Η γεωγραφία των «Κρίσεων» της πρώτης φοράς ΣΥΡΙΖΑ στο ΥΠΕΘΑ

Μετά από διαφόρων ειδών και επιπέδων αναβολές ολοκληρώθηκαν χθες οι πολυαναμενόμενες κρίσεις στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, αυτή τη φορά έχοντας πεντακάθαρα τη «σφραγίδα» ΣΥΡΙΖΑ.
Ο «απογαλακτισμός» από το σύστημα Καμμένου στο ΥΠΕΘΑ μόλις ξεκίνησε μετά από τέσσερα χρόνια απόλυτης κυριαρχίας του. Κάτι που είναι ευδιάκριτο και από την ένταση που έχουν τα tweet  του πρώην ΥΕΘΑ τα οποία καταφέρονται ευθέως κατά της κυβέρνησης.
Μετά την ηχηρή και επεισοδιακή αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από το υπουργείο και την αντικατάστασή του από τον μέχρι εκείνη τη στιγμή Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων Ναύαρχο Ευ. Αποστολάκη, αντί για κάποιο πολιτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ή της κεντροαριστεράς, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα με αυτή την κίνηση «ματ» ότι μπορεί πλέον να παίξει το παιχνίδι διαφορετικά στο συγκεκριμένο άγνωστο – μέχρι πριν λίγο καιρό – χώρο των ΕΔ.
Είχαμε μεταφέρει άλλωστε στο armynow.net από τις πρώτες στιγμές της υπουργοποίησης του Ευ. Αποστολάκη ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει βαθιές τομές στο ΥΠΕΘΑ οι οποίες αρχίζουν σιγά – σιγά να διαγράφονται.
Βαθιές τομές φυσικά δεν σημαίνει ότι θα είναι σωστές ή ότι θα ικανοποιήσουν πολλούς, αλλά ούτε και ότι υπήρχε κάποιο προσωπικό πρόβλημα κυρίως με τα στελέχη των ΕΔ, τα οποία διακρίνονται έτσι κι αλλιώς από τον επαγγελματισμό τους. Απλά αφορούν τη νέα φιλοσοφία που θέλει και μπορεί πλέον η κυβέρνηση να περάσει στο ΥΠΕΘΑ και τις ΕΔ και προφανώς θα ενοχλήσει πολλούς. Και σε αυτό σίγουρα ρόλο έπαιξε και ο ΑΝΥΕΘΑ Πάνος Ρήγας ο οποίος φαίνεται να έχει αντιληφθεί τα δεδομένα στο χώρο πολύ περισσότερο από τους προηγούμενους δύο «τοποτηρητές» του ΣΥΡΙΖΑ στο υπουργείο.
Ήδη λοιπόν οι αλλαγές στο ΥΠΕΘΑ που έγιναν αφορούν πρώτα και κύρια τη μη ύπαρξη πολιτικού γραφείου του νέου υπουργού ο οποίος από την πρώτη ημέρα επιμένει και επαναλαμβάνει ότι δε θα εμπλέξει την πολιτική στο έργο που έχει αναλάβει ως «στρατιώτης» αλλά και μια νέα επικοινωνιακή τακτική πολύ πέρα και μακριά από αυτή του Καμμένου.
Οι κρίσεις των Ανωτάτων Αξιωματικών των ΕΔ, οι οποίες έκαναν αίσθηση από συγκεκριμένες τοποθετήσεις, αποχωρήσεις και προαγωγές έρχονται να δώσουν το στίγμα για αυτές που θα ακολουθήσουν το Μάρτιο να έχουν ίσως πολύ περισσότερο ενδιαφέρον αν και θα απασχολήσουν λιγότερο.
Οι κρίσεις στις ΕΔ, εν μέσω μάλιστα προεκλογικής περιόδου και γενικότερης πολιτικής αναταραχής έτυχαν ήδη βαρύγδουπων ανακοινώσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ περί «κομματικοποίησης» και «ημετέρων». Αυτό βέβαια δεν προξενεί εντύπωση, καθώς και το 2017 ανάλογα σχόλια είχαν γίνει προβλέποντας μάλιστα τότε και …πρόωρες εκλογές!
Ας δούμε όπως με πρόσωπα και νούμερα το συνολικό αποτέλεσμα των κρίσεων ανά Επιτελείο.
Στο ΓΕΕΘΑ παρά τους «ευσεβείς πόθους» κάποιων για συγκεκριμένα πρόσωπα τελικά μέτρησε η αρχαιότητα και η σειρά και ο Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου ανέλαβε τα καθήκοντα του Αρχηγού.
Οι μεγάλες εκπλήξεις ήρθαν στους τρεις Αρχηγούς και κυρίως στο Στρατό Ξηράς όπου ο Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς από το Δ΄ΣΣ έγινε Αρχηγός ΓΕΣ παρά το συμβάν με τους δύο στρατιωτικούς στον Έβρο, αντικαθιστώντας τον Αλκιβιάδη Στεφανή, η αποστράτευση του οποίου δημιούργησε αρκετά σχόλια. Αν και πολλά γράφτηκαν και ειπώθηκαν για την περίπτωση ενός από τους πραγματικά πιο άξιους Στρατηγούς, ο οποίος ταυτόχρονα πολεμήθηκε σφόδρα από συγκεκριμένα δημοσιογραφικά «κέντρα» ίσως τελικά αποδεχτεί ότι βιάζονται πολύ με τα συμπεράσματα που βγάζουν.
Στη θέση του παρέμεινε για έναν ακόμα χρόνο ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, κάτι δεν προξένησε ιδιαίτερη εντύπωση ενώ στην Αεροπορία απλά ακολουθήθηκε η αρχαιότητα με τον Αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη από το ΑΤΑ να αναλαμβάνει Αρχηγός ΓΕΑ.
Από εκεί και πέρα οι σημαντικότερες αλλαγές έγιναν τόσο στο επίπεδο των Αντιστρατήγων, Αντιναυάρχων και Αντιπτεράρχων όσο και στα επίπεδο των Υποστρατήγων, Υποναυάρχων και Υποπτεράρχων. Συγκεκριμένα σε επίπεδο Υποστρατήγων έχουμε αποστράτευση 15 Αξιωματικών από τους συνολικά 27, εκ των οποίων οι 10 από το Στρατό Ξηράς.
Στο επίπεδο των Αντιστρατήγων στο Στρατό Ξηράς αποστρατεύτηκαν οι Αντιστράτηγοι Ζερβάκης, Μανούρης, Βασιλειάδης, Μανωλάκος και Μπίκος με τον τελευταίο να αποτελεί ίσως το μοναδικό μη αναμενόμενο.
Στους Υποστράτηγους έπεσε μάλλον και το μεγαλύτερο «μαχαίρι» με 10 από αυτούς να αποστρατεύονται με αναμενόμενη αυτή του Υποστράτηγου Τσερπέ στην 98 ΑΔΤΕ – ειδικά μετά το συμβάν με το Στρατόπεδο στον Μανταμάδο  – ενώ προήχθησαν έξι.
Στο Πολεμικό Ναυτικό ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η αποστράτευση των Αντιναυάρχων Παυλόπουλου και Διακόπουλου που θεωρούνταν ιδιαίτερα επιχειρησιακοί ακόμα, ενώ τους ακολούθησε και ο Αντιναύαρχος Καφέτσης. Μαζί με τους αποστρατεύτηκαν και τέσσερις  Υποναύαρχοι, ενώ τρεις προήχθησαν.
Αντίθετα στην Πολεμική Αεροπορία οι αλλαγές ήταν ελάχιστες και αναμενόμενες με δύο Αντιπτεράρχους και έναν Υποπτέραρχο να αποστρατεύονται, ενώ προήχθησαν τρεις Υποπτέραρχοι.
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ