Η γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού από τους Τούρκους – Ημέρα Μνήμης

Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΘΡΑΚΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Γράφει ο Βαγγέλης Χωραφάς , δρ. Πολιτικών Επιστημών 

 

Η 6η Απριλίου έχει καθιερωθεί από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων ως η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού.

Το 1906 οι Βούλγαροι, ξεκίνησαν διωγμούς στον χώρο της Βόρειας Θράκης, Το 1908 ακολούθησε η στρατηγική της γενοκτονίας, από την πλευρά των Νεότουρκων.

Κορύφωση των διωγμών σε βάρος του Ελληνισμού της Θράκης υπήρξε η 6η Απριλίου 1914, η οποία έχει χαραχτεί στη μνήμη των Θρακιωτών ως «το Μαύρο Πάσχα».

Την ημέρα εκείνη επέλεξαν οι Νεότουρκοι για να εκδιώξουν τους Έλληνες πολλών χωριών, των  επαρχιών Αρκαδιουπόλεως και Βιζύης και άλλων θρακικών περιοχών.

Η 6η Απριλίου 1914 σηματοδότησε  την απαρχή μια νέας φάσης των συστηματικών διώξεων σε βάρος του Θρακικού Ελληνισμού από τους Τούρκους, που ολοκληρώθηκαν το 1922 με την καταστροφή του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, της Θράκης και του Πόντου.

Την περίοδο 1913 – 1917, 232.000 Θρακιώτες εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να καταφύγουν στην ελεύθερη Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού.

Η γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού

Άλλοι 96.000 οδηγήθηκαν στην Μικρά Ασία σε καταναγκαστικά έργα. Χωριά ολόκληρα μετακινήθηκαν σε άλλες περιοχές της Θράκης για να εγκαταστήσουν σ’ αυτά οι Νεότουρκοι πρόσφυγες Μωαμεθανούς από τη Βοσνία. Από τους 96.000 εκτοπισθέντες στη Μικρασία επέστρεψαν στις εστίες τους με τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, μόνο 50.000.

Ο καθηγητής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Βακαλόπουλος, γράφει σχετικάQ

“… η αφετηρία των διωγμών και της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Μ. Ασίας και αργότερα του Πόντου υπήρξε ο χώρος της Ανατολικής Θράκης. Εκεί δοκίμασαν και εφάρμοσαν για πρώτη φορά το μοντέλο των μετατοπίσεων (και διωγμών) των Ελληνικών πληθυσμών και των εθνικών εκκαθαρίσεων, εκεί επέβαλαν τη γενοκτονική τους συμπεριφορά και εκεί αξιοποίησαν τα θλιβερά αποτελέσματα των πειραμάτων τους, ώστε να τα επεκτείνουν σχεδόν αμέσως (και με μεγαλύτερη επιτυχία) στη Δυτική Μικρασία και αργότερα σε κραυγαλέο βαθμό (και μεγαλύτερη αγριότητα) στον Πόντο”.


Περισσότερα άρθρα από το Βαγγέλη Χωραφά:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΩΡΑΦΑΣ


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ