Η αντιμετώπιση των Υβριδικών Απειλών από την Ευρωπαϊκή Ένωση

ΥΒΡΙΔΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ

Γράφει ο Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, π. Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ 

Συμμετοχή και ομιλία μου στις 8 και 9 Φεβρουαρίου στο Σεμινάριο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφαλείας και Άμυνας, που οργανώθηκε από το Υπουργείο στην έδρα του,  από 8-11 Φεβρουαρίου με θέμα

« The European Union facing Hybrid Threat Challenges – Η αντιμετώπιση των Υβριδικών Απειλών από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Το Σεμινάριο έγινε στα αγγλικά με μεγάλη συμμετοχή ειδικών από τα κράτη-μέλη αλλά και τις αποστολές της ΕΕ. Οικοδεσπότης και Διοργανωτής ο καλός πρώην συνάδελφος και παλιός φίλος και Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων του Υπουργείου κ. Αθανάσιος Κοσμόπουλος.

Τόσο οι διακεκριμένοι ομιλητές όσο και το πραγματικά ειδικευμένο ακροατήριο σχημάτισαν μια «κρίσιμη μάζα» που ανέδειξε και εξέτασε όχι μόνο το μέγεθος και την επικινδυνότητα των Υβριδικών Απειλών που δέχεται η ΕΕ αλλά και τη φύση, τη σοβαρότητα, την επικινδυνότητα  και το μέγεθος του μεταναστευτικού προβλήματος στη περιοχή μας,  το οποίο συνιστά μια από τις μεγαλύτερες Υβριδικές Απειλές που αντιμετωπίζουν από κοινού η Ελλάδα και η ΕΕ,  εξ αιτίας της Τουρκικής εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού προβλήματος.   

ΥΒΡΙΔΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΕΕ

Ένα μικρό απόσπασμα της ομιλίας:

«…. Ο «Υβριδικός Πόλεμος» που είναι πλέον  γνωστός για περισσότερα από 15 χρόνια, έχει δημιουργήσει σύγχυση στο λεξιλόγιο μας. Οι «Υβριδικοί» όροι επιχειρήσεων που εξελίσσονται όχι μόνο “κοιτάζοντας τον εχθρό” αλλά και “κοιτάζοντας τον καθρέφτη” και αποκαλύπτουν αδυναμίες και τρωτότητες, οδήγησαν τόσο την ΕΕ όσο και το ΝΑΤΟ να χρησιμοποιήσουν «Υβριδική» ορολογία για να περιγράψουν ένα μεταβαλλόμενο και ασαφές διαδικτυακό και δικτυοκεντρικό  περιβάλλον ασφάλειας στο οποίο δεν θα μπορούσαν να καθοριστούν ανοιχτά, μόνιμες και σταθερές πολιτικές…….

Οι «Υβριδικοί» όροι  επιδιώκουν να στείλουν ένα μήνυμα κινδύνου και επείγοντος και ίσως φόβου σε μια εποχή εικονικής ειρήνης. Αλλά ο σημαντικότερος ρόλος αυτής της σύγχρονης ορολογίας και αυτών των υποδειγμάτων πολιτικής είναι να διευκολυνθεί η κατανόηση από μέρους τόσο των ηγεσιών των υπευθύνων λήψης αποφάσεων όσο και του πληθυσμού μας, όλων εκείνων των προκλήσεων που απορρέουν από το νέο διαδικτυακό «οικοσύστημα» ασφάλειας και την παρατηρούμενη διάχυση Ισχύος.

….Οι κρίσεις και οι συγκρούσεις του 21ου αιώνα αντικατοπτρίζουν ένα μεγαλύτερο βαθμό σύγκλισης και πολυπλοκότητας και απαιτούν από όλους να διατηρούνται ενημερωμένοι και με «ανοιχτό μυαλό» απέναντι στους διάφορους τρόπους αντιπαράθεσης που υπάρχουν ήδη ή πρόκειται  να εμφανιστούν…

…Η Τουρκία συνεχίζει την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, πιστή στην αναθεωρητική πολιτική της και στηριγμένη στα γνωστά τρία Μ: Migration(Μετανάστευση) – Military(Ένοπλες Δυνάμεις) – Mosques(Τζαμιά-Ισλαμισμός)……

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι πρέπει υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές εάν για τον οποιονδήποτε λόγο ξεπεραστούν οι κόκκινες γραμμές, υπερβληθούν τα κατώτατα όρια και η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο ή γίνει μη αναστρέψιμη. Αυτές οι επιλογές θα πρέπει να περιλαμβάνουν εκτός των «υβριδικών» και κυρίως σταθερές στρατιωτικές δυνατότητες, πραγματικές «κλασικού τύπου» στρατιωτικές δυνάμεις,  που θα σώσουν την κατάσταση προκειμένου να εξασφαλισθεί  η υποστήριξη, η υπεράσπιση ή η επιβολή των στρατηγικών στόχων που έχουν τεθεί.

Εάν τα πράγματα δυσκολέψουν, το Πολεμικό Ναυτικό του Twitter ή της Microsoft ή η Πολεμική Αεροπορία του Facebook ή της Apple (για να θυμηθούμε και τον Thomas L. Friedman), δεν διαθέτουν επαρκή μαχητική ισχύ και δεν θα έρθουν προς διάσωση μας, ούτε είναι σε θέση να παρέξουν αποφασιστικό αποτέλεσμα. Πραγματικές και σταθερές στρατιωτικές δυνατότητες με υψηλή τεχνολογία, διαθεσιμότητα και αποτελεσματικότητα, υψηλή μαχητική αξία και ισχύ, ρεαλιστικός και αποτελεσματικός σχεδιασμός καθώς και σταθερή πολιτική  βούληση χρησιμοποίησης αν απαιτηθεί, είναι συχνά απαραίτητες για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων του « Υβριδικού Πολέμου»…..

…., Ο «Υβριδικός Πόλεμος» εντατικοποιήθηκε και διευκόλυνε την ανάγκη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ να έρθουν πιο κοντά  και να συνεργαστούν για την προστασία του ρόλου τους, της ελευθερίας και της δημοκρατίας, των αρχών τους, των συμφερόντων τους, της ακεραιότητας των κρατών-μελών τους,  των στρατιωτικών δυνατοτήτων τους, των πολιτών τους και του τρόπου ζωής τους.»

Παρακάτω τα links της ομιλίας μου στα Ελληνικά και στα Αγγλικά με την αντίστοιχη παρουσίαση PowerPoint:

  1. Ελληνικά

https://www.kivotospaideias.com/_files/ugd/a6d188_ce981c6378614ec4a4b3a700be0990d2.pdf

  1. Αγγλικά

https://www.kivotospaideias.com/_files/ugd/a6d188_3b63facb006941a3913f72637339911f.pdf


Περισσότερα άρθρα από το Μιχαήλ Κωσταράκο:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΜΙΧΑΗΛ ΚΩΣΤΑΡΑΚΟΣ


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ