Γιάννος Παπαντωνίου: Τι σηματοδοτεί για τα εξοπλιστικά η απόφαση της Βουλής

Εξοπλιστικά προγράμματα: Τις αθέατες πτυχές τους παρουσιάζει ο Αλέξανδρος Τάρκας, εκδότης του μηνιαίου περιοδικού «Άμυνα και Διπλωματία»

 

Τι σηματοδοτεί για τα εξοπλιστικά η απόφαση της Βουλής για τη σύσταση ιδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής με σκοπό τη διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης για πέντε εξοπλιστικά προγράμματα;

Τις αθέατες πτυχές των εξοπλιστικών προγραμμάτων παρουσιάζει ο εκδότης του μηνιαίου περιοδικού «Άμυνα και Διπλωματία» στην ιστοσελίδα του Σταύρου Λυγερού

Γράφει ο *

Η απόφαση της Βουλής, στις 28 Μαρτίου 2017, για τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής με σκοπό τη διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης για πέντε εξοπλιστικά προγράμματα επί υπουργικής θητείας του κ. Γιάννου Παπαντωνίου (Οκτώβριος 2001-Μάρτιος 2004) επιβεβαιώνει, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, τις σχετικές αποκαλύψεις της «Α&Δ» στα τεύχη του Ιανουαρίου 2014 και της περιόδου Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2015.

Προς ανακεφαλαίωση της υπόθεσης, παρουσιάζουμε και νέα στοιχεία που φωτίζουν άγνωστες πτυχές, ειδικά, της σύμβασης προμήθειας των γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard-2 HEL που υπεγράφη το Μάρτιο του 2003.

Όπως είναι γνωστό, η απόφαση της Βουλής αφορά, εκτός από τα Leopard, και τις συμβάσεις των επιθετικών ελικοπτέρων Apache, του εκσυγχρονισμού των φρεγατών κλάσης “S”, του προγράμματος ηλεκτρονικού πολέμου και των μεταφορικών ελικοπτέρων NH-90.

Ως προς το συμβόλαιο των Leopard, το οποίο ήταν από τα μεγαλύτερα του εξοπλιστικού προγράμματος 1997-2004 και ξεπέρασε τα 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ, προκύπτει βαθύ διπλωματικό παρασκήνιο, με πρωτεύουσα εμπλοκή του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Σημίτη και δευτερεύουσα του τότε υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου.

Οι επαφές των κυρίων Σημίτη και Παπανδρέου, αν και δεν ήταν ασυνήθιστες ή αθέμιτες στο πλαίσιο της εξασφάλισης διπλωματικών ανταλλαγμάτων από μία κυβέρνηση που προσέφερε συμβόλαια πολλών δις στις αμυντικές βιομηχανίες μεγάλων χωρών, τους καθιστούν, εκ των πραγμάτων, ουσιώδεις μάρτυρες της υπόθεσης.

Τα στοιχεία αυτά και όσα αποκαλυφθούν (ή δεν καταστεί δυνατόν να αποκαλυφθούν) στην Επιτροπή της Βουλής είναι ακόμα άγνωστο, αν θα επιβαρύνουν ή ελαφρύνουν τη θέση του κυρίου Παπαντωνίου ή αν τελικά αποδειχθεί ότι είναι υπεύθυνος για πράξεις ή παραλείψεις.

Σημειώνεται πάντως ότι ο κ. Σημίτης είχε αρνηθεί επίμονα (με εξαίρεση το Εφετείο) να καταθέσει ως μάρτυρας στις πολλές δίκες του άλλου υπουργού Εθνικής Άμυνας των κυβερνήσεών του, του Άκη Τσοχατζόπουλου. Ο πρώην Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ο χρηματισμός Τσοχατζόπουλου δεν μπορούσε να συσχετιστεί με τις νόμιμες αποφάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) και τις θεμελιωμένες εισηγήσεις των Γενικών Επιτελείων.

Διαβάστε την πολύ ενδιαφέρουσα συνέχεια στο stavroslygeros.gr




ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ