Καμμένος – Vulin : Μίλησαν και για το Παρτιζάν – ΑΕΚ

Μνήμες της υποδοχής των Ελλήνων στον φιλικό αγώνα Παρτιζάν – ΑΕΚ ξύπνησε η συνάντηση Καμμένου – Vulin στο ΥΠΕΘΑ.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος συναντήθηκε με τον Υπουργό Άμυνας της Δημοκρατίας της Σερβίας Aleksandar Vulin που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Κατά τις δηλώσεις του μίλησε για την Ορθοδοξία που συνδέει τους δυο λαούς αλλά και για τον ιστορικό αγώνα ποδοσφαίρου Παρτιζάν – ΑΕΚ.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε τα εξής:

«Είχα τη χαρά σήμερα να καλωσορίσω στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην Ελλάδα τον φίλο υπουργό Άμυνας της Σερβίας Aleksandar Vulin και τους συνεργάτες του. Όπως γνωρίζουμε όλοι, η Ελλάδα και η Σερβία δεν είναι απλώς δύο χώρες μέλη της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, αλλά δύο αδελφοί λαοί που σε δύσκολες στιγμές βρεθήκαμε μαζί. Μας συνδέει κοινή πολιτισμική διαδρομή αιώνων, μας ενώνει η Ορθοδοξία και μας ενώνουν κοινές αρχές.

Ευχαριστώ τον Υπουργό Άμυνας της Σερβίας και φίλο Αλέξανδρο που στην εισαγωγή του θύμισε πώς μας υποδέχτηκε ο σερβικός λαός το 1999, όταν μπήκαμε στο γήπεδο του φιλικού αγώνα ποδοσφαίρου (Παρτιζάν-ΑΕΚ), ακριβώς μετά τους βομβαρδισμούς στο Βελιγράδι.

Αξίζει μετά από τόσα χρόνια να πούμε ότι και τότε αγωνιζόμασταν για αρχές, όπως η μη αλλαγή των συνόρων, που πλέον αποτελεί κυρίαρχη αρχή για τη διασφάλιση της ειρήνης, και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών.

Οφείλουμε να πούμε, ότι ο σερβικός λαός υπήρξε το πρώτο θύμα κάποιων που σχεδίασαν την παγκοσμιοποίηση ερήμην των λαών. Δεν είναι τυχαίο ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αθώωσε τον πρόεδρο Μιλόσεβιτς μετά τον θάνατό του και αφού υπέστη όλο αυτό το διωγμό επί πάρα πολλά χρόνια. Αυτά όμως πέρασαν και ελπίζω ότι έχουν γίνει μάθημα σε όλους. Δεν μπορείς να συνεργάζεσαι με τρομοκράτες που επιτίθενται σε δημοκρατικά κράτη, με δημοκρατικά εκλεγμένες ηγεσίες.

Τώρα βλέπουμε κάποιους από αυτούς να είναι κοντά σε δυνάμεις αποσταθεροποίησης θρησκευτικών οργανώσεων και να ελπίζουν και πάλι να βάλουν φωτιά στα Βαλκάνια. Τώρα όμως έχουν απέναντί τους το σύνολο της διεθνούς κοινής γνώμης τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, την Ευρώπη, αλλά και το ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα και η Σερβία, πέραν του ορθόδοξου κοινού δρόμου, έχουν και έναν άλλο κοινό δρόμο: τον ευρωπαϊκό κοινό δρόμο. Στο πλαίσιο αυτό, η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και του ΝΑΤΟ, με τις διμερείς σχέσεις προς το νότο με το Ισραήλ, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και βεβαίως με τις τριμερείς σχέσεις που έχουμε αναπτύξει με αυτές τις χώρες και με την Κύπρο, αλλά και στα βόρεια με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, μπορεί να αναπτύξει μαζί με τη Σερβία έναν άξονα σταθερότητας, ειρήνης και προόδου που θα ανακόψει τις προσπάθειες κάποιων να εισάγουν τον θρησκευτικό φανατισμό, ιδιαίτερα στο χώρο των Βαλκανίων και της Ευρώπης, θα ανακόψει την τρομοκρατία και θα φέρει τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή μας.

Σήμερα ήταν η δεύτερη συνάντηση μετά την επίσημη επίσκεψη που έκανα στο Βελιγράδι, όπου η στρατιωτική συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Σερβίας παίρνει μορφή. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης υπέγραψε την πράξη προσχώρησης της Σερβίας στο σχηματισμό μάχης στον οποίο ηγείται η Ελλάδα και συμμετέχουν η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Κύπρος και η Ουκρανία.

Αυτό το γεγονός έχει διπλή σημασία, αφενός αποτελεί μια περιφερειακή συσπείρωση για την αποτελεσματική άμυνα των χωρών μας και αφετέρου ενισχύει τη διασύνδεση της σερβικής δημοκρατίας με τις εξελίξεις στο χώρο της ευρωπαϊκής Άμυνας.

Η Ελλάδα, όπως έκανε πάντα, θα συνεχίσει να μάχεται για την είσοδο της Σερβίας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Στην προσπάθεια αυτή θα επεκτείνουμε, όπως συμφωνήσαμε, την αμυντική συμφωνία και σε άλλους δύο τομείς: στον τομέα της στρατιωτικής και ακαδημαϊκής εκπαίδευσης, καθώς και μέσω του Πρωτοκόλλου Στρατιωτικής Συνεργασίας που θα υπογραφεί για το 2018 στην ενίσχυση των δυνατοτήτων συνεργασίας των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών.

Η Σερβία έχει διατηρήσει μια εξαιρετική αμυντική βιομηχανία, με υψηλή τεχνολογία και με συνέργειες και κοινά πρότζεκτ με την ελληνική αμυντική βιομηχανία, δημόσια και ιδιωτική, μπορούν να ανοίξουν οι δρόμοι των αγορών μέσω της πιστοποίησης της Ελλάδος ως μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε προϊόντα, σε χώρες-μέλη της συμμαχίας, αλλά και σε τρίτες χώρες, γεγονός που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας στα Βαλκάνια.

Παράλληλα, να μην ξεχνάμε ότι πλέον με τις εξελίξεις στον χώρο της ενέργειας, αλλά και την επέκταση του δρόμου του μεταξιού από την Αίγυπτο προς τα βόρεια, η Ελλάδα και η Σερβία, μαζί με τις άλλες χώρες των Βαλκανίων, μπορούν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο.

Θέλω, κλείνοντας, να κάνω μια έκκληση και προς τις άλλες βαλκανικές χώρες, να προχωρήσουμε όλοι μαζί, μακριά από εθνικισμούς και ακραίες δηλώσεις, στη στενή συνεργασία, στη μετατροπή των Βαλκανίων σε μια περιοχή ειρήνης, ανάπτυξης και συνεργασίας. Να απομονώσουμε τις ακραίες φωνές για να δούμε όλοι μαζί την ευημερία των λαών μας.

Είμαι βέβαιος ότι οι λαοί το έχουν αντιληφθεί αυτό και έτσι βλέπουμε να απομονώνονται μέσα από εκλογικές διαδικασίες εκείνοι που επιθυμούν να επαναφέρουν το μίσος στην περιοχή. Η Ελλάδα και η Σερβία θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου αυτός ο σκοπός να επιτευχθεί.

Τέλος, διαβεβαιώνω τον Υπουργό Άμυνας της Σερβίας ότι η Ελλάδα θα είναι πάντα συνεπής σε αυτά τα οποία δημόσια έχει δηλώσει σε σχέση με προσπάθειες σχηματισμών που παραβιάζουν την αρχή της διατήρησης των συνόρων στην ευρύτερη περιοχή. Τον ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψή του».

Στο πλαίσιο των επαφών των δύο Υπουργών Άμυνας ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, υπέγραψε τη Ρηματική Διακοίνωση Προσχώρησης (Note of Accession),με την οποία ολοκληρώθηκε η διαδικασία συμμετοχής της Σερβίας στο Σχηματισμό Μάχης HELBROC BG (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρος, Ουκρανία), που εδρεύει στην 71 Α/Μ ΤΑΞ, στο Κιλκίς και μπορεί να διατίθεται για σκοπούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ