ΓΕΝ: Το Υ/Γ-ΩΚ «ΝΑΥΤΙΛΟΣ» του ΠΝ χαρτογράφησε το βυθό της Σάμου μετά τον σεισμό – ΦΩΤΟ

Υ/Γ-ΩΚ «ΝΑΥΤΙΛΟΣ»

Σε συνεργασία της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του ΠΝ με το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ έγινε χαρτογράφηση του βυθού της Σάμου μετά τον πρόσφατο σεισμό 

Η Υδρογραφική Υπηρεσία (ΥΥ) με το Υ/Γ-ΩΚ «ΝΑΥΤΙΛΟΣ» σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), ολοκλήρωσαν στις 6 Δεκεμβρίου 2020, με επιτυχία ερευνητική εργασία με τίτλο «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΗΣ ΒΥΘΟΜΕΤΡΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΒΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ-ΙΚΑΡΙΑΣ ΜΕΣΩ ΝΕΩΝ ΕΞΕΛΙΓΜΕΝΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΟΠΗΣΗΣ».

Η κοινή ωκεανογραφική αποστολή διήρκησε επτά ημέρες και χαρτογραφήθηκαν συνολικά 1478 Km 2 .

Με αφορμή τον καταστροφικό σεισμό της 30 Οκτωβρίου 2020, μεγέθους 6,7 κλίμακας Ρίχτερ και μετά από σχετικό αίτημα του ΕΚΠΑ και τη σύμφωνη γνώμη του ΓΕΕΘΑ, το ΥΠΕΘΑ ενέκρινε την υλοποίηση της εν λόγω αποστολής από το ΓΕΝ. Κατόπιν αυτού συγκροτήθηκε κοινή ειδική ομάδα αποτελούμενη από επιστημονικό προσωπικό της ΥΥ και του ΕΚΠΑ, με επικεφαλής την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας, κα Παρασκευή Νομικού, με σκοπό τη λεπτομερή υδρογραφική αποτύπωση και χαρτογράφηση της περιοχής της θάλασσας της Σάμου αλλά και μεγάλου τμήματος του Ικάριου πελάγους.

Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από το Y/Γ-ΩΚ ΝΑΥΤΙΛΟΣ θα επεξεργαστούν για την κατασκευή βαθυμετρικού χάρτη υψηλής ανάλυσης αλλά και τη δημιουργία υποθαλάσσιου μορφοτεκτονικού χάρτη στον οποίο θα παρουσιάζονται όλα τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά του πυθμένα σε συνδυασμό με την τεκτονική της περιοχής. Με τη βοήθεια των δεδομένων αναμένεται επίσης, να κατανοηθεί το δυναμικό όλων των ενεργών ρηγμάτων στην περιοχή σε συνδυασμό με τα χερσαία δεδομένα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στο topics.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ