Η Τουρκία πήγε στη Λιβύη για να μείνει: Επιβεβαιώνονται τα σχέδια για δύο τούρκικες στρατιωτικές βάσεις

ΤΟΥΡΚΙΑ ΛΙΒΥΗ

Η Τουρκία και η κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης συζητούν πιθανή χρήση δύο στρατιωτικών βάσεων της χώρας της βόρειας Αφρικής, δήλωσε σήμερα τουρκική πηγή, βάζοντας τις βάσεις για διαρκή τουρκική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο.

Δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις για πιθανή χρήση από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις της ναυτικής βάσης της Μισράτα και της αεροπορικής βάσης της Αλ-Οουατίγια, η οποία ανακατελήφθη πρόσφατα από τις δυνάμεις της υποστηριζόμενης από την Αγκυρα κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Οι δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης οδήγησαν σε υποχώρηση τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του Χαλίφα Χάφταρ, που υποστηρίζεται από την Ρωσία, την Γαλλία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τις τελευταίες εβδομάδες και ανακατέλαβαν σειρά θέσεων.

Την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι είναι πιθανόν να επεκτείνει στην συνεργασία της με την Λιβύη με νέες συμφωνίες στους τομείς της ενέργειας και των κατασκευών όταν θα τελειώσει η σύρραξη.

“Η χρήση της Αλ-Ουατίγια από την Τουρκία… βρίσκεται στην ατζέντα”, δήλωσε η μη κατονομαζόμενη πηγή. “Είναι επίσης πιθανόν ότι η ναυτική βάση της Μισράτα θα χρησιμοποιείται από την Τουρκία”.

O Eρντογάν όπως είναι φυσικό βιάζεται να «κεφαλαιοποιήσει» τη στήριξη που έχει δώσει στον Σάρατζ με αποτέλεσμα να σπάσει την πολιορκία της Τρίπολης από τον Χάφταρ και να σώσει την κυβέρνησή του. Η άμεση εμπλοκή των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στον εμφύλιο πόλεμο και τις επιχειρήσεις κατάφεραν να υποχρεώσουν τον LNA και το Στρατάρχη Χάφταρ να υποχωρήσουν και πλέον να δίνουν μάχη για να κρατήσουν την σημαντική πόλη Σύρτη.

Η παρουσία εδώ και καιρό πολλών και μεγάλων Μονάδων του Τουρκικού στόλου στις ακτές της Λιβύης , οι συνεχείς πτήσεις μεταγωγικών αεροσκαφών με όπλα και εφόδια προς την Τρίπολη αλλά και φορτηγών πλοίων καταδεικνύουν ότι η Τουρκία «πήγε για να μείνει» εκεί αναφέρουν στην Αθήνα αλλά και στο ΝΑΤΟ στρατιωτικές πηγές.

Άλλωστε, είναι χαρακτηριστικό το πρόσφατο περιστατικό με τη φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» στην οποία στο πλαίσιο της επιχείρησης «ΕΙΡΗΝΗ» θέλησε να ελέγξει το τούρκικο φορτηγό πλοίο «CIRKIN» που υπήρχε υποψία ότι μεταφέρει όπλα στη Λιβύη «απαγορεύτηκε» από τους Τούρκους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ