ΗΠΑ – Τουρκία: Τι θα γίνει με τις πυρηνικές βόμβες του Ιντσιρλίκ

Υπολογίζεται ότι περίπου 50 πυρηνικές βόμβες τύπου B61, που βρίσκονται αποθηκευμένες σε αεροπορική βάση των ΗΠΑ στο Ιντσιρλίκ στην Τουρκία.

Με αφορμή την τουρκική εισβολή στη Συρία και τις αμερικανικές κυρώσεις που επέβαλε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ οι σχέσεις των δύο χωρών δοκιμάζονται και στο προσκήνιο έρχεται για ακόμη μία φορά η στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία. Πρόκειται για μία από τις πολλές βάσεις των Αμερικανών εκτός ΗΠΑ μόνο που αυτή έχει μία παραπάνω ιδιαιτερότητα. Εκεί βρίσκονται αποθηκευμένες 50 αμερικανικές πυρηνικές βόμβες των ΗΠΑ τύπου Β61.

Κατά τους New York Times αυτό προκαλεί κωλύματα στο πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ στην επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα, εδώ και ημέρες Αμερικανοί αξιωματούχοι εξετάζουν πιθανούς τρόπους μεταφοράς των πυρηνικών βομβών από τη βάση Ιντσιρλίκ, κάτι που όμως γνωρίζουν ότι θα αποτελέσει τον de facto τερματισμό της συμμαχίας ΗΠΑ-Τουρκίας.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται επί τάπητος η μεταφορά των πυρηνικών σε άλλη τοποθεσία, ενώ αντίστοιχες βόμβες οι ΗΠΑ διαθέτουν και σε ακόμη 4 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, ως «κειμήλιο» του Ψυχρού Πολέμου, χωρίς επιχειρησιακή χρησιμότητα σε περίπτωση πολέμου.

Από την πλευρά της, η Τουρκία αντιδρά σταθερά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες στη μεταφορά των βομβών, καθώς τις αντιμετωπίζει ως σύμβολα της αμερικανικής δέσμευσης έναντι της γειτονικής χώρας.

Ως μια προσπάθεια προκειμένου να αντισταθμίσει τον αρνητικό αντίκτυπο που είχε η απόφασή του να απομακρύνει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη βόρεια Συρία, δίνοντας ουσιαστικά το πράσινο φως στον Ερντογάν να ξεκινήσει την εισβολή χαρακτηρίζει το Bloomberg τις κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας

Ειδικοί σε θέματα κυρώσεων επισημαίνουν, σύμφωνα με το Bloomberg, ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσε -αν ήθελε- να τις επιβάλει από την περασμένη εβδομάδα κι ότι όσα λέει ο Τραμπ για μελλοντικές κυρώσεις είναι περισσότερο ένα μήνυμα που αποσκοπεί στο να ικανοποιήσει απογοητευμένα μέλη του κογκρέσου, τα ο ποία ίσως συγκεντρώνουν ικανή πλειοψηφία για να περάσουν μέτρα παρακάμπτοντας ένα προεδρικό βέτο.

 

Πηγή: news247

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ