Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι έχει κυριαρχικά δικαιώματα στο Καστελόριζο – Η Ευρώπη ακούει;

ΥΠΕΞ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Για κυριαρχικά της δικαιώματα στο Καστελοριζο κάνει λόγο η Τουρκία, τονίζοντας ότι καμία κύρωση σε βάρος της δεν θα την κάνει να τα απεμπολήσει.

Μερικά 24ωρα πριν την Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης το τουρκικό ΥΠΕΞ αντί να αποκλιμακώνει, καλεί ξανά την Αθήνα σε διάλογο εφ όλης της υλης, μιλά για μαξιμαλισμό εκ μέρους της Αθήνας και κατηγορεί ξανά την Ελλάδα ως το χαϊδεμενο παιδί της ΕΕ.

Το τούρκικο ΥΠΕΞ ουσιαστικά απαντάει στο σημερινό άρθρο του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, στην εφημερίδα «Τα Νέα», όπου επισημαίνεται ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς συνέπειες και πως δεν μπορεί να της επιτραπεί να συμπεριφέρεται στον 21ο αιώνα με πρακτικές του 19ου αιώνα.

Σε ανάρτησή του στο twitter το τουρκικό υπουργείο Eξωτερικών επισημαίνει ότι :

«Η Ελλάδα ως το χαϊδεμένο παιδί της Ευρώπης, επιδιώκει να επιβληθούν κυρώσεις της ΕΕ στην Τουρκία, βάσει των μαξιμαλιστικών και παράνομων ισχυρισμών της περί θαλάσσιων ορίων και εναέριου χώρου. Καμία κύρωση δεν θα κάνει ποτέ την Τουρκία να θέσει σε κίνδυνο τα κυρίαρχα δικαιώματά της, τόσο στη περιοχή της Μεγίστης/Καστελλόριζου, όσο και ​​στον εναέριο χώρο των 10 ν.μ. Η Ελλάδα πρέπει να ξεκινήσει άνευ όρων διάλογο με την Τουρκία, σύντομα, παρά αργότερα».

 

Χθες νέα επίθεση κατά της Ελλάδας, εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου, κατηγορώντας την ότι πυροδοτεί την ένταση στην περιοχή της Μεσογείου «παραβιάζοντας την τουρκική υφαλοκρηπίδα» και υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι η χώρα του «ανοίγει το δρόμο για τη διπλωματία και δέχεται απαντήσεις γεμάτες με απειλές και προβοκάτσιες».

Μιλώντας, μέσω τηλεδιάσκεψης σε φόρουμ για τον «Διάλογο στη Μεσόγειο» που διοργανώθηκε στην Ιταλία, ο Τσαβούσογλου επιτέθηκε και στην Κύπρο, κατηγορώντας την πως αγνοεί προκλητικά τα συμφέροντα των Τ/Κ και της Τουρκίας στην περιοχή, ενώ ισχυρίστηκε ότι οι Έλληνες και Ελληνοκύπριοι, προχώρησαν στη σύσταση του Forum Eastmed αφήνοντας εκτός την Τουρκία που διαθέτει -όπως υποστήριξε- τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας γνωστοποίησε ότι τουρκική αντιπροσωπεία συνομιλεί με την Ε.Ε. για τη διοργάνωση διάσκεψης με τη συμμετοχή χωρών της ανατολικής Μεσογείου, που θα συζητηθούν και τα ενεργειακά θέματα και στο πλαίσιο αυτό αποτελεί μια ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα κατάλληλο περιβάλλον συνεργασίας» για να προσθέσει ότι αυτή είναι η πρόταση της Τουρκίας και μία οδός διεξόδου…

Επανερχόμενος στο θέμα της ελληνοτουρκική διένεξης ανέφερε: «Εμείς κάναμε συνεχώς εκκλήσεις για διάλογο. Μιλήσαμε για ισότιμη μοιρασιά αλλά οι Ελληνοκύπριοι ακόμη το απορρίπτουν αυτό. Το ερευνητικό μας πλοίο Ocus Reis, δύο φορές σταμάτησε τις δραστηριότητες του για να δώσει ευκαιρία στην διπλωματία», ανέφερε και επανέλαβε ότι χάρη στην Γερμανία η Τουρκία θα άρχιζε συνομιλίες με την Ελλάδα, αλλά πριν την ανακοίνωση, η Ελλάδα υπέγραψε δήθεν καθορισμό θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο» και επέμεινε ότι «η Τουρκία δέχεται απαντήσεις γεμάτες με απειλές και προβοκάτσιες». «Για ποιο λόγο;» διερωτήθηκε ο Τσαβούσογλου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στο topics.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Καμία κύρωση δεν θα κάνει ποτέ την Τουρκία να θέσει σε κίνδυνο τα κυρίαρχα δικαιώματά της, τόσο στη περιοχή της Μεγίστης/Καστελλόριζου, όσο και ​​στον εναέριο χώρο των 10 ν.μ….???????

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ