«Γεννιέται» ο θρύλος των αιθέρων Α. Μωραϊτίνης – «The Fearless Aviator»

Σαν σήμερα το 1916 αεροπορική ομάδα με επικεφαλής τον Υποπλοίαρχο Αριστείδη Μωραϊτίνη αναχώρησε από το Κερατσίνι για το Μούδρο.

Ήταν το πρώτο βήμα προκειμένου η ομάδα των Ελλήνων αξιωματικών να εκπαιδευτεί στη Βρετανική Σχολή που λειτουργούσε εκεί (αεροδρόμιο Μαρς), και να «γεννηθεί» ένας θρύλος.

Μιλάμε για τον αξιωματικό που την πρωτοχρονιά του 1918  κατά τη διάρκεια των επιδρομών εναντίον του γερμανικού θωρηκτού «Γκαίμπεν» – ανήκε στον τουρκικό Στόλο – στα Στενά των Δαρδανελίων, μετά από αερομαχία με γερμανικά καταδιωκτικά κατέρριψε δύο από αυτά.

Στη συνέχεια ο Μωραϊτίνης αναγκάστηκε, λόγω εξάντλησης των καυσίμων, να επιστρέψει στη βάση του (Ίμβρος), αλλά αμέσως μετά έσπευσε και πάλι στο πεδίο της μάχης, καταρρίπτοντας ένα ακόμη γερμανικό αεροπλάνο.

Αυτή όμως δεν ήταν η πρώτη θρυλική του μάχη στους αιθέρες.

Έναν χρόνο νωρίτερα ο Υποπλοίαρχος Αριστείδης Μωραϊτίνης του Ναυτικού Αεροπορικού Σώματος, με αεροπλάνο Henry Farman H.F. 27, έχοντας ως παρατηρητή τον Ανθυπολοχαγό Παντελή Ψύχα, πραγματοποίησε σφοδρή νυχτερινή επιδρομή εναντίον του αεροδρομίου Ζέρεβιτς, κύριο ορμητήριο της Γερμανοβουλγαρικής Αεροπορίας κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και πυρπόλησε το υπόστεγο των αεροπλάνων.

Στη συνέχεια έρριψε μία βόμβα 100 λιβρών στο σιδηροδρομικό σταθμό Δράμας.

Μετά το κατόρθωμά του αυτό ο Μωραϊτίνης έλαβε από τους Βρετανούς την προσωνυμία «The Fearless Aviator» («Ο Ατρόμητος Αεροπόρος»).

Η τελευταία σελίδα σε ένα βιβλίο γραμμένο με χρυσά γράμματα

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα του ’18  ο «Ατρόμητος Αεροπόρος» απογειώθηκε υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες από τη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν έφθασε ποτέ στον προορισμό του, την Αθήνα.

Πιθανότατα συνετρίβη σε κάποια κορυφή του Ολύμπου.

Ο Μωραϊτίνης υπήρξε ο διοργανωτής της Ναυτικής Αεροπορίας, ενώ είχε αναπτύξει πολύ σημαντική πολεμική δράση με αερομαχίες και αποστολές κάθε είδους. Το χαμό του θρήνησε ολόκληρη η Ελλάδα.


Επίσης σαν σήμερα στις 16/09/1918

Τα αεροπλάνα της 532 Μοίρας Αναγνωρίσεως – Βομβαρδισμού (Στρατιωτική Αεροπορία) πραγματοποίησαν πολύωρες πτήσεις πάνω από το ύψωμα Πρεσλάπ με κανονισμό βολής και σύνδεσμο πεζικού, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων προς κατάληψή του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ