Καμμένος: Συζήτησε νέο “σχέδιο Μάρσαλ”! Τι λέει για την άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ

Αποκαλύψεις για τις συζητήσεις στις ΗΠΑ περί νέου “σχεδίου Μάρσαλ” έκανε ο Π. Καμμένος, ενώ τόνισε ότι η άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ είναι βάση μιας Μεσογειακής συνεργασίας

 


 

Ένα νέο “σχέδιο Μάρσαλ” αποκάλυψε ότι συζήτησε στις ΗΠΑ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” και στον Γιώργο Παπαδάκη.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ που βρίσκεται σε εξέλιξη και τόνισε:

“Συμμετέχει η Πολεμική Αεροπορία με τα ελληνικά αεροσκάφη, 12 αμερικάνικα, 6 Ιταλικά, 6 των Αραβικών Εμιράτων και 12 Ισραηλινά μαχητικά.
Τι δείχνει αυτό; Αυτό δείχνει ότι διαμορφώνεται πλέον μια μεσογειακή Ένωση η οποία προσπαθεί σε δυο τομείς να ανταποκριθεί από κοινού.
Ο πρώτος είναι ο τομέας της ασφάλειας και καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Και ο δεύτερος τομέας είναι της συνεργασίας των μεσογειακών χωρών σε ένα νέο πλαίσιο.
Αυτό αναβαθμίζει τη χώρα
Και γι αυτό ακριβώς υπάρχει και η διάθεση από την μεριά των ΗΠΑ να ενδυναμώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα.
Στον τομέα της ενέργειας πιστεύω ότι σε συνεργασία με το Ισραήλ και με χώρες του Κόλπου μπορεί να υπάρξουν σοβαρές ενεργειακές συμφωνίες.
Είναι για πρώτη φορά που εκδηλώνεται επίσημο ενδιαφέρον για συνεργασία σε αυτούς τους τομείς”.

 

Άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ – 30 χρόνια ιστορίας

Μία από τις ασκήσεις εκείνες που δείχνουν το δρόμο της ανάκαμψης της χώρας μας από το “βαθύ χειμώνα” της κοινωνικοοικονομικής κρίσης που βιώσαμε είναι η ετήσια άσκηση “Ηνίοχος”.

Μια άσκηση που ξεκίνησε πριν από σχεδόν τριάντα χρόνια, με την άφιξη και ένταξή στο δυναμικό της ΠΑ των πρώτων F-4E Phantom II, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ιστοσελίδα defencenews.gr

Η μεγάλη όμως στροφή στο σχεδιασμό και στους στόχους της άσκησης έγινε στα τέλη του 2012, όταν μία μικρή αλλά καθ’ όλα καταρτισμένη και καταξιωμένη ομάδα στελεχών της ηγεσίας της ΠΑ ξεκίνησε να υλοποιεί το νέο όραμα της ηγεσίας της Αεροπορίας για μία άσκηση που θα ξεπερνούσε τα σύνορα της Ελλάδας και θα απλωνόταν στην ευρύτερη περιοχής της Μεσογείου.

Έχοντας αποκτήσει σημαντική εμπειρία από την τριακονταετή ιστορία της άσκησης “Ηνίοχος”, καθώς και τα απαραίτητα μέσα για την όσο το δυνατόν ρεαλιστικότερη πραγματοποίηση σύνθετων διακλαδικών ασκήσεων, η ΠΑ επιδιώκει την αναβάθμιση της άσκησης, έχοντας ως πρότυπο την αμερικάνική άσκηση διεθνούς αναγνώρισης “Red Flag”.

Αντικειμενικοί στόχοι της αναβαθμισμένης άσκησης “Ηνίοχος” είναι η παροχή ρεαλιστικής-στο μέτρο, βέβαια, του εφικτού – εκπαίδευση στα πληρώματα των αεροσκάφων και των αντιαεροπορικών μέσων, η οποία να προσομοιάζει στις πρώτες μέρες των επιχειρήσεων, ώστε στον πόλεμο οι συμμετέχοντες να αισθάνονται περισσότερο εξοικειωμένοι με τις απαιτήσεις και τις συνθήκες των επιχειρήσεων.
Το στοιχεία επεσήμανε στην ομιλία του κατά την επίσκεψη του στο ΚΕΑΤ-ΣΟΤ ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μ. Κωσταράκος, ο οποίος από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συνεχή και όσο το δυνατόν ρεαλιστική εκπαίδευση των στελεχών των ΕΕΔ.

Έτσι, το Νοέμβριο του 2013 αποφασίστηκε η μετεξέλιξη και η περαιτέρω αναβάθμιση της άσκησης “Ηνίοχος” με την αλλαγή της μεθόδου σχεδίασης και εκτέλεσης της, και πιο συγκεκριμένα με την υιοθέτηση της αρχής της μοναδικής βάσης (Single Base Concept), σε αντίθεση με ο,τι εφαρμοζόταν στο παρελθόν, όπου τα αεροσκάφη επιχειρούσαν από τις μητρικές τους βάσεις και πραγματοποιούσαν την άσκηση στην ευρύτερη περιοχή του αεροδρομίου της Ανδραβίδας και στο Νότιο Ιόνιο.

Επιπλέον, ο “Ηνίοχος” αναβαθμίστηκε σε μεσαίας κλίμακας άσκηση, δημιουργώντας ένα ρεαλιστικό και παράλληλα απαιτητικό περιβάλλον, με εντατικό και παρατεταμένο ρυθμό επιχειρήσεων σε εικοσιτετράωρης βάση.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ