ΗΠΑ: Στο στόχαστρο ξανά η Τουρκία με Νομοσχέδιο που απαγορεύει στο Πεντάγωνο την χρηματοδότησή της

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Τραμπ στις ΗΠΑ όπως αποδεικνύεται στην κυριολεεξία «βράζουν» με την στάση της Τουρκίας.

Απόδειξη η νομοθεσία όπως μετέδωσε το hellasjournal.com που ανακοίνωσαν  σήμερα ότι έχουν θεσπίσει ο ελληνικής καταγωγής ο βουλευτής Γκας Μπιλιράκης (Ρεπουμπλικάνος από τη Φλόριντα) και η Γκρέις Μένγκ (Δημοκρατική από τη Νέα Υόρκη) και προβλέπει απαγόρευση στο αμερικανικό Πεντάγωνο να χρησιμοποιεί κεφάλαια για την ανάπτυξη στρατηγικών πόρων στην Τουρκία μετά το 2020.

Εάν το σχέδιο νόμου ψηφιστεί, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας είναι υποχρεωμένο να αναστείλει την ενίσχυση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ θα πρέπει να επανεξεταστεί και η πολιτική για τα πυρηνικά όπλα που βρίσκονται στη βάση Ινσιρλίκ, στην Τουρκία.

Η νομοθεσία έρχεται ως απάντηση στην επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, και μετά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν στο Λευκό Οίκο, στις 13 Νοεμβρίου, που κατέληξε σε φιάσκο για το θέμα της απόκτησης από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος S-400. Ο Ερντογάν δεν συναίνεσε τελικά στη μη λειτουργία των S-400.

 

“Η Τουρκία – που θεωρήθηκε κάποτε φίλος και σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών – έχει σχέσεις με χώρες όπως η Ρωσίας, η Συρία και το Ιράν”, δήλωσε η βουλευτής Μένγκ. “Η στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη Συρία που στοχεύει τους Κούρδους συμμάχους των ΗΠΑ και η αγορά προηγμένων ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικών πυραύλων υπονομεύει την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Είναι φανερό ότι έχει έρθει η ώρα να επανεκτιμηθεί οποιαδήποτε ανάπτυξη των στρατηγικών πόρων της Αμερικής στην Τουρκία. “

Από την πλευρά του, ο κ. Μπιλιράκης δήλωσε: “Δυστυχώς, υπό τον έλεγχο του Προέδρου Ερντογάν, η Τουρκία έχει αποδείξει ότι δεν μπορούμε πλέον να την εμπιστευτούμε ως αξιόπιστο σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ανάπτυξη στρατηγικών πόρων στην Τουρκία δεν έχει πλέον νόημα”.

Από τη δεκαετία του 1960, το ΝΑΤΟ διέθετε πολιτική πυρηνικού επιμερισμού, όπου τα μέλη του ΝΑΤΟ μπορούσαν να φιλοξενήσουν τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ ως τμήμα μιας ευρύτερης πυρηνικής στάσης του ΝΑΤΟ. Καθώς η Τουρκία αναπτύσσει ισχυρότερες σχέσεις με τους γεωπολιτικούς αντιπάλους του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και του Ιράν, είναι καιρός να επανεξετάσουμε οποιαδήποτε μελλοντική ανάπτυξη στρατηγικών πόρων, αναφέρουν οι βουλευτές.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ