ΓΕΕΦ:Τελετή έναρξης «Έτους Εφεδρείας και Εθνοφυλακής»

ΓΕΕΦ: Η τελετή έναρξης του έτους 2018 ως «Έτος Εφεδρείας και Εθνοφυλακής» πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Ιεράς Μονής Κύκκου στον Αρχάγγελο.

Στο χαιρετισμό του ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, ανέφερε ότι σκοπός του Έτους Εφεδρείας και Εθνοφυλακής είναι να τιμηθεί η ανιδιοτελής προσφορά των εφέδρων και εθνοφυλάκων στην προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εξασφάλισης της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το έτος εφεδρείας και εθνοφυλακής δεν αποτελεί όμως μια απλή εξαγγελία, αλλά το έναυσμα για αναβάθμιση των δυο θεσμών με τρόπο έμπρακτο.

Συνεχίζοντας ο κ. Αρχηγός ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα συγκινητική και ταυτόχρονα αισιόδοξη και ελπιδοφόρα η εικόνα των Μονάδων όταν γεμίζουν από εθνοφρουρούς κάθε ηλικίας και αυτό αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στο παγκόσμιο, πρώτυπο αγωνιστικότητας, όταν βρίσκονται τρεις και τέσσερις γενιές κάτω από τα όπλα, αφού υπάρχουν εθελοντές που υπηρετούν μέχρι και την ηλικία των 76 χρόνων.

Στο πλαίσιο του Έτους Εφεδρείας και Εθνοφυλακής έχουν προγραμματιστεί διάφορες εκδηλώσεις όπως, ασκήσεις, διαγωνιστικές βολές, διάθεση μηχανημάτων σε δήμους και κοινότητες, κοινοφελή έργα, διεξαγωγή εκπαιδεύσεων και διάφορες ημερίδες και σεμινάρια μέσα από τις οποίες η Εθνική Φρουρά προσδοκεί να πάρει ιδέες, προτάσεις και καινοτόμες προσεγγίσεις για τη λειτουργία των δύο αυτών θεσμών.

Κλείνοντας ο κ. Αρχηγός δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα περήφανος που έχει την τιμή να ηγείται τέτοιων ανθρώπων οι οποίοι μέσα σε λίγες ώρες μεταλλάσσονται από εργάτες, δάσκαλοι, ιατροί, επιστήμονες σε μαχητές έτοιμοι να εμπλακούν στη μάχη για την Πατρίδα. Είμαι διπλά περήφανος ως Αρχηγός της ΕΦ όταν σας συναντώ σε στρατιωτικούς ή άλλους χώρους και μου σφίγγετε το χέρι λέγοντας «Αρχηγέ είμαστε δίπλα σου, έτοιμοι και ικανοί».

O Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης ανέφερε ότι αισθάνεται ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια που παρευρίσκεται στην τελετή όπως ήταν η εισήγηση του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς.

Πρόκειται για μια απόφαση που καταδεικνύει και αντανακλά στην έμφαση και στην προτεραιότητα που προσδίδεται στο θεσμό της εφεδρείας και της εθνοφυλακής. Η Εθνική Φρουρά πάντοτε στηριζόταν στους δυο αυτούς θεσμούς που αποτελούν και το κρίσιμο αριθμητικό μάχιμο τμήμα της Δύναμης.

Μέσα από τις δράσεις οι οποίες έχουν προγραμματιστεί προσδοκούμε, ανέφερε ο κ. Υπουργός, σε μια νέα επένδυση στην εφεδρεία με ενισχυμένα εργαλεία, με αναβαθμισμένες δράσεις υπό το φως πάντοτε των μεγάλων και σημαντικών αλλαγών που έγιναν αλλά και συνεχίζουν να γίνονται στην Εθνική Φρουρά. Η Εθνική Φρουρά αλλάζει διαρκώς, εκσυγχρονίζεται και αναβαθμίζεται μέσα από τη συντεταγμένη υλοποίηση του σχεδίου αναδιοργάνωσης.

Ολοκληρώνοντας ο κ. Υπουργός τόνισε ότι παρ’ όλη την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της, η Εθνικής Φρουρά ένα πράγμα δεν θα εγκαταλείψει ποτέ. Και αυτό είναι οι αξίες και τα υψηλά ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν οι ήρωες μας, τα οποία εκπροσωπούν οι έφεδροι και οι εθνοφύλακες και κήρυξε την έναρξη του Έτους Εφεδρείας και Εθνοφυλακής.

Κατά την τελετή έγινε βράβευση εφέδρων και εθνοφυλάκων που διακρίθηκαν στους τομείς του Αθλητισμού, της Επιστήμης και της Έρευνας και Διάσωσης σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, ενώ πραγματοποιήθηκαν ομιλίες των εκπροσώπων των εφέδρων και εθνοφυλάκων της Κύπρου Ανθυπολοχαγού Γεώργιου Γεωργίου και Υπολοχαγού Κώστα Φωτίου αντίστοιχα.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η ομιλία του προσκεκλημένου στην εκδήλωση Ελλαδίτη Εθνοφύλακα Δημήτριου Γκόγκα, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία του να είναι κανείς εθνοφύλακας, τονίζοντας ότι είναι χρέος στην πατρίδα και τιμή σε αυτούς που αγωνίστηκαν και έχυσαν το αίμα τους για την ελευθερία της.

Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο Γ. Δντης του ΥΠΑΜ, Διοικητές Σχηματισμών της Εθνικής Φρουράς, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ, Διοικητές των Ταγμάτων Εθνοφυλακής, αντιπροσωπείες στελεχών, στρατιωτών και πλήθος εφέδρων και εθνοφυλάκων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ