Γιώργος Τσιτσιλιάνος: Οφείλουμε να αναβαθμίσουμε το κύρος της Αστυνομίας

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τι λέει το Ποτάμι για τα κρούσματα βίας και ανομίας στην κοινωνία. Τι πρέπει να γίνει. Ποιος ο ρόλος της Αστυνομίας.
 
*Γράφει ο Γιώργος Τσιτσιλιάνος
Είμαστε θεατές της αυξανόμενης σταδιακά διαχρονικής ανομίας και βίας. Παρατηρούμε, τα κρούσματα από επιθέσεις αναρχικών ομάδων αντιεξουσιαστών να αυξάνονται, οι τρομοκρατικές οργανώσεις συσπειρώνονται και εξαπλώνονται, οι επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα σταδιακά πολλαπλασιάζονται, οι δολοφονίες και οι ληστείες από τα κυκλώματα της νύχτας τείνουν να γίνουν μόδα, και, οι έμποροι ναρκωτικών δρουν πλέον σχεδόν ελεύθερα στους δρόμους της Αθήνας και όχι μόνο.
Το ερώτημα που οφείλουμε εμείς ως μία Δημοκρατική Πολιτεία να απαντήσουμε είναι: Αν έχουμε πάρει τα απαιτούμενα μέτρα, έτσι ώστε να μπορέσουμε ως ένα οργανωμένο σύγχρονο κράτος να αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικότητα την ανομία από όπου και αν προέρχεται, για να διαφυλάξουμε κατά το δυνατόν την ασφάλεια των πολιτών μας.
Η απάντηση είναι ένα μεγάλο όχι κύριοι της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν είμαστε εντάξει με τις υποχρεώσεις μας, γιατί έχουμε αφήσει διαχρονικά το αρμόδιο θεσμικό όργανο της Δημοκρατίας μας, που είναι η Αστυνομία, αθωράκιστο. Όταν τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαμε όλα αυτά τα κρούσματα σε τόση μεγάλη έκταση και συχνότητα, και, η Αστυνομία είχε στην διάθεσή τα κατάλληλα εργαλεία σε ανθρώπινο δυναμικό, μέσα και εξοπλισμό, που αυτά έχουν αποδεκατιστεί με το πλήρωμα του χρόνου, λόγω της οικονομικής στενότητας και δεν έχουν αντικατασταθεί, πως είναι δυνατόν με την ραγδαία αύξηση της παραβατικότητας σε όλους τους τομείς, με το ίδιο αναλογικά προσωπικό, μέσα και εξοπλισμό να περιμένουμε τουλάχιστον το ίδιο αποτέλεσμα;
Πως είναι δυνατόν η Αστυνομία να είναι πανταχού παρών; Δηλαδή να διώκει την εγκληματικότητα και τους εμπόρους ναρκωτικών, να επιτηρεί περιοχές όπου η βία είναι σε έξαρση, και, επί πλέον να αντιμετωπίζει σχεδόν καθημερινά τους αντιεξουσιαστές, την λογική του Ρουβίκωνα που δρα ως «Ρομπέν των Δασών», τις τρομοκρατικές οργανώσεις, το οικονομικό έγκλημα, έχοντας παράλληλα στο κεφάλι της όλα τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί με το μεταναστευτικό. Όλα αυτά είναι υποχρεωμένη η Αστυνομία με πενιχρά μέσα και με στοιχειώδες εξοπλισμό να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα.
Συνεπώς, έχουμε μία συμπεριφορά της Πολιτείας που είναι αντίθετη με την λογική του επιθυμητού αποτελέσματος. Τα προσεχή χρόνια από στατιστικά στοιχεία προκύπτει, ότι η ανομία και η βία σε όλους τους τομείς θα πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις. Συνεπώς οφείλουμε ως Πολιτεία να αφήσουμε τα παχιά λόγια και να σκύψουμε με ευλάβεια στα προβλήματα της Ελληνικής Αστυνομίας, ως προς την δομική της επιχειρησιακή λειτουργία, παρέχοντας όλα τα απαραίτητα εργαλεία σε ανθρώπινο δυναμικό άριστα εκπαιδευμένο, με αξιόπιστα μέσα κίνησης και με σύγχρονο εξοπλισμό. Αυτά, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του κύρους των στελεχών της, με ότι αυτό συνεπάγεται ως προς τα οικονομικά κίνητρα, και, την απαιτούμενη πολιτική βούληση με συγκεκριμένους αντικειμενικούς στόχους, είναι η αναγκαία και ικανή συνθήκη για να πετύχουμε ως Δημοκρατική Πολιτεία το ελάχιστο επιθυμητό αποτελέσματα ασφάλειας σε όλα τα επίπεδα.
* Ο Γιώργος Τσιτσιλιάνος είναι Υπεύθυνος Πολιτικής του Τομέα Προστασίας του Πολίτη στο «Ποτάμι»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ