Ίμια 2017: Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις αερομαχίες (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Παίζουν με την φωτιά οι Τούρκοι στο Αιγαίο. Όχι μόνο στα Ίμια και στην θάλασσα. Τα στοιχεία στον αέρα δείχνουν μια ανησυχητική τάση.

Που το πάνε οι Τούρκοι στον ουρανό του Αιγαίου; Τα στατιστικά που συγκεντρώνει η Πολεμική Αεροπορία και το ΓΕΕΘΑ δείχνουν μια επικίνδυνη προτίμηση των Τούρκων  τα τελευταία δυο χρόνια στο να επιμένουν να παραμένουν στις περιοχές που έχουν παραβιάσει τον Εθνικό μας Εναέριο Χώρο και να επιδιώκουν να εμπλέκονται με τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη.

Οι αερομαχίες υπήρξαν η στρατηγική επιλογη της Τουρκίας και παλαιότερα και στο ΓΕΑ που μελετούν χρονιές που υπήρξαν «κλειδιά» για την εξήγηση της τουρκικής συμπεριφοράς βλέπουν πως το 2003, πριν τους ολυμπιακούς αγωνες και πάλι η Τουρκία ειχε φανεί ατίθαση το Αιγαίο.

Τώρα όμως παρατηρείται πως ενώ το 2012, το 2013 και το 2014 υπήρξε ηρεμία στο επίπεδο των αερομαχιών ξαφνικά το 2015 και το 2016 η κατάσταση έγινε κόλαση.

Το ερώτημα είναι γιατί.

Η Πολεμική Αεροπορία υποστηρίζει πως πάντα τα ελληνικά μαχητικά απογειώνονται, αναγνωρίζουν και αναχαιτίζουν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και ποτέ δεν διαφοροποιήθηκε η ελληνική στάση στο Αιγαίο. Αυτό σημαίνει όμως πως η μόνη μεταβλητή που αλλάζει είναι αυτή της Τουρκίας.

Έμπειροι αεροπόροι σημειώνουν πως ίσως η Τουρκία να νιώθει οτι η Αθήνα τώρα είναι αδύναμη και μπορεί να την πιέσει. Παράλληλα σημειώνεται πως η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας, και μετά το πραξικόπημα, αλλα και πριν έχει αναταράξεις στην δομή της με πιο επιθετικούς πιλότους να περνάνε μπροστά και ως πιο πιστοί στον Ερντογάν να καλούνται να αποδείξουν τις περγαμηνές τους. Παράλληλα, νεότεροι, πιο ατίθασοι και πιο άπειροι πιλότοι μπαίνουν στα τουρκιά κοκπιτ και η απειρία τους οδηγεί συχνά στα άκρα.

Μπορεί όμως αυτό να σημάνει πως ένας τέτοιος πιλότος θα προκαλέσει ένα μείζον επεισόδιο στο Αιγαίο; Όταν το 2015 υπήρξαν 80 εμπλοκές και το 2016 υπήρξαν 68 τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ειδικά όταν οι αποστολές των Τούρκων τώρα πια δεν έχουν να κάνουν απλά με το μπαίνω-βγαίνω στον Εθνικό Εναέριο Χώρο μας για λίγα δευτερόλεπτα αλλά σχεδιάζονται με στόχο την πτήση πάνω απο ελληνικό έδαφος.

Δεν ειναι τυχαίο άλλωστε για τις τουρκικές επιδιώξεις πως οι 14 πτήσεις πάνω απο ελληνικό έδαφος το 2014 εκτοξεύθηκαν στις 36 και τις 57 τα δυο περασμένα χρόνια.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η Πολεμική Αεροπορία έχει πάντα σε ετοιμότητα τους ιπταμένους της αλλά και όλη την αεράμυνα της που με την ψυχραιμία και την εμπειρία τους καλούνται να βάλουν σε τάξη τους εισβολείς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ