Η ήττα της ελληνικής διπλωματίας; Μηδέν κυρώσεις στην Τουρκία – Νόμιμο στον ΟΗΕ το τουρκολιβυκό μνημόνιο

ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΣΑΡΑΤΖ

Την ίδια ώρα που στη Σύνοδο κορυφής οι ευρωπαίοι με μπροστάρη τη Γερμανία και τη Μέρκελ έπαιζαν με γελοία προσχέδια απόφασης δηλώνοντας ανοιχτά ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν κυρώσεις η Τουρκία ο ΟΗΕ πρωτοκολούσε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο ώστε να το νομιμοποιήσει.

Μάλιστα αυτές οι χθεσινοβραδινές εξελίξεις ήρθαν να προστεθούν στην είδηση ότι συμφωνήσαμε με την Τουρκία στον τεχνικό διάλογο που έστησε ο Στόλτενμπέργκ στο ΝΑΤΟ και τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση στην αρχή διέψευδε να προχωρήσουμε σε μηχανισμό αποτροπής σύγκρουσης.

Για να μη κοροϊδευόμαστε η ιστορία των κυρώσεων στην ΕΕ θα είχε κλείσει και από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης αν δεν ήταν η Κύπρος να αντιστέκεται και να απειλεί με βέτο. Οι δηλώσεις είναι δηλώσεις αλλά οι πράξεις είναι που μετράνε και εκεί η Τουρκία νίκησε την ελληνική διπλωματία κατά κράτος αφού ούτε κυρώσεις υπάρχει πιθανότητα να της επιβληθούν και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο νομιμοποιεί και επιβάλλεται στρατιωτικά χωρίς καμία τιμωρία όπου αποφασίσει.

Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να υποβαθμίσει το γεγονός με την πρωτοκόλληση του παράνομου μνημονίου μέσω του ελεγχόμενου ΑΠΕ και διπλωματικών πηγών που μας ενημέρωσαν για τα παρακάτω:

Μετά από 10 μήνες από την κατάθεσή του, πρωτοκολλήθηκε το παράνομο μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, στον ΟΗΕ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

H πρωτοκόλληση και δημοσίευση των πάσης φύσεως συμφωνιών που κατατίθενται από τα κράτη στη Γραμματεία του ΟΗΕ αποτελεί τυπική και τεχνική διαδικασία, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές και διαμηνύουν ότι η ενέργεια αυτή δεν προσδίδει νομιμότητα στα πρωτοκολλημένα κείμενα, ούτε σημαίνει την αναγνώριση του περιεχομένου από τα Ηνωμένα Έθνη.

Όπως υπογραμμίζουν, η εν λόγω «συμφωνία» είναι παράνομη και άκυρη, συνήφθη με παράτυπο τρόπο και δεν κυρώθηκε, ως όφειλε, από τη λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως φάνηκε και από την επιστολή του προέδρου της τελευταίας προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. Επίσης, σημειώνουν πως η «συμφωνία» αυτή συνήφθη κατά παράβαση της Σύμβασης για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο παράνομος χαρακτήρας της έχει άλλωστε τονιστεί και καταγγελθεί από τη διεθνή κοινότητα, υπογραμμίζουν περαιτέρω οι ίδιες διπλωματικές πηγές.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται και η καταδίκη από τη Σύνοδο Κορυφης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 13 Δεκεμβρίου 2019. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν καταδικάσει τη «συμφωνία» Τουρκίας-Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα, θεωρώντας ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Το λεγόμενο μνημόνιο κατανόησης Άγκυρας-Τρίπολης «παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται προς το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικά δεσμευτικές συνέπειες για τρίτα κράτη», τονιζόταν στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Η ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΛΙΒΥΚΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ:

ΠΡΩΤΟΚΟΛΗΣΗ ΤΟΥΡΚΟΛΙΒΥΚΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η Κυβέρνηση πρέπει να δεχτεί ότι χάσαμε και στις Βρυξέλλες και στο ΟΗΕ.Αλλα να μην δεχτεί παθητικά την ήττα.Μαζι με τον Μακρόν,που τον έβαλε προς ώρας στο περιθώριο,να δημιουργήσουν ευρύτερο αντιτουρκικο μέτωπο, διότι υπάρχουν και άλλες χώρες μέσα και έξω από την ΕΕ που φοβούνται τις επεκτατικές ορέξεις του Ερντογάν και θα συμμετάσχουν ενεργά σε μια τέτοια συμμαχία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ