Τα «ιερά τοτέμ» της δημοσιογραφίας που χάνουν τα ουσιώδη για τα επουσιώδη

«Όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες», ο πάντα σοφός λαός που έβγαλε την πραγματικά εύστοχη παροιμία δεν το έκανε τυχαία.
Η έκφραση μιλάει γι΄ αυτούς που μπλέκουν με πολλά πράγματα και στο τέλος ζημιώνονται οι ίδιοι. Το παθαίνουν συχνά κάποιοι και το χειρότερο μάλιστα είναι, ότι δεν το καταλαβαίνουν και καμαρώνουν κι από πάνω.
Ανοίγουν μέτωπα παντού και με τους πάντες κι όπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις όλοι έχουν άδικο και έρχονται εκείνοι να «βάλουν» τα  πράγματα στη θέση τους. Ο υπέρμετρος εγωισμός σε όλο του το μεγαλείο και ειδικά όταν τυγχάνει να έχουν και την «πλάτη» ενός δήθεν ή πρόσκαιρα ισχυρού ξεφεύγουν στην κυριολεξία.
Το αποτέλεσμα που δημιουργεί ακόμα χειρότερες καταστάσεις είναι ότι στην πορεία καταλήγουν να χάνουν το ουσιώδες για το επουσιώδες. Το ότι κάνεις για παράδειγμα 30 χρόνια στρατιωτικό ρεπορτάζ σημαίνει ότι έχεις μεγάλη εμπειρία στα θέματα των Ένοπλων Δυνάμεων,  γνωρίζεις πολύ καλά ζητήματα και μπορείς να σχολιάσεις και να αναλύσεις ότι νέο προκύψει.  Επουδενί όμως δε σημαίνει ότι η πολύ σημαντική εμπειρία που πιθανόν να μη την έχει ούτε πολιτικός ούτε ακόμα και στρατιωτικός ότι έχεις το δικαίωμα να μετατραπείς σε τιμητής των πάντων και μάλιστα σε έναν χώρο όπως αυτό των ΕΔ.
Αυτός ο τόπος είναι μέγας αλλά είναι και μικρός, πολύ μικρός σαν χωριό και όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας.
Η πρόσφατη ιστορία με τον Στρατηγό Κωσταράκο, και η προφανώς  υπερβολική και με συναισθηματική φόρτιση επίθεση που έκανε στο Α/ΓΕΕΘΑ και Α/ΓΕΝ για τον επαναπατρισμό των συνεργατών του από τις Βρυξέλες λίγο καιρό πριν λήξει η θητεία του, το έφερε στην επιφάνεια με έντονο βαθμό.
Γιατί ενώ οι θιγμένοι δεν απάντησαν ανέλαβε γνωστή ιστοσελίδα του χώρου με επικεφαλής ακόμα πιο γνωστό «ατρόμητο» υπερασπιστή της στρατιωτικής ηγεσίας. Χωρίς μέτρο εμφάνισε τον Κωσταράκο, ως ένα στρατηγό που απλά κάθετε σε ένα γραφείο στις Βρυξέλες με μια κουστωδία ανθρώπων που τους πληρώνουμε ακριβά.
Ο Κωσταράκος έδωσε τις απαντήσεις του δύο φορές (https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=613795385642495&id=100010361164480) και (https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=618607431827957&id=100010361164480) δημόσια και θα κριθεί από τους συναδέλφους του. Δίκαιη ή άδικη η αντίδρασή του θα τον κρίνουν επίσης άλλοι, το θέμα όμως είναι ότι χάθηκε το ουσιώδες, η προσφορά του δηλαδή στη θέση που του εμπιστεύτηκαν την οποία δε μπορεί έτσι απλά κάποιοι να την ακυρώνουν εκτελώντας «άνωθεν» εντολές.
Αλλά δυστυχώς έτσι είναι όταν αντί να εκτελείς το λειτούργημα της ενημέρωσης φτάνεις απλά να «εκτελείς» χαρακτήρες. Και αν το κάνεις τουλάχιστον με σοβαρό τρόπο και με ακλόνητα επιχειρήματα έχεις και το σεβασμό των υπολοίπων.
Όταν όμως φτάνεις σε σημείο να ασχολείσαι ακόμα και με εντελώς επουσιώδη όπως το ποια στολή φόρεσε Ο Αρχηγός του ΓΕΣ για να τιμήσει την προσφορά στο στρατό ενός γιατρού δείχνεις απλά την προσωπική σου εμπάθεια. Και καταλήγεις να παίρνεις απαντήσεις – καταγγελίες από αυτόν που δήθεν πήγες να υπερασπιστείς, καθώς τους πρόσβαλε αυτό που έγραψες εσύ κι όχι …η στολή του Αρχηγού.
Σίγουρα δεν υπάρχουν «ιερά τοτέμ» στις ΕΔ όπως και σε πολλούς άλλους χώρους. Και ακόμα πιο σίγουρα δεν υπάρχουν και «ιερά τοτέμ» στη δημοσιογραφία.  Αυτό να το έχουν στο μυαλό τους κάποιοι έγκριτοι δημοσιογράφοι.
Και για να μην ξεχνιόμαστε έγκριτος δημοσιογράφος δεν είναι αυτός που γράφει ότι του «μεταφέρουν» άλλοι χωρίς διασταύρωση και μετά απλά δημοσιεύει τις απαντήσεις – διαψεύσεις. Έγκριτος είναι αυτός που ότι δημοσιεύει το κάνει με αδιάσειστα στοιχεία, διασταυρωμένα και με επιχειρήματα που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης.
Μαθήματα δεν κάνουμε αλλά δε δεχόμαστε και κανέναν «καθηγητή» – «ιερό τοτέμ» και τους μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από την πλάτη του και κινούν τα νήματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ