Φρεγάτες FREMM: Στον «αέρα» η απόκτησή τους;

Τι θα γίνει τελικά με την χρονομίσθωση δύο φρεγατών FREMM; Πολλά ακούγονται, πολλά λέγονται ωστόσο όπως φαίνεται τίποτα δεν είναι σίγουρο.

 

 

Πολλά τα ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί από τα δημοσιεύματα στα γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί διαψεύδει ότι η Γαλλία θα μισθώσει δύο φρεγάτες τύπου FREMM στην Ελλάδα μέχρι το καλοκαίρι.

Συγκεκριμένα η ιστοσελίδα Mer et Marin, που ειδικεύεται σε θέματα Ναυτικού, με τίτλο «Το Παρίσι δεν θα νοικιάσει φρεγάτες στην Αθήνα» η Γαλλίδα υπουργός έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο παραχώρησης των δύο φρεγατών – μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση από το γαλλικό υπουργείο Άμυνας – καθώς εκτιμάται ότι με την παραχώρηση των φρεγατών θα αποδυναμωνόταν η επιχειρησιακή επάρκεια του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Επίσης σύμφωνα με την εφημερίδα La Tribune η γαλλίδα υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι για το θέμα χρονομίσθωσης για δύο γαλλικές φρεγάτες FREMM από την Ελλάδα «δεν τίθεται θέμα».

Ο συντάκτης της La Τribune μιλά μάλιστα για παρανοήσεις μεταξύ Παρισιού και Αθήνας, σημειώνοντας: «Η Ελλάδα ανακοινώνει ότι θα νοικιάσει αυτό το καλοκαίρι για πέντε χρόνια δύο φρεγάτες από τη Γαλλία. Στηρίζεται σε τηλεφωνική συνδιάλεξη μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν. Από την πλευρά της η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας δηλώνει ότι “δεν υπάρχει είδηση, αν και φυσικά είμαστε διαθέσιμοι στους Έλληνες φίλους μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακόμα πιο στενά”. Διευκρινίζεται ότι η Γαλλία δεν έχει αναλάβει δέσμευση χρηματοδοτικής μίσθωσης. Ειδικά επειδή το Πολεμικό Ναυτικό δεν φαίνεται να έχει την ικανότητα να δανείσει δύο φρεγάτες στην Ελλάδα».

Από την πλευρά του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και συγκεκριμένα του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Φώτη Κουβέλη, μέχρι στιγμής δεν έχει αλλάξει κάτι και εμμένουν στις αρχικές τους δηλώσεις.

Να υπενθυμίσουμε ότι χθες συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, με αντικείμενο την αμυντική θωράκιση της χώρας. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνεδρίαση, γνωστοποιώντας τα όσα συζητήθηκαν στο ΚΥΣΕΑ, δεν υπήρχε αναφορά στις γαλλικές φρεγάτες. Αναφερόταν μόνο ότι συζητήθηκαν «διεξοδικά οι τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το θέμα της αναβάθμισης των F-16». Ωστόσο δεν αναφέρει ότι ελήφθη απόφαση. Αντιθέτως, τονίζεται ότι «αποφασίστηκε η ενεργοποίηση υποπρογράμματος για την υποστήριξη των αεροσκαφών C-27».

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ