Η ΕΕ υπόσχεται στα Σκόπια ενταξιακές διαπραγματεύσεις ύπο προϋποθέσεις τον Ιούνιο

Την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για ΠΓΔΜ και Αλβανία, υπό προϋποθέσεις, τον Ιούνιο του 2019 υποστηρίζει με ψήφισμά του το Ευρωκοινοβούλιο
 
 
Την ανάγκη υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών, προκειμένου να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ με την ΕΕ, τον Ιούνιο του 2019, υπογραμμίζει με σημερινό ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ), στο πλαίσιο αξιολόγησης της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Ειδικότερα για την ΠΓΔΜ, το ΕΚ τονίζει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών στέλνει ένα «θετικό μήνυμα σταθερότητας και συμφιλίωσης σε ολόκληρη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων». Το ΕΚ σημειώνει ότι η συμμετοχή στο συμβουλευτικό δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου (για την αλλαγή του ονόματος της χώρας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) δεν έφτασε το προβλεπόμενο όριο, ωστόσο καλωσορίζει την απόφαση του Κοινοβουλίου των Σκοπίων να ξεκινήσει η συνταγματική διαδικασία για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, που ανοίγει την πόρτα προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές του ΕΚ ζητούν από τις αρχές της χώρας να αντιμετωπίσουν ζητήματα που παραμένουν προβληματικά, όπως να εντείνουν την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της σύγκρουσης συμφερόντων, να προστατεύσουν καλύτερα τη δικαστική εξουσία από πολιτικές παρεμβάσεις και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του κράτους δικαίου. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 470 ψήφους υπέρ, 116 κατά και 46 αποχές.
Επίσης, το ΕΚ κάλεσε τις ουγγρικές αρχές να εκδώσουν στην ΠΓΔΜ τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας, Νίκολα Γκρουέφσκι, ο οποίος, καταδικάστηκε σε φυλάκιση για κατάχρηση εξουσίας αλλά διέφυγε στο εξωτερικό. Ο εισηγητής του ΕΚ για την ΠΓΔΜ, Ίβο Βάλγκι (Φιλελεύθεροι, Σλοβενία) δήλωσε τα εξής:
«H ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ, όταν εκπληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις, θα διασφαλίσει ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές της. Η ΕΕ θα πρέπει επίσης να εκπληρώσει τις δικές της υποσχέσεις σε μια χώρα που έχει παραμείνει στην αίθουσα αναμονής για πολύ καιρό και μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη σταθερότητα, την ασφάλεια και την πρόοδο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο σύνολό της.

Αλβανία

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά την Αλβανία, το ΕΚ στηρίζει τη θέση του Συμβουλίου για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων επίσης τον Ιούνιο του 2019, εφόσον η χώρα πληρεί όλες τις προϋποθέσεις. Ωστόσο, το ΕΚ υπογραμμίζει σοβαρές ελλείψεις στο κράτος δικαίου. Στο ψήφισμα που υιοθετήθηκε με 459 ψήφους, 112 κατά και 62 αποχές, το ΕΚ καλωσορίζει τη σταθερή πρόοδο της Αλβανίας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που σχετίζονται με την ΕΕ και τα βήματα που έχουν γίνει για τη στήριξη της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, αλλά εκφράζεται προβληματισμός για το υψηλό επίπεδο διαφθοράς, την αναποτελεσματικότητα του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης και το γεγονός ότι οι ελλείψεις του κράτους δικαίου και οι πολύπλοκες διαδικασίες συνεχίζουν να αποτρέπουν τις επενδύσεις στη χώρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ