Για ποιο ελληνικό πολεμικό πλοίο ενημέρωσε ο Αποστολάκης τον Αμερικανό Γερουσιαστή Μενέντεζ

Ένας πίνακας που έχει στο γραφείο του ο ΥΕΘΑ Ευ. Αποστολάκης τράβηξε το ενδιαφέρον του Αμερικανού Γερουσιαστή Μενέντεζ που ζήτησε να ενημερωθεί
 
 
Η συνάντηση του επικεφαλής των Δημοκρατικών στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ με τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη σήμερα το πρωί έκρυβε και μια ξεχωριστή στιγμή πέρα της ιδιαίτερα θερμής και φιλικής συζήτησης.
Αφορμή αποτέλεσε ο πίνακας που βρίσκεται στο γραφείο του ΥΕΘΑ  που απεικονίζεται το Αντιτορπιλικό Συνοδείας ΑΔΡΙΑΣ χωρίς την πλώρη του. Ο Αμερικανός Γερουσιαστής Μενέντεζ ενδιαφέρθηκε να ενημερωθεί για την ιστορία του Αντιτορπιλικού. Φυσικά, ο Ευ. Αποστολάκης με την ιδιότητα του Ναυάρχου, την οποία ποτέ δεν ξεχνά, ενημέρωσε τον Αμερικανό Γερουσιάστη για την ιστορία του αντιτορπιλικού ΑΔΡΙΑΣ, κατά τις επιχειρήσεις της Δωδεκανήσου, στις 22 Οκτωβρίου 1943 όπου ενώ βρισκόταν κοντά στην Κάλυμνο με το βρετανικό Α/Τ HURWORTH, προσέκρουσε σε νάρκη και από την έκρηξη αποκόπηκε η πλώρη του.
Το HURWORTH στην προσπάθειά του να πλεύσει προς βοήθεια του ΑΔΡΙΑΣ προσέκρουσε επίσης σε νάρκη και βυθίστηκε, με αποτέλεσμα να απολεσθούν 143 άνδρες.
Το ΑΔΡΙΑΣ παρά τις ζημιές κατόρθωσε και έφθασε στην κοντινή τουρκική ακτή του Gumucluk (Γκιουμουσλούκ). Οι απώλειες του ήταν 21 νεκροί και 30 τραυματίες. Έπειτα από μικρές επισκευές απέπλευσε την 1η Δεκεμβρίου 1943 και μολονότι χωρίς πλώρη, κατόρθωσε να φθάσει στην Αλεξάνδρεια στις 6 Δεκεμβρίου, όπου του έγινε ενθουσιώδης υποδοχή από τον αγγλικό στόλο και τα άλλα συμμαχικά πλοία.
Αυτό το κατόρθωμα αποτελεί λαμπρό παράδειγμα τόλμης και επιδεξιότητας του κυβερνήτη και του πληρώματος. Με την απελευθέρωση, έφθασε έπειτα από πρόχειρη επισκευή της πλώρης του και αυτό στην Ελλάδα μαζί με τα άλλα πλοία του Στόλου.
Του ιδίου τύπου: ΑΔΡΙΑΣ (D-Ο6), ΑΣΤΙΓΞ, ΚΑΝΑΡΗΣ, ΜΙΑΟΥΛΗΣ, ΠΙΝΔΟΣ. Η πλήρης επισκευή του τελικά δεν πραγματοποιήθηκε λόγω του τερματισμού των πολεμικών επιχειρήσεων στην περιοχή της Μεσογείου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ