Η επόμενη πρόκληση Ερντογάν: Σπαζοκεφαλιά για το τεμάχιο που θα επιλέξει ο «Πορθητής»

Θα υπάρξουν αναταράξεις από τη κάθοδο στην κυπριακή ΑΟΖ, του Fatih (Πορθητής) των υποστηρικτικών πλοίων και του πλοίου υποστήριξης υπεράκτιων δραστηριοτήτων

 

 

 

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Στο λιμάνι της Αττάλειας προετοιμάζονται για την κάθοδο του υπό τουρκική σημαία γεωτρύπανου Fatih (Πορθητής) για την πρώτη γεώτρηση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι προφανές πως η άφιξη στο λιμάνι των δυο πλοίων υποστήριξης, τον περασμένο Σαββατοκύριακο, προδικάζουν τα επόμενα βήματα της Άγκυρας.

Το καθεστώς Ερντογάν βρισκόμενο υπό πίεση, τόσο λόγω της οικονομικής κρίσης όσο και με τη σύγκρουση του με τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιχειρεί να προωθήσει σχεδιασμούς, που θα το παρουσιάζουν ότι «προχωρεί μπροστά», πως «έχει επιτυχίες».

Πέραν, όμως, των κινήσεων εντυπωσιασμού υπάρχει και η ουσία, που αφορά την εφαρμογή των ευρύτερων σχεδιασμών της Άγκυρας. Σχεδιασμοί που επηρεάζουν και την Κυπριακή Δημοκρατία και το ενεργειακό της πρόγραμμα.

Η κάθοδος στην κυπριακή ΑΟΖ, του Fatih (Πορθητής) και των υποστηρικτικών πλοίων Siem Sasha, Siem Louisa, και το πλοίο υποστήριξης υπεράκτιων δραστηριοτήτων Siem Sophia, θα δημιουργήσουν εκ των πραγμάτων αναταράξεις και θα προκαλέσουν σοβαρές εξελίξεις.

  • Εάν προχωρήσουν σε γεωτρήσεις σε μη αδειαδοτούμενα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ θα είναι μια σοβαρή παραβίαση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα πρέπει να αντιδράσει η Λευκωσία. Δεν μπορεί να αποδεχθεί νέα τετελεσμένα και θα κληθεί να βρει τρόπους αντίδρασης. Διαφορετικά η Τουρκία θα εδραιώσει και με άλλες κινήσεις τα νέα τετελεσμένα.
  • Εάν προχωρήσουν σε γεωτρήσεις σε αδειοδοτούμενα τεμάχια θα υπάρξει αντίδραση των εταιρειών, που δραστηριοποιούνται σε αυτά καθώς και των κυβερνήσεων τους. Γι αυτό και δεν αναμένεται η Τουρκία να επιλέξει να κάνει κίνηση εντός αδειοδοτημένων τεμαχίων καθώς σαφώς και δεν επιθυμεί να βρεθεί αντιμέτωπη και σε αυτό το ζήτημα σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ ή να ανοίξει μέτωπο με τη Γαλλία.

Επί του παρόντος, ο χώρος επιλογής για τις γεωτρήσεις παραμένει άγνωστος, αν και υπάρχουν διάφορες πληροφορίες, εάν λάβει υπόψη κανείς έρευνες που έγιναν την προηγούμενη περίοδο αλλά και παλαιότερα.

Σύμφωνα, πάντως, με τις πληροφορίες, εντός των ημερών αναμένεται η έκδοση Navtex από πλευράς Τουρκίας, που θα καθορίσει το ακριβές σημείο της γεώτρησης και τη ζώνη προστασίας.

Όλα αυτά και μια σειρά άλλα ζητήματα που αφορούν τα ενεργειακά, πρόγραμμα και σχεδιασμούς καθώς και τις τουρκικές κινήσεις αναμένεται να απασχολήσει σημερινή σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών, Άμυνας και Ενέργειας.

Θα τεθούν, ως αναμένεται, όλα τα δεδομένα ενώπιον τους. Θα πρέπει, πάντως, να μην διαφεύγει σε κανένα το γεγονός ότι η Τουρκία βρίσκεται υπό πίεση και καθεστώτα όπως αυτό του Ερντογάν ενίοτε επιλέγουν να εξωτερικεύουν την κρίση, που βιώνουν…

Πηγή: hellasjournal.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ