Κλείδωσαν τα F-16 ερωτηματικό τα F-35 προχωράνε οι S – 300

Μαχητικά αεροσκάφη F-35 θα ήθελε η Ελλάδα, που προχωρά και την αναβάθμιση των F-16. Φυσικά στο τραπέζι είναι και οι S-300

Του Κώστα Αττία

Να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να ετοιμάζονται οι φορολογούμενοι αφού όπως έγινε γνωστο απο πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δόθηκε εντολή απο τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο και μετά από εισήγηση των Επιτελείων ξεκίνησε η διαδικασία για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F 16, επίσης εκδηλώθηκε ενδιαφέρον προς την αμερικανική κυβέρνηση για την προμήθεια αεροσκαφών πέμπτης γενιάς (F 35) και βρίσκεται σε τελικό στάδιο η υποστήριξη και συντήρηση των αντιαεροπορικών πυραύλων S 300.

Η πληροφορία αυτή που έρχεται απο επίσημη πηγή της Μεσογείων ανατρέπει πλήρως το κυβερνητικό δόγμα που στο δίλλημα «βούτυρο ή κανόνια» απαντούσε βούτυρο για το λαό αφού πλέον μετά απο το πρόγραμμα της αναβάθμισης των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασία του Πολεμικού Ναυτικού η Ελλάδα ετοιμάζεται να χρεωθεί με δισεκατομμύρια ενώ εκκρεμεί και η σχεδόν βέβαιη δαπάνη για τα Mirage.

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως ως αντιπολίτευση κατα την επίσκεψη του στο ΓΕΕΘΑ είχε δηλώσει πως :« Οι αμυντικές δαπάνες έχουν ήδη μειωθεί και σωστά έχουν μειωθεί. Πρέπει να προβούμε στις απαραίτητες κινήσεις  ώστε να αξιοποιήσουμε την ελληνική πολεμική βιομηχανία.  Η ελληνική πολεμική βιομηχανία θα περάσει υπό ελληνικό εθνικό έλεγχο, θα ανασυγκροτηθεί και θα αξιοποιηθεί.  Διότι  το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή δεν είναι η έλλειψη οπλικών συστημάτων. Το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η έλλειψη συντήρησης, ανταλλακτικών διότι η διαθεσιμότητα των οπλικών μας συστημάτων δεν είναι στο επίπεδο εκείνο που θα έπρεπε και που όλοι μας θέλουμε να είναι. Η μαχητική ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων είναι στόχος. Η ανάπτυξη των δυνατοτήτων για την βελτίωση της μαχητικής ικανότητας είναι πρώτη προτεραιότητα και αυτό δεν αφορά μόνο σε εξοπλιστικές δαπάνες, ίσως είναι σημαντικότερη η αποκατάσταση του ηθικού στις ένοπλες δυνάμεις, στο στελεχιακό δυναμικό, τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου αξιοποίησης του στελεχιακού δυναμικού που θα βασίζεται στην αξιοκρατία, την δικαιοσύνη και στη διαφάνεια είναι πρώτη προτεραιότητα και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί αποτελεί και πρώτη προτεραιότητα για την ηγεσία του στρατού μας».

Τί αλλάζει λοιπόν την στάση της Αθήνας σε αυτή την κακή οικονομικά συγκυρια; Το πιθανότερο σενάριο είναι πως το νέο αδιέξοδο σε πολιτικό και βασικά σε οικονομικό επίπεδο και η ανάγκη να βρεθεί πολιτική πίεση προς το ΔΝΤ έχουν δημιουργήσει την πεποίθηση στην Ελλάδα πως όπως γινόταν σε προηγούμενες δεκαετίες θα μπορέσει να βρεί πολιτική στήριξη απο τις ΗΠΑ αν προβεί σε αγορές οπλικών συστημάτων (αεροσκαφών).

Άλλωστε αυτες οι αγορές κατα κανόνα συνοδευόνται και απο κατασκευαστικό έργο για την αμυντική βιομηχανία της χώρας που αυτή την στιγμή είναι σε κακό χάλι οπότε υπάρχει και άλλο ένα κέρδος.

Παράλληλα η Αθήνα με την ίδια λογική ποντάρει και στην στήριξη της Ρωσίας με την υποστήριξη των S-300.

Eρωτηματικό παραμένει το τι θα γίνει με τα Mirage. Σε πολιτικό επίπεδο προηγούνται πάντως οι εκλογές στην Γαλλία που θα καθορίσουν πολλά. Η Αθήνα πάντως χρειάζεται και την Γαλλική στήριξη αφού έχει καταφέρει και πάλι να βρεθεί σε αδιέξοδο στην διαπραγμάτευση.

Ημέρα κλειδί είναι η Πέμπτη οπότε και με διαφορά λίγων λεπτών ο Α/ΓΕΑ έχει καλέσει σε συνάντηση γνωριμίας τους δημοσιογράφους ενώ στην βουλή συνεδριάζει η επιτροπή εξοπλιστικών.

Είναι βέβαιο πως οι εξοπλιστικές κινήσεις της Ελλάδας θα μπούν στο τραπέζι και πληροφορίες του ArmyNow.net λένε πως αν και όλοι οι πολιτικοί χώροι δείχνουν να αντιλαμβάνονται, με φόντο και την ένταση στα Ίμια, την ανάγκη να είναι θωρακισμένη η χώρα, εντούτοις τουλάχιστον απο δύο κόμματα εκφράζονται ενστάσεις στο αν η Ελλάδα πρέπει απλά να ακολουθεί πάντα οτι κάνει η Τουρκία ή αν θα έπρεπε να αναζητηθεί μια άλλη εναλλακτική για την χώρα μας.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ