Ίμια: Για πρώτη φορά βίντεο ντοκουμέντο απο το 1996 (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένα βίντεο απο την κρίση στα Ίμια, μέσα απο την κανονιοφόρο ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ είδε το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά.

Για πρώτη φορά απο το 1996 έχουμε την ευκαιρία να δούμε μέσα απο την γέφυρα ένος πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού μέρος απο τις επιχειρήσεις στα Ίμια. Ο ΑΝΤ1 παρουσίασε το βίντεο που τραβήχτηκε μέσα απο την κανονιοφόρο ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ και στα πλάνα φαίνεται και το μοιραίο ελικόπτερο με το οποίο έγινε η τελευταία πτήση του Αντιναυάρχου Χριστόδουλου Καραθανάση ΠΝ, του Αντιναυάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου ΠΝ και του Αντιπλοιάρχου Έκτορα Γιαλοψού ΠΝ.

Μέσα απο τον ΠΥΡΠΟΛΗΤΗ φαίνεται και η τουρκική σημαία στα Ίμια.

Στην κάμερα μιλάει ο τότε κυβερνήτης αντιναύαρχος εα Γιάννης Πάττας που αφηγείται με συγκλονιστική λεπτομέρεια όσα έγιναν εκείνες τις ώρες και ειδικά τα δάκρυα μελών του πληρώματος μετά την υποστολή της ελληνικής σημαίας απο τα Ίμια.

Η μοιραία πτήση

Στο καράβι ακούσαν το emergency του ελικοπτέρου λέει. Ο ίδιος αναφέρει πως τότε πάγωσαν όλα. Το μόνο που έβλεπαν ήταν τα πλοϊκά φώτα.

Ο ίδιος στην μαρτυρία του στέκεται ιδιαίτερα στις κακές καιρικές συνθήκες που δημιουργούσαν μεγάλα προβλήματα και μιλάει για σχεδιασμό απο την Τουρκία που βασίστηκε και σε αυτό αφού με αυτές τις κακές συνθήκες ήξεραν πως μπορούν να έχουν υψηλή πιθανότητα να πετύχουν τον στόχο τους.

Όσο για το που καταλογίζει ο ίδιος ευθύνες αναφέρει: «η ευθύνη είναι μισή δική μας και μισή του Θεού»

Στο βίντεο στέκεται ιδιαίτερα και στην παρουσία των 5-6 πλοίων των Τούρκων στην περιοχή που θα μπορούσαν θεωρητικά να προσβάλλουν το ελικόπτερο. Όπως λέει η θέση του καραβιού μας ήταν τέτοια που θα είχε αντιληφθεί κάτι, όμως, παράλληλα σημειώνει πως μιλάει «με μια μικρή επιφύλαξη εαν οι βατραχάνθρωποι επι του νησιού οι Τούρκοι είχαν φλογοκρύπτες στα όπλα τους ώστε να μην φαίνεται η φλόγα απο τις κάννες των πυροβόλων όπλων»

Αυτή είναι η κανονιοφόρος ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ (νυν ΚΑΣΟΣ)
Η Κανονιοφόρος ΚΑΣΟΣ (πρώην ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ) είναι η πρώτη του τύπου της, εξ’ ολοκλήρου Ελληνικής σχεδίασης και ναυπήγησης. Καθελκύστηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 1992 με ανάδοχο τη χρυσή Ολυμπιονίκη της Βαρκελώνης Βούλα Πατουλίδου.

Ενεργοποιήθηκε στα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ (Σκαραμαγκά) στις 4 Μαΐου 1993 οπότε και υψώθηκε η Ελληνική Σημαία με πρώτο Κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Γ. Καραβίτη Π.Ν.

Έχει λάβει μέρος σε αρκετές εθνικές και διασυμμαχικές ασκήσεις ενώ ήταν το πρώτο πλοίο το οποίο έφτασε στην περιοχή των Βραχονησίδων Ίμια κατά την Ελληνοτουρκική κρίση τον Ιανουαρίου του 1996. Συμμετείχε στην επιχείρηση «Συνδρομή σε Ασφάλεια Ολυμπιακών Αγώνων 2004», σε πολλές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και προληπτικής ιατρικής.
Την 11 Νοεμβρίου 2005 αποφασίστηκε η μετονομασία του πλοίου σε Κ/Φ ΚΑΣΟΣ με σκοπό να τιμηθεί το μαρτυρικό νησί με τους ηρωικούς κατοίκους, νησί που βρίσκεται στην περιοχή που επιχειρεί το πλοίο.

Πρώτος Κυβερνήτης της Κ/Φ ΚΑΣΟΣ ήταν ο Πλωτάρχης Κ. Κυριακίδης Π.Ν.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΛΟΙΟΥ

Μέγιστο μήκος: 56,5 μ
Μέγιστο πλάτος: 10 μ
Μέγιστο βύθισμα: 3,6 μ
Εκτόπισμα: 595 τόνοι
Μέγιστη ταχύτητα: 23 κόμβοι
Μέγιστη ακτίνα ενεργείας: 2470 ν.μ.
Ενδιαιτήσεις: 67 άτομα
Κύριες Μηχανές: Δύο Wartsila Diesel Nohab 16 V 25 2 X 3680 KW
Γεννήτριες ισχύος: Τρείς DEMP / MAN , με ισχύ 3 X 184 KW
RHIB : Μία Barracuda 4,3 μ, με 25 ΗΡ και μια Mostro 6,2 μ, με 90 HP

ΟΠΛΙΣΜΟΣ

1 OTOMELARA 76 / 62 ( 3” )
1 BOFORS 40/70
2 RHEIMENTALL 20mm
ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ
Ρ/Ε ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ DECCA
Ρ / Ε ΕΡΕΥΝΗΣ TRITON
Ρ / Ε ΣΔΒ ORION 10 XP
ΣΔΒ ΝΑ-21 Mod 0

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

ESM / DR 2000 – ARIAL S1
CHAFFS / WEGMAN I,J ΚΑΙ IR
ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΤΑΚΤΙΚΗ ΚΟΝΣΟΛΑ SELESCAN 1024/ B MMG

ΠΛΗΡΩΜΑ

Αξιωματικοί: 7
Υπαξιωματικοί: 45
Ανδρες Ειδικών Δυνάμεων: 15

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ