G7: Απαιτούνται γενναίες αποφάσεις και παρεμβάσεις

g7 φορολογια

Του Γεώργιου Χατζηθεοφάνους, Υποστράτηγου ε.α.

 

 

Επιγραμματικά κάποιες σκέψεις με αφορμή την απόφαση των G7 για την ελάχιστη φορολόγηση 15% σε πολυεθνικές…

Δύο είναι τα μεγάλα προβλήματα που σήμερα καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα:

Το πρώτο έχει να κάνει με το περιβάλλον και το δεύτερο με την άνιση κατανομή του εισοδήματος και του πλούτου.

Η επιβάρυνση του περιβάλλοντος οφείλεται στον υπερπληθυσμό του πλανήτη και την αύξηση του βιοτικού επιπέδου. Ο πληθυσμός της γης το 1950 ήταν περίπου 2,5 δις και σήμερα έχει φθάσει τα 7,8 δις.

Σύμφωνα με μελέτες η γη μπορεί να συντηρήσει (υπάρχει πεπερασμένο φυσικό κεφάλαιο) μέχρι 2 δις ανθρώπους με μέσο βιοτικό επίπεδο αυτό του μέσου ευρωπαίου. (Θ.Λινός, Ευημερία Χωρίς Ανάπτυξη).

Σε ότι αφορά στο δεύτερο πρόβλημα αυτό της άνισης κατανομής του πλούτου είναι προϊόν εγγενών αδυναμιών του καπιταλισμού που αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα οδηγούν σε νοσηρές καταστάσεις όπως αυτή που σήμερα βιώνουμε.

Σήμερα το 1% του παγκόσμιο πληθυσμού κατέχει περίπου το 50% του παγκόσμιου πλούτου. Νομίζω πως ο σημερινός υπερκαπιταλισμός παραπέμπει περισσότερο σε ολοκληρωτισμό και λιγότερο σε φιλελευθερισμό.

Χρειάζονται παρεμβάσεις για την γενναία ανακατανομή του εισοδήματος μέσω φορολογικών πολιτικών που θα περιορίσουν σημαντικά (και) τη φοροδιαφυγή. Δεν είναι εύκολο εξαιτίας εγγενούς αδυναμίας της δημοκρατίας.

Ποιος άραγε θα τολμήσει να φορολογήσει τους χρηματοδότες του;

Έως τη στιγμή που το σύστημα φθάσει στα όριά του τα οποία φάνηκαν κατ’ εμέ στις 5/1/21 με την εισβολή στο Καπιτώλιο… αν όχι τέσσερα χρόνια νωρίτερα με την εκλογή ενός αντισυστημικού αυταρχικού λαϊκιστή στην ηγεσία των ΗΠΑ… πλέον απαιτούνται γενναίες αποφάσεις και νομίζω με τη σύμφωνη γνώμη της οικονομικής ελίτ…

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ