«Καλύτερα να μασάς …παρά να μιλάς»

Κάποιοι παλαιότεροι όταν συμβουλεύουν νέους τους προτρέπουν  να μην είναι παρορμητικοί και κυρίως να «βουτάνε» τη γλώσσα τους στο μυαλό τους πριν ανοίξουν το στόμα και πούνε το οτιδήποτε.
Δεν είναι περίεργο όμως οι νέοι να μην ακούν και να ξεστομίζουν ότι να’ ναι. Έχουν όμως έως ένα σημείο το ακαταλόγιστο της νεαρής ηλικίας. Αναρωτιόμαστε όμως οι πολιτικοί αλλά και οι διάφοροι δημοσιολογούντες τι δικαιολογίες έχουν όταν κατά καιρούς με τις περιβόητες δηλώσεις τους στο πανελλήνιο ξεστομίζουν από γελοιότητες στην καλύτερη των περιπτώσεων μέχρι και επικίνδυνα λόγια με απροσδιόριστες συνέπειες.
Αυτή η ανερμάτιστη τακτική αρκετών πολιτικών και άλλων κυριαρχεί κυριολεκτικά σε όλους τους πολιτικούς – κοινωνικούς και άλλους χώρους. Και ακολουθείται είτε για λόγους εντυπωσιασμού είτε για να χαϊδέψουν συγκεκριμένα ακροατήρια.  Δημιουργούν μια στρεβλή πραγματικότητα που απλά ταιριάζει σε ότι θέλουν να προπαγανδίσουν.
Το τελευταίο διάστημα γίναμε και πάλι ακροατές διάφορων ανεύθυνων δηλώσεων από πολιτικούς που ξεσήκωσαν αντιδράσεις, αποπροσανατόλισαν, κορόιδεψαν, πρόσβαλαν πολύ κόσμο μέχρι και νεκρούς.
Μην περιμένετε ονόματα, γιατί πολύ απλά είναι γνωστά σε όλους. Ακόμα περισσότερο επειδή κάποιοι ίσως σπεύσουν να χαρακτηρίσουν ανάλογα σε ποιους θα γίνει αναφορά. Για να ξεκινήσει έτσι και το γνωστό παιχνίδι των προσωπικών προσβολών και πλούσιων γλωσσικών επιδείξεων από τον καθένα.
Η προεκλογική περίοδο μόλις ξεκίνησε και δυστυχώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι μόνο τη γλώσσα στο μυαλό τους δε βουτάνε όλοι όσοι έχουν δημόσιο  λόγο. Όσο περνάει ο καιρός μάλλον θα ξεστομίζουν ολοένα και περισσότερα ανεύθυνα έως και επικίνδυνα συντηρώντας και αυξάνοντας την οξύτητα στον δήθεν δημόσιο διάλογο. Θα συνεχιστεί η ακατάσχετη καταγγελία, ψευδολογία, αοριστολογία ακόμα και βλακεία.
Επειδή λοιπόν το «καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς» δεν πρόκειται να υλοποιηθεί, το μόνο που απομένει σε όλα τα «θύματα – ακροατές» είναι να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας. Ο καθένας εάν και εφόσον φυσικά θέλει να μη γίνεται θύμα και πιόνι κανενός να δημιουργήσει τα δικά του φίλτρα ώστε να γίνει δέκτης σοβαρών απόψεων που θα τον βοηθήσουν να κρίνει ή απλώς να μάθει.
Τώρα αν πάλι υπάρχουν και κάποιοι που θέλουν να ακούνε μόνο ότι τους βοηθάει ώστε να εκτονώνονται και να δικαιολογούν τα πιστεύω τους φυσικά είναι δικαίωμά τους. Και υπάρχουν πολλοί σε κάθε πλευρά και τομέα που θα τους ικανοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ