Η απίθανη περιπέτεια μιας κρίσιμης υγειονομικής Μονάδας – Από το 299 ΚΙΧΝΕ στην 300 ΚΥΜΕΑ…

300 ΚΥΜΕΑ

Ολοκληρώθηκε η ενεργοποίηση της Κινητής Υγειονομικής Μονάδας στο 424 ΓΣΝΘ  η οποία θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με το δημοσιογράφο της ΕΡΤ 3 Νίκο Λαδιανό. Μάλιστα με αφορμή αυτό το γεγονός ο Νίκος Λαδιανός παρουσιάζει και αποκαλύπτει στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ έρευνα με την απίθανη περιπέτεια της κρίσιμης υγιειονομικής Μονάδας των ΕΔ. Μια πραγματικά ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή για το πως φτάσαμε στην 300 ΚΥΜΕΑ η οποία αποτελεί μετεξέλιξη της 299 ΚΙΧΝΕ.

 

Τις τελευταίες μέρες, λόγω της έξαρσης της πανδημίας και της πίεσης στο υγειονομικό σύστημα της Θεσσαλονίκης, γίναμε μάρτυρες της ενεργοποίησης της 300ΚΥΜΕΑ (Κινητή Υγειονομική Μονάδα Εκτάκτων Αναγκών) στον προαύλιο χώρο του 424ΓΣΝΘ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες μας, μετά από εντατικές εργασίες, ήδη από χθες είναι απολύτως ενεργή, με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό.

300 ΚΥΜΕΑ

Ποια, όμως, είναι η ιστορία της 300ΚΥΜΕΑ και από πού προέρχεται;

Η νέα αυτή υγειονομική μονάδα, ουσιαστικά, δεν είναι κάτι άλλο παρά μετεξέλιξη του 299 ΚΙΧΝΕ (Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας)!!

Το 299ΚΙΧΝΕ συγκροτήθηκε το 1968 και είχε ως έδρα του την πόλη της Βέροιας. Επρόκειτο για μια μονάδα, που θα αναπτυσσόταν κανονικά μόνο σε περίπτωση πολέμου ή άλλης πολύ έκτακτης ανάγκης.

Ουσιαστικά, όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ που κάναμε, το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού του προερχόταν από υλικά, που είχαν φτάσει μεταπολεμικά στην χώρα και στις Ε.Δ. μας, μέσω του περίφημου Σχεδίου Μάρσαλ!  Αποθηκευμένα και σφραγισμένα, ως επί το πλείστον, σε μεγάλες κούτες (που προκάλεσαν έκπληξη –ως ιστορικά κειμήλια και ντοκουμέντα- στους γιατρούς, που κλήθηκαν κάποια στιγμή να τα ανοίξουν, προκειμένου να επανενεργοποιήσουν τη Μονάδα, μετά από κάποιες δεκαετίες).

Στην πραγματικότητα, από το 1968 μέχρι το 2002, το 299 υπολειτουργούσε, διαθέτοντας για την τοπική φρουρά ένα ακτινολογικό εργαστήριο, ένα οδοντιατρείο κι ένα φαρμακείο, παρέχοντας μια περιορισμένη εκπαίδευση δυο φορές τον χρόνο, ενώ λειτουργούσε βασικά ως μια επιστρατευτική μονάδα, με ελάχιστη συντήρηση από ελάχιστο προσωπικό. Και αναπτυσσόταν μόνο σε κάποιες ασκήσεις. Στις 31 Ιουλίου 2002 το 299 ΚΙΧΝΕ σταμάτησε τη λειτουργία του.

Στις 28 Ιανουαρίου 2005 επανενεργοποιήθηκε, με υπαγωγή στην 6η ΤΑΞΥΠ. Γιατί όμως;  Είχε ήδη αποφασισθεί η ανάπτυξη και λειτουργία του στην Καμπούλ, προκειμένου να αντικαταστήσει αντίστοιχη Ισπανική Μονάδα, για την κάλυψη Υγειονομικών αναγκών της Πολυεθνικής Ειρηνευτικής Δύναμης του Αφγανιστάν ( International Security Assistance Force – ISAF).

Τον Ιούνιο του 2005 έφθασε στην Καμπούλ το πρώτο κλιμάκιο 18 ατόμων, ενώ τον Αύγουστο του ίδιου έτους λειτούργησε πλήρως, ως μία Ιατρονοσηλευτική Μονάδα 30 κλινών και δύναμης 47 στελεχών. Η μονάδα λειτούργησε επιχειρησιακά εντός του Διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ (Kabul International Airport – ΚΑΙΑ). Παρείχε υποστήριξη στο προσωπικό της ΕΛΔΑΦ και στο προσωπικό της ISAF. Επίσης οργάνωσε εκπαιδεύσεις ειδικευμένων Αφγανών ιατρών πολιτικών νοσοκομείων.

299 ΚΙΧΝΕ

Το νοσοκομείο εγκαταστάθηκε σε ειδικά κατασκευασμένα για τον σκοπό αυτό  containers και σκηνές, όπως προβλέπεται σε ανάλογες περιπτώσεις εκστρατείας και περιελάμβανε :

α. Χειρουργείο με δύο χειρουργικές τράπεζες

β. Μονάδα Αποστείρωσης

γ. Πλήρως εξοπλισμένη Αίθουσα Ανάνηψης

δ. Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 4  κλινών, σε πλήρη ανάπτυξη, με τον απαιτούμενο σύγχρονο εξοπλισμό για αντιμετώπιση σοβαρότατων περιστατικών

ε. Εξωτερικά ιατρεία

στ. Σταθμούς Α’ Βοηθειών και Διαλογής Τραυματιών

ζ. Θαλάμους Νοσηλείας χειρουργικών – παθολογικών περιστατικών, με δυνατότητα νοσηλείας 30 ασθενών.

η. Πλήρες Μικροβιολογικό εργαστήριο για την πλήρη υποστήριξη των κλινικών αναγκών

θ. Τράπεζα αίματος – πλάσματος για πλήρη κάλυψη τακτικών και εκτάκτων χειρουργικών περιστατικών

ι. Πλήρες Ακτινολογικό Εργαστήριο, με επιπλέον εξοπλισμό με μηχανήματα υπερήχων για διάγνωση κοιλιακών παθήσεων και κλειστών ενδοκοιλιακών κακώσεων

ια. Φαρμακείο

ιβ. Πλήρη Οδοντιατρική Μονάδα

ιγ. Τμήμα προληπτικής ιατρικής, για τον έλεγχο περιβάλλοντος,

τροφίμων, καταλληλότητας νερού.

ιδ. Διέθετε επίσης 3 ομάδες υποδοχής & σταθεροποίησης

299 ΚΙΧΝΕ

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του μέχρι τις 2 Απριλίου 2007, το 299 ΚΙΧΝΕ  πρόσφερε σημαντικό έργο στους άνδρες των Συμμαχικών χωρών, της Ελληνικής Δύναμης, αλλά και του Αφγανικού πληθυσμού της Καμπούλ. Το  νοσοκομείο εκτέλεσε συνολικά τις ακόλουθες εξετάσεις:

Εξετάσεις προσωπικού της ISAF 2685

Εξετάσεις Αφγανών 1875

Εξετάσεις λοιπών 899

Μικροβιολογικές Εξετάσεις 1729

Ακτινολογικές εξετάσεις 956

Υπερηχογραφήματα 239

Οδοντιατρικές εξετάσεις 976

Χειρουργικές εξετάσεις 363

Χειρουργικές Επεμβάσεις 78

Σύνολο Νοσηλευθέντων 712

Διακομιδές 68

Κτηνιατρικές εξετάσεις 980

Το μηνιαίο λειτουργικό κόστος του 299 ΚΙΧΝΕ ανήλθε περίπου στις 110.000 €, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα εναλλαγής, καθώς και η αποζημίωση εξωτερικού για το προσωπικό του νοσοκομείου, τα οποία καλύφθηκαν από τους προϋπολογισμούς των Γενικών Επιτελείων.

299 ΚΙΧΝΕ

Όταν ολοκληρώθηκε η αποστολή στο Αφγανιστάν, τέθηκε το ζήτημα της χρήσης του 299ΚΙΧΝΕ, για το οποίο είχαν δαπανηθεί αρκετά εκατομμύρια. Μάλιστα, για της ανάγκες μιας τέτοιας αποστολής, είχε χρειαστεί η προμήθεια υπερσύγχρονου εξοπλισμού! Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, ότι μόνο για τη μεταφορά του εξοπλισμού απαιτήθηκε ποσό περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ!

Όπως μάθαμε, ξεκίνησε τότε μια προσπάθεια προκειμένου να πωληθεί. Ωστόσο, τελικά κάτι τέτοιο κρίθηκε ασύμφορο. Τα υλικά πακεταρίστηκαν ξανά και αποθηκεύτηκαν

299 ΚΙΧΝΕ

Μάλιστα, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ μας, τον Απρίλιο του 2009, το ζήτημα απασχόλησε τη Βουλή, με ερώτηση που τότε κατέθεσαν προς τον υπουργό Άμυνας, πέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ άλλων, ρωτούσαν:

« Τι απέγινε το 299 Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας (ΚΙΧΝΕ)  μετά την επιστροφή του από το Αφγανιστάν (ΚΑΜΠΟΥΛ)  στην Ελλάδα; Αληθεύει ότι, αντί να αναλάβει ένας εκ των τριών κλάδων την ευθύνη συντήρησης και αξιοποίησής του, το ΓEEΘA έδωσε εντολή να διαλυθεί; Θα βοηθούσε ή όχι η διατήρηση του ΚΙΧΝΕ  από το συγκεκριμένο Τμήμα στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών;

Σε περίπτωση εμπλοκής του Τμήματος του Υγειονομικού Προσωπικού των Ε.Δ. σε άλλη ειρηνευτική αποστολή, τι σκοπεύετε να κάνετε; Θα αγοράσετε νέα υλικά για σύσταση νέου ΚΙΧΝΕ ή θα ξαναδημιουργήσετε το ήδη διαλυμένο ΚΙΧΝΕ; Στη δεύτερη περίπτωση, σε τι κατάσταση θα είναι τα υλικά;»

Τελικά, όμως, βρέθηκε η ευκαιρία – δυνατότητα αξιοποίησης της υγειονομικής μονάδας.  Στις 19 Σεπτεμβρίου 2011, το 299 ΚΙΧΝΕ μετονομάσθηκε σε 300 ΚΥΜΕΑ. Και εγκαταστάθηκε στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διατίθεται στο νατοϊκό στρατηγείο NRDC-GR, ως βασική μονάδα υγειονομικής υποστήριξης της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης της συμμαχίας. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια έχει περάσει και τις σχετικές νατοϊκές αξιολογήσεις, τηρώντας και τις πιο απαιτητικές συμμαχικές προδιαγραφές μιας ολοκληρωμένης υγειονομικής μονάδας εκστρατείας.

Το 300 ΚΥΜΕΑ είναι πλέον από χθες, μετά τη διευθέτηση και των τελευταίων τεχνικών λεπτομερειών στον προαύλιο χώρο του 424 ΓΣΝ, απολύτως έτοιμο να συνεισφέρει και στον υγειονομικό αγώνα της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, εφόσον, βεβαίως, αυτό απαιτηθεί. Ας ελπίσουμε, όμως, πως δεν θα χρειαστεί…

300 ΚΥΜΕΑ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στο topics.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ