Τι έκαναν η Φ/Γ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ και το αεροπλανοφόρο GEORGE BUSH στο Κρητικό;

Μια ξεχωριστή άσκηση πραγματοποίησε η φρεγάτα ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ στο Κρητικό πέλαγος με δυο αμερικανικά πλοία. Το ένα το αεροπλανοφόρο USS GEORGE H. W. BUSH

Άσκηση που στέλνει μήνυμα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή την ώρα που το τουρκικό ναυτικό συνεχίζει τις μοναχικές του προκλήσεις έκαναν ελληνικές και αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή του Κρητικού-Μυρτώου πελάγους.

Η φρεγάτα ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ αποπλέοντας από το Ναύσταθμο Κρήτης, εκτέλεσε εν πλω ασκήσεις (PASSEX) με μονάδες της Ναυτικής Δύναμης Επιχειρήσεων 2 (Carrier Strike Group 2) του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, στην περιοχή Κρητικού – Μυρτώου Πελάγους.

Στη συνεκπαίδευση συμμετείχαν πέραν του ελληνικού πλοίου το αεροπλανοφόρο USS GEORGE H. W. BUSH, το καταδρομικό USS PHILIPPINE SEA καθώς και αριθμός από τα οργανικά αεροσκάφη και ελικόπτερά τους.

Φ/Γ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ (F 462)

 • Διαστάσεις: 130,5/14,6/6,2 μέτρα
  Εκτόπισμα: 3.630 τόν.
  Πρόωση: 2 RR Olympus 56.800 HR, 2 RR Tyne 10
  Ταχύτητα: 30 κόμβοι
  Πλήρωμα: 198
  Οπλισμός: 1 πυροβόλο 76χιλ. ΟΤΟ Melara, 1 σύστημα εγγύς προστασίας Phalanx, σύστημα Κ/Β Ε/Ε Harpoon και Ε/Α Sea Sparrow. Επίσης Α/Υ τορπίλες και σύστημα ΗΝ αντίμετρων. Έχει δυνατότητα μεταφοράς 2 Ε/Κ ΑΒ 212ASW.

  Ναυπηγήθηκε στα ναυπηγεία Koninklijka Maatschappij de Schelde στο Vlissingen της Ολλανδίας και εντάχθηκε στη δύναμη του Ολλανδικού Ναυτικού στις 26 Οκτωβρίου 1978.

  Αγοράσθηκε από το Π.Ν. και η ύψωση της Ελληνικής Σημαίας έγινε στο Den Helder της Ολλανδίας στις 15 Δεκεμβρίου 1997, με πρώτο κυβερνήτη τον Ανπχο Δ. Ελευσινιώτη ΠΝ. Κατέπλευσε στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου 1998.

  Του ιδίου τύπου: EΛΛΗ, ΛΗΜΝΟΣ, AΔΡΙΑΣ, ΑΙΓΑΙΟΝ, ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ, ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ και ΚΑΝΑΡΗΣ.

  Από τον Ιούλιο του 2004 έως το Μάρτιο του 2006 το πλοίο βρισκόταν σε επισκευή εκτελώντας εκσυγχρονισμό μέσης ζωής στα Ε.Ν.Α.Ε.

  To όνομα Φ/Γ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ δόθηκε στο πλοίο για να τιμηθεί ο Ναύαρχος ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ ο οποίος επιβαίνοντας επί του Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ και κατέχοντας τη θέση του Αρχηγού Στόλου οδήγησε νικηφόρα τον ελληνικό στόλο στις ναυμαχίες της ΕΛΛΗΣ (3 Δεκεμβρίου 1912) και της ΛΗΜΝΟΥ (5 Ιανουαρίου 1913) και εξουδετέρωσε την τουρκική απειλή στο Αιγαίο.

  Ο ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ γεννήθηκε στην Ύδρα το 1855, κατατάχθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό το 1874 και αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1878.

  Στις 8 Ιουλίου 1911 παρέλαβε Κυβερνήτης του Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ το οποίο απέπλευσε από την Αγγλία στις 20 Αυγούστου και κατέπλευσε στο Φάληρο την 1η Σεπτεμβρίου 1911 όπου του έγινε ενθουσιώδης υποδοχή. Λίγο πριν τον πρώτο Βαλκανικό πόλεμο, προήχθει σε Αρχηγό Στόλου του Αιγαίου.

  Ο ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ διατέλεσε Υπουργός Ναυτικών με την κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου. Το 1920 του απονεμήθει ο βαθμός του Ναυάρχου και τo 1926 κατέλαβε το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το 1927 έγινε δολοφονική απόπειρα εναντίον του κατά την οποία τραυματίστηκε ελαφρά. Πέθανε στις 21 Αυγούστου του 1935 σε ηλικία 80 ετών.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ