Γιατί το Πάσχα δεν το γιορτάζουν Ορθόδοξοι και Καθολικοί μαζί; Πώς προσδιορίζονται ο ημερομηνίες;

Πώς προσδιορίζονται ο ημερομηνίες εορτασμού του Πάσχα; Γιατί δε γιορτάζεται την ίδια ημερομηνία από τους ορθόδοξους και τους Καθολικούς; 

Γράφει ο Αναστάσιος Μητρόπουλος, Συνταγματάρχης ε.α.

Η λέξη «Πάσχα» προέρχεται από την εβραϊκή “pesah” που σημαίνει «διάβαση» και γιορταζόταν σε ανάμνηση της απελευθέρωσης του εβραϊκού λαού από τους Αιγυπτίους και της διάβασης της Ερυθράς θάλασσας.
Το Πάσχα ή καλύτερα η Λαμπρή (αντίστοιχη, κατάλληλη ελληνική λέξη) θεωρείται η μεγαλύτερη Χριστιανική γιορτή κατά την οποία γιορτάζουμε την Ανάσταση του Σωτήρα και τη διάβαση από το θάνατο στη ζωή.
Το Πάσχα είναι κινητή γιορτή και ξεκίνησε να γιορτάζεται ως κοινή γιορτή με τους Εβραίους, αργότερα διαφοροποιήθηκε.
Συγκεκριμένα, η απόφαση για τις ημερομηνίες εορτασμού του Πάσχα λήφθηκε στην πρώτη Οικουμενική Σύνοδο που έγινε το 325 μ.Χ. στη Νίκαια της Βιθυνίας, όπου αποφασίστηκε το εξής:
Το Πάσχα γιορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο που γίνεται μετά την εαρινή ισημερία, δηλαδή μετά την 21η Μαρτίου (με το παλαιό ημερολόγιο), εκτός αν η πανσέληνος τυγχάνει να γίνει Κυριακή, οπότε μεταφέρεται την επόμενη Κυριακή.
Η πρώτη μέρα της Σελήνης τοποθετείται στο διάστημα μεταξύ της 8ης Μαρτίου και της 5ης Απριλίου. Επομένως, δεδομένου ότι η περιστροφή της σελήνης γύρω από τη Γη διαρκεί περίπου 28 μέρες, έχουμε πανσέληνο στο μέσο του κύκλου δηλαδή την 14η μέρα.
Αυτό σημαίνει ότι το Πάσχα μπορεί να πέσει στο διάστημα μεταξύ 22ας Μαρτίου και 25ης Απριλίου.
Σημειώνεται ότι,  οι παραπάνω ημερομηνίες αφορούν το παλαιό ημερολόγιο. Άρα αν προσθέσουμε τις 13 μέρες που είναι η διαφορά παλιού και νέου ημερολογίου, βρίσκουμε ότι το Ορθόδοξο Πάσχα θα «πέφτει» πάντα από 4 Απριλίου ως 8 Μαΐου.

Γιατί όμως δεν γιορτάζουν Ορθόδοξοι και Καθολικοί το Πάσχα πάντα την ίδια μέρα;

Αυτό συμβαίνει γιατί οι Ρωμαιοκαθολικοί καθορίζουν το Πάσχα σύμφωνα με το νέο ημερολόγιο. Για το λόγο αυτό το Πάσχα των Καθολικών γιορτάζεται συνήθως νωρίτερα από αυτό των Ορθοδόξων.
Υπάρχει ωστόσο και η περίπτωση, για κάποιες συγκεκριμένες ημερομηνίες της εαρινής πανσελήνου, που ο εορτασμός του Πάσχα από τις δύο εκκλησίες ταυτίζεται.
Ο προσδιορισμός της ημερομηνίας του Πάσχα προκάλεσε πολλές και σφοδρές έριδες μεταξύ των Εκκλησιών. Στην ιστορία μπερδεύεται με την αλλαγή του ημερολογίου και την καθιέρωση του Γρηγοριανού, την πολιτική μισαλλοδοξία, την εμμονή στην παράδοση, δύσκολες αστρονομικές παρατηρήσεις βασισμένες σε αρχαίους πίνακες που κρατούν από τον 4ο αιώνα (και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα μετά τη συσσώρευση λαθών για αιώνες), έναν παράδοξο αλγόριθμο υπολογισμού κι όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα το Πάσχα Ορθοδόξων και Καθολικών να μη συμπίπτει, πλην κάποιων ετών κατά τα οποία,  η Γρηγοριανή και η Ιουλιανή πασχαλινή πανσέληνος πέσουν από την Κυριακή μέχρι και το Σάββατο της ίδιας βδομάδας, οπότε την αμέσως επόμενη Κυριακή έχομε κοινό Πάσχα.
Στον παρακάτω πίνακα, φαίνονται για τα επόμενα χρόνια, οι ημερομηνίες εορτασμού του Ορθόδοξου και Καθολικού Πάσχα, όπου φαίνεται ότι το 2025, το 2028 και το 2031, οι ημερομηνίες θα συμπέσουν:

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΠΑΣΧΑ

ΕΤΟΣ

ΟΡΘΟΔΟΞΟ

ΚΑΘΟΛΙΚΟ

2020

19 Απριλίου

12 Απριλίου

2021

2 Μαΐου 4 Απριλίου
2022 24 Απριλίου

17 Απριλίου

2023

16 Απριλίου 9 Απριλίου

2024

5 Μαΐου

31 Μαρτίου

2025 20 Απριλίου

20 Απριλίου

2026

12 Απριλίου 5 Απριλίου
2027 2 Μαΐου

28 Μαρτίου

2028

16 Απριλίου 16 Απριλίου
2029 8 Απριλίου

1 Απριλίου

2030

28 Απριλίου 21 Απριλίου
2031 13 Απριλίου

13 Απριλίου

2032

2 Μαΐου 28 Μαρτίου
2033 24 Απριλίου

17 Απριλίου

Πηγές: eortologio.gr – thatslife.gr – coolweb.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ