Το γερμανικό υποβρύχιο και ο Χίτλερ στην…Αργεντινή!

Από το πέρας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μια ολόκληρη θεωρία συνωμοσίας έχει αναπτυχθεί που θέλει τον Χίτλερ να καταφεύγει στην Αργεντινή με υποβρύχια.

 

 

Τα γερμανικά υποβρύχια διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο στον Β’ ΠΠ και παραλίγο να νικήσουν τη Μάχη του Ατλαντικού, βυθίζοντας σχεδόν 3.000 συμμαχικά πλοία, εκ των οποίων τα 2.845 ήταν εμπορικά και λιγότερα από 200 ήταν πολεμικά.

Το U-530 ήταν ένα από τα τελευταία γερμανικά υποβρύχια που παραδόθηκε. Ήταν ένα υποβρύχιο του τύπου IXC/40.

Διέθετε έξι τορπιλοβλητικούς σωλήνες και μετέφερε 22 τορπίλες.

Διέθετε επίσης πυροβόλο SK C/32 των 10,5 cm με αναχορηγία 180 βλημάτων ένα αντιαεροπορικό των 37mm και ένα δίδυμο των 20 mm. Είχε πλήρωμα 48 ανδρών.

Διέθετε επίσης ραντάρ FuMO 61 Hohentwiel.

Το υποβρύχιο τέθηκε σε υπηρεσία το 1942 και εντάχθηκε στον 4ο Στολίσκο Υποβρυχίων για εκπαίδευση του πληρώματός του. Κατόπιν εντάχθηκε στον 10ο Στολίσκο και αργότερα στον 33ο.
Το υποβρύχιο πιστώθηκε με τη βύθιση δύο εχθρικών πλοίων και την πρόκληση ζημιών σε ένα τρίτο, εκτελώντας επτά, συνολικά, πολεμικές περιπολίες. Με την συνθηκολόγηση της Γερμανίας, τον Μάιο του 1945, το υποβρύχιο διατάχθηκε από τον ναύαρχο Νταίνιτς να παραδοθεί στους Συμμάχους.

Ωστόσο ο κυβερνήτης του, υποπλοίαρχος Ότο Βέρνμουτ και το πλήρωμα αγνόησαν τη διαταγή και έπλευσαν προς την Αργεντινή.

Εκεί το υποβρύιο παραδόθηκε στις αρχές στις 10 Ιουλίου 1945, γεννώντας, από τότε, μια απίστευτη παραφιλολογία.

Πάντως το ταξίδι προς την Αργεντινή διήρκεσε διπλάσιο από τον προβλεπόμενο χρόνο.

Κατά τον πλου το ημερολόγιο του σκάφους και τα προσωπικά έγγραφα των επιβαινόντων εξαφανίστηκαν μαζί με το πυροβόλο του σκάφους, ως να έπρεπε αυτό να ελαφρύνει για να μεταφέρει κάτι άλλο.
Σύμφωνα με ορισμένους το υποβρύχιο είχε πλεύσει πρώτα σε άγνωστο σημείο για να παραλάβει τον Χίτλερ και την Εύα Μπράουν και να τους μεταφέρει στη Λατινική Αμερική, βυθίζοντας και ένα βραζιλιάνικο καταδρομικό.

Στην πραγματικότητα καμία από τις θεωρίες αυτές δεν επιβεβαιώνεται, ενώ το καταδρομικό βυθίστηκε από αστοχία των πυροβολητών του!

Με την άφιξή του υποβρυχίου στην Αργεντινή το πλήρωμα συνελήφθη και αργότερα επαναπατρίστηκε στη Γερμανία.

Το παρατημένο στο Ρίο ντε λα Πλάτα σκάφος περισυλλέγη και βυθίστηκε, αργότερα, από αμερικανικό υποβρύχιο κατά τη διάρκεια βλητικών δοκιμών.

Το U-530 ήταν ένα από τα τελευταία γερμανικά υποβρύχια αλλά όχι το τελευταίο. Η τιμή αυτή ανήκει στο υποβρύχιο U-977.

Αυτό ήταν ένα σκάφος τύπου V11C εκτοπίσματος 769 t. Ήταν οπλισμένο με ένα πυροβόλο των 8,8 cm με αναχορηγία 220 βλημάτων και έφερε πέντε τορπιλοβλητικούς σωλήνες με 14 τορπίλες ή 26 νάρκες.

Το σκάφος τέθηκε σε υπηρεσία τον Μάιο του 1943 και στο πρώτο του ταξίδι έπλευσε από τη Νορβηγία στο Μπρίστολ.

Με την πορεία του πολέμου να στρέφεται κατά της Γερμανίας ο κυβερνήτης του υποπλοίαρχος Σάφερ και το πλήρωμα αποφάσισαν να πλεύσουν στην Αργεντινή.

Η απόφαση αυτή ελήφθη διότι κυκλοφορούσαν φήμες ότι οι Γερμανοί αιχμάλωτοι υφίσταντο κακομεταχείριση από τους Συμμάχους.

Έτσι το υποβρύχιο έπλευσε προς την Αργεντινή όπου έφτασε στις 17 Αυγούστου 1945, μήνες μετά τη λήξη του πολέμου στην Ευρώπη.

Μετά από 99 ημέρες στη θάλασσα, τις 66 από τις οποίες σε κατάδυση, το υποβρύχιο έφτασε στο Μαρ ντε λα Πλάτα και το πλήρωμα παραδόθηκε στις αρχές. Και αυτό το υποβρύχιο, σύμφωνα με ορισμένους, κατηγορήθηκε για τη βύθιση του ίδιου βραζιλιανού καταδρομικού.

Όταν αποδείχθηκε πως δεν είχε καμία σχέση με τη βύθιση το πλήρωμα επαναπατρίστηκε στη Γερμανία.

Και για το U-977 κυκλοφόρησαν σύντομα οι ίδιες φήμες περί μεταφοράς του Χίτλερ στη Λατινική Αμερική, μαζί με ένα φορτίο χρυσού.

Και το U-977 δόθηκε στους Αμερικανούς οι οποίοι το βύθισαν κατά τη διάρκεια βλητικών δοκιμών, το 1946.

Οι δε φήμες που το ακολουθούσαν και εν πολλοίς εξακολουθούν να το ακολουθούν δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ