«Φωτιές» άναψε η πιθανή πώληση Mirage 2000 για συμψηφισμό με την αγορά των Rafale

Mirage 2000

«Φωτιές» έχει ανάψει μια πρόσφατη ανάρτηση στο Facebook από τον Επίτιμο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό ε.α. Μιχαήλ Κωσταράκο να πωληθούν στους Γάλλους μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000 EGM/BGM για να μειωθεί το τίμημα για την αγορά των 18 Rafale.

Όπως τόνιζε μεταξύ άλλων ο Στρατηγός «Δεν είναι εποχή για μείωση πολεμικών δυνατοτήτων» και επισήμανε «Ελπίζω να πρόκειται για φήμη».

Ο συμψηφισμός να αναφέρουμε τέθηκε στην αρχική συμφωνία που έγινε για την απόκτηση των 18 Rafale και προφανώς μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία το θέμα θα είναι ανοιχτό.

Η συζήτηση σε εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη κυρίως της Πολεμικής Αεροπορίας έχει «ανάψει» με δύο απόψεις να αντιπαρατίθεται θέτοντας τεχνικά αλλά και γενικότερα ζητήματα διάθεσης όσο το δυνατόν περισσότερων οπλικών συστημάτων.

Είναι πολλοί αυτοί που συνηγορούν στην αρχική απόφαση του ΥΠΕΘΑ, καθώς υποστηρίζουν ότι υπάρχει αριθμός από Mirage 2000, τα οποία είναι τα πρώτα που απέκτησε η Πολεμική Αεροπορία, που βρίσκονται εδώ και καιρό καθηλωμένα αφού θεωρείται ασύμφορη η συντήρησή τους ώστε να είναι επιχειρησιακά.

Από την άλλη, όπως και ο Στρατηγός Κωσταράκος, υποστηρίζουν ότι δεν είμαστε σε θέση και δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφαιρούμε μαχητικές δυνατότητες από τις ΕΔ. Πόσο μάλιστα όταν το αντίτιμο θα είναι ιδιαίτερα χαμηλό που ουσιαστικά δεν θα προκαλέσει μεγάλη μείωση του κόστους απόκτησης των Rafale. Ακόμα παραπέρα επισημαίνουν την ιδιαιτερότητα των Mirage 2000 να μεταφέρουν συγκεκριμένους πυραύλους.

Είναι σίγουρο πάντως και δεν έχουμε λόγους να αμφιβάλουμε ότι και οι δύο απόψεις γίνονται καλόπιστα και με μοναδικό γνώμονα τι είναι καλύτερο για τις ΕΔ. Όπως επίσης ότι τόσο στο ΥΠΕΘΑ όσο και στο ΓΕΑ θα έχουν εξετάσει ενδελεχώς όλες τις πλευρές που αφορά το θέμα και θα καταλήξουν στην καλύτερη δυνατή απόφαση. Θετικό είναι πάντως ότι μετά από χρόνια απραξίας φτάσαμε να υπάρχουν τέτοιου είδους διλήμματα αν και όπως πολλοί θα πούνε είμαστε στο και πέντε και δεν θα έπρεπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στο topics.gr

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ