Η Ισπανία προωθεί συγκυριαρχία στο Αιγαίο; Το “παιχνίδι” με τις NAVTEX

Τα σχέδια της Άγκυρας για συγκυριαρχία στο Αιγαίο φαίνεται ότι προωθεί η Ισπανία μέσω της Υδρογραφικής της Υπηρεσίας! Αποκαλύπτουμε το παιχνίδι με τις NAVTEX


 

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

Τα σχέδια της Άγκυρας για συγκυριαρχία στο Αιγαίο φαίνεται ότι προωθεί η Ισπανία μέσω της Υδρογραφικής της Υπηρεσίας η οποία είναι συντονιστής στην περιοχή.

Στις ανακοινώσεις της για το Αιγαίο, δεν προσδιορίζει σε ποιο κράτος ανήκει η περιοχή του Αιγαίου για την οποία εκδίδεται η NAVTEX!

Μέχρι πρόσφατα μάλιστα, αναπαρήγαγε τις ανακοινώσεις της τουρκικής Υδρογραφικής, παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα δεν έχει λάβει εξουσιοδότηση να εκδίδει NAVTEX στην περιοχή του Αιγαίου!

Δείτε χαρακτηριστικά την τελευταία NAVTEX που έχει εκδώσει η Ισπανική Υδρογραφική για το Αιγαίο

 

Η Maritime Safety Committee του διεθνούς ναυτιλιακού οργανισμού IMO καθόρισε το 1987 τις περιοχές ευθύνης για τις χώρες.

Η υπηρεσία NAVTEX της Ελλάδας ανήκει στην περιοχή της Μεσογείου NAVAREA III συντονιστής της οποίας είναι  η Ισπανική Υδρογραφική Υπηρεσία.

Στο Αιγαίο η περιοχή ευθύνης για την έκδοση NAVTEX ανήκει στην Ελληνική Υδρογραφική Υπηρεσία από τους σταθμούς εκπομπής του Ηρακλείου και της Λήμνου.

Η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδος έχει αναλάβει το ρόλο του συντονιστή για την συλλογή, επεξεργασία και διαβίβαση, για περαιτέρω εκπομπή των μηνυμάτων από τους σταθμούς NAVTEX που αφορούν στις Ελληνικές θάλασσες, με συναρμόδιες υπηρεσίες την  ΕΜΥ και το θάλαμο επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Ερντογάν εφαρμόζει σχέδιο πολέμου στο Αιγαίο! – ΑΝΑΛΥΣΗ


Όπως χαρακτηριστικά γράφει ο Χρήστος Μηνάγιας στο geostrategy.gr, οι Ελληνικές θάλασσες εξυπηρετούνται με μηνύματα NAVTEX που εκδίδονται στην Αγγλική και Ελληνική γλώσσα (Διεθνή και Εθνική Υπηρεσία  NAVTEX) και εκπέμπονται από τρεις Ελληνικούς Σταθμούς εγκαταστημένους στο ΗΡΑΚΛΕΙΟ για το Νότιο Αιγαίο, στη ΚΕΡΚΥΡΑ για το Ιόνιο Πέλαγος και στη ΛΗΜΝΟ για το Βόρειο Αιγαίο.

Η περιοχή εξυπηρετήσεως του κάθε σταθμού καθώς και τα όριά του απεικονίζονται στον ακόλουθο χάρτη με τίτλο «ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ NAVTEX – ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ».

Μέχρι το 2008 η Τουρκία δεν είχε εκφράσει οποιαδήποτε ένσταση.

Από το 2008 η Τουρκία όρισε από μόνη της service area στο Αιγαίο, και υπάρχει επικάλυψη με την περιοχή που ανήκει στην ελληνική αρμοδιότητα.

Η περιοχή ευθύνης της Τουρκίας δεν έχει εγκριθεί από τον IMO και συνεπώς οποιαδήποτε NAVTEX που εγκρίνει, δεν έχει καμία ισχύ.

Ωστόσο, μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, η Ισπανική Υδρογραφική υπηρεσία αναπαρήγαγε τις ανακοινώσεις της τουρκικής Υδρογραφικής, παρά το γεγονός ότι αυτό ανήκει στην ελληνική αρμοδιότητα!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κύπρος: τουρκική άσκηση με πραγματικά πυρά μέσα στην ΑΟΖ! – ΧΑΡΤΗΣ


 

Ο Χρήστος Μηνάγιας μάλιστα, πριν από δυο χρόνια  είχε αποκαλύψει την πρώτη φορά που η Ισπανική Υδρογραφική υπηρεσία έκανε “πλάτες” στην Τουρκία αναδημοσιεύοντας τις δικές της ανακοινώσεις.  Είχε γράψει σχετικά:

Στις 09-10-2015, η Ισπανική Υδρογραφική Υπηρεσία δημοσίευσε μέσω ΝΑVAREA III, με αύξοντα αριθμό 547/2015, ότι στην περιοχή που ορίζεται από τα σημεία 38°45′.00”Β-024°52′.00”Α, 38°45′.00”Β-025°21′.00”Α, 38°18′.00”Β-025°21′.00”Α και 38°18′.00”Β-024°52′.00”Α θα πραγματοποιηθούν πυρά στις 01, 05, 06, 07, 08, 12, 13,14 και 15 Οκτωβρίου 2015, από 05.00 έως 12.00 ώρα.

Υπόψη ότι, η εν λόγω περιοχή περιλαμβάνεται στις μόνιμες περιοχές που δεσμεύουν αυθαίρετα οι Τούρκοι κάθε έτος και δημοσιεύονται στον Ετήσιο Προγραμματισμό της Τουρκικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας.

Ωστόσο, στις 10-10-2015, μια ημέρα μετά τη δημοσίευση NAVAREA III της Ισπανικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας, η Τουρκική Υδρογραφική Υπηρεσία αναδημοσίευσε την ισπανική δημοσίευση στο δικό τους Εβδομαδιαίο Δελτίο Ανακοινώσεων προς Ναυτιλλόμενους παραποιώντας τις συντεταγμένες που είχαν αναγράψει οι Ισπανοί, οι οποίοι όπως προαναφέρθηκε είναι υπεύθυνοι για το συντονισμό της Μεσογείου.

Σημειωτέον ότι, με την εν λόγω παραποίηση των στοιχείων, η περιοχή εκτέλεσης πυρών (βλ. Χάρτη 1) πέραν του ότι καλύπτει μεγάλο μέρος του Κεντρικού Αιγαίου περιλαμβάνει χερσαίο έδαφος της κεντρικής Εύβοιας και τα Αντίψαρα.

Ειδικότερα, η παραποιημένη από τους Τούρκους περιοχή ορίζεται από τα σημεία 38°45′.00”Β-024°00′.00”Α, 38°45′.00”Β-025°31′.00”Α, 38°18′.00”Β-025°31′.00”Α και 38°18′.00”Β-024°00′.00”Α

Από εκείνη την ημέρα και μέχρι την περασμένη εβδομάδα, η Ισπανική Υδρογραφική αναμετέδιδε κανονικά τις τουρκικές ανακοινώσεις!

Η Ελληνική πλευρά εάν δεν έχει παρέμβει τις τελευταίες ημέρες, θα πρέπει προφανώς να το κάνει άμεσα διεκδικώντας την εφαρμογή της διεθνούς νομιμότητας και όχι να υποχωρεί από απραξία και να χάνει δικαιώματα.

Η Τουρκία είναι ένας γείτονας που απειλεί κάθε εθνική μας κυριαρχία και η Ισπανία βρέθηκε όπως αποδεικνύεται αρωγός σε αυτήν της την προσπάθεια.

Θα διαμαρτυρηθεί άραγε το ΥΠΕΞ για αυτές τις προκλητικές ενέργειες;

 

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. […] Σημειωτέον ότι, με την εν λόγω παραποίηση των στοιχείων, η περιοχή εκτέλεσης πυρών (βλ. Χάρτη 1) πέραν του ότι καλύπτει μεγάλο μέρος του Κεντρικού Αιγαίου περιλαμβάνει χερσαίο έδαφος της κεντρικής Εύβοιας και τα Αντίψαρα. Ειδικότερα, η παραποιημένη από τους Τούρκους περιοχή ορίζεται από τα σημεία 38°45′.00”Β-024°00′.00”Α, 38°45′.00”Β-025°31′.00”Α, 38°18′.00”Β-025°31′.00”Α και 38°18′.00”Β-024°00′.00”Α Από εκείνη την ημέρα και μέχρι την περασμένη εβδομάδα, η Ισπανική Υδρογραφική αναμετέδιδε κανονικά τις τουρκικές ανακοινώσεις! Η Ελληνική πλευρά εάν δεν έχει παρέμβει τις τελευταίες ημέρες, θα πρέπει προφανώς να το κάνει άμεσα διεκδικώντας την εφαρμογή της διεθνούς νομιμότητας και όχι να υποχωρεί από απραξία και να χάνει δικαιώματα. Η Τουρκία είναι ένας γείτονας που απειλεί κάθε εθνική μας κυριαρχία και η Ισπανία βρέθηκε όπως αποδεικνύεται αρωγός σε αυτήν της την προσπάθεια. Θα διαμαρτυρηθεί άραγε το ΥΠΕΞ για αυτές τις προκλητικές ενέργειες; armynow.net […]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ