώνα είχε πλέον μετονομαστεί σε Ταξιαρχία Εφόδου «Langemarck».
«Ακούω άρματα Ρεμί», είπε ένας επικεφαλής στοιχείου στον Σρίτζεν. «Είναι Τ-34, Γιάν», απάντησε εκείνος, κοιτάζοντας παράλληλα, μέσα από την σκοπευτική διόπτρα του Α/Τ πυροβόλου, επιχειρώντας να διακρίνει κάτι.
Είδε το πρώτο εχθρικό άρμα να κινείται. «Έρχονται, κύριε λοχαγέ», φώναξε στον διοικητή του λόχου του, λοχαγό Κνορ. Αυτός σήκωσε τα κιάλια του αμέσως φώναξε : «Συναγερμός! Όλοι έτοιμοι».
Ο Σρίτζεν άρχισε να μετρά τα εχθρικά άρματα. Μετά το 25ο όμως κουράστηκε να μετρά. Ήταν τόσα πολλά!
Τα Τ-34 κάλυπταν με ταχύτητα τα 1.800μ. περίπου που τα χώριζαν από τις θέσεις των Φλαμανδών. Ο λόχος είχε μόλις εξοπλιστεί με τας Α/Τ πυροβόλα ΡΑΚ 40 των 75mm και όλοι περίμεναν να τα δουν σε δράση. «Λοιπόν Ρεμί, υποθέτω πως σύντομα θα διαπιστώσουμε πόσο καλά όπλα είναι», του είπε ο Γιάν.
Ο Σρίτζεν άφησε το προπορευόμενο εχθρικό άρμα να πλησιάσει στα 200μ. παρακολουθώντας το από την σκοπευτική διόπτρα του πυροβόλου.
ο σοβιετικό άρμα πέρασε μια προεξοχή του εδάφους, σταμάτησε και έβαλε με το πυροβόλο του.
Το βλήμα του σοβιετικού άρματος πέρασε ελάχιστα πάνω από το πυροβόλο του Σρίτζεν, το οποίο σύντομα απάντησε. Το διατρητικό βλήμα του ΡΑΚ 40 έπληξε το Τ-34 στο σημείο μεταξύ πύργου και σκάφους, με αποτέλεσμα ο πύργος να τιναχθεί στον αέρα, πριν ξαναπέσει στο έδαφος, με πάταγο.
Ο Σρίτζεν και οι άνδρες του, όμως, δεν είχαν χρόνο να χαρούν για την επιτυχία τους, καθώς τα υπόλοιπα Τ-34 άνοιξαν, μαζικά, πυρ εναντίον τους.
Ένα δεύτερο βλήμα τους αστόχησε, καθώς το εχθρικό άρμα κινήθηκε την τελευταία στιγμή και απαντώντας με το πυροβόλο του, παραλίγο, να εξουδετερώσει το πυροβόλο του Σρίτζεν.Τα θραύσματα από το ρωσικό βλήμα έπληξαν το κράνος του, την ώρα που ο Σρίτζεν έγινε ένα με το έδαφος, για να γλιτώσει τον θάνατο.
Νέα ρωσική οβίδα εξερράγη δίπλα τους. Ο Σρίτζεν ένιωσε έναν πόνο στον δεξιό του ώμο, αλλά μπορούσε να κινήσει το χέρι του.
Έτσι κόλλησε το δεξιό μάτι στο σκοπευτικό του πυροβόλου και έβαλλε ξανά, την ώρα που ένας από τους υπηρέτες του πυροβόλου του δεχόταν θανάσιμο πλήγμα.
Τα σοβιετικά άρματα συνέχισαν να προσεγγίζουν, βάλλοντας συνεχώς, με τα πυροβόλα και τα πολυβόλα τους.
Ο Σρίτζεν σκόπευσε με ακρίβεια. Το βλήμα του έπληξε ένα Τ-34 που επιχειρούσε να σκαρφαλώσει σε ένα έξαρμα του εδάφους στην «κοιλιά» και το ανατίναξε.
Φλεγόμενοι προσπαθούν να ξεφύγουν από το καιόμενο άρμα όσοι από το πλήρωμα ζούσαν ακόμα.
Αμέσως τέσσερα Τ-34 στράφηκαν κατά του πυροβόλου του Σρίτζεν. Οι οβίδες των σοβιετικών αρμάτων ανατινάζονταν γύρω τους, τραυματίζοντας βαριά άλλον έναν από τους υπηρέτες του πυροβόλου, αλλά και τον Σρίτζεν, για δεύτερη φορά. Ξαφνικά είδε το σοβιετικό πεζικό να πλησιάζει.
Ο Σρίτζεν άρπαξε το υποπολυβόλο του και έβαλλε έναν ολόκληρο γεμιστήρα κατά των επιτιθεμένων, εξουδετερώνοντας τους περισσότερους.
Ένας Σοβιετικός όμως, πριν πέσει, κατάφερε να καρφώσει την ξιφολόγχη του στον λάρυγγα του Σρίτζεν, ελάχιστα εκατοστά από την τραχεία. Έτσι, μετά από πρόχειρη επίδεση, ο λοχίας ανάλαβε και πάλι τα καθήκοντά του καταστρέφοντας ένα τρίτο Τ-34.
Όταν η σοβιετική επίθεση αποκρούστηκε, τελικά, υπήρχαν 19 φλεγόμενα κουφάρια αρμάτων Τ-34 ενώπιον της τοποθεσίας των Φλαμανδών.
Ήταν μια μικρή, μόνο σύγκρουση, ένα τοπικό επεισόδιο στη μάχη του άρματος και των πολεμίων του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ