Καμπέρος: Η πρώτη αεροπορική αποστολή αναγνωρίσεως

Καμπέρος: Σαν σήμερα, στις 5 Οκτωβρίου 1912 ο Δημήτριος Καμπέρος εκτελεί την πρώτη πολεμική αεροπορική αποστολή αναγνωρίσεως

Άρχισαν οι επιθετικές ενέργειες, του Στρατού στο μέτωπο της Θεσσαλίας και από το Γενικό Στρατηγείο εκδόθηκε η παρακάτω διαταγή «περί εκτελέσεως της πρώτης πολεμικής αεροπορικής αποστολής αναγνωρίσεως»:
«Ανάγκη εκτελέσητε σήμερον πτήσιν προς εχθρικόν έδαφος αναγνωρίζοντες έδαφος μεταξύ Σκόμειας και Τσαρίτσανης».
Πράγματι, ο Δημήτριος Καμπέρος απογειώθηκε με αεροσκάφος Henry Farman από το αεροδρόμιο της Λάρισας και, πραγματοποιώντας επιτυχή αναγνώριση όλης της παραμεθόριας περιοχής, προσγειώθηκε στον Τίρναβο και υπέβαλε σχετική αναφορά:
«Προς το Γενικόν Στρατηγείον, Λάρισαν.
Το από των συνόρων μέχρις Ελασσόνος τμήμα της αρτηρίας εισβολής εφαίνετο λευκόν και άσπιλον, το από Ελασσόνος μέχρι Σαρανταπόρου εστίζετο επί της αμαξιτής οδού, υπό αραιάς ασυγκροτήτου κινήσεως προς Σαραντάπορον ατόμων και ενίων οχημάτων, η Ελασσών μάλλον εφαίνετο κατεχoμένη
«.

Σαν Σήμερα στις 05/10/1921

Οι αεροπόροι Σ. Φίλιππας και Κ. Τσιριγώτης (Ναυτική Αεροπορία) βομβάρδισαν επιτυχώς με αεροσκάφος De Havilland D.H. 9 το σιδηροδρομικό σταθμό του Ντινέρ, καθώς, όπως διαπίστωσαν, αποτελούσε κέντρο ανεφοδιασμού των Τούρκων στον τομέα Τσιβρίλ, και μια αμαξοστοιχία.
Στη συνέχεια βομβαρδίστηκαν στρατώνες του εχθρού στη Σπάρτη, ενώ ρίφθηκε προκήρυξη προς τους κατοίκους – πολλοί από τους οποίους ήταν Ελληνες – που εξηγούσε ότι στόχοι των επιθέσεων ήταν μόνο οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Το αεροσκάφος, μετά το βομβαρδισμό και του τελευταίου σιδηροδρομικού σταθμού της γραμμής Αϊδινίου – Εγκερντίρ Γκιόλ, προσγειώθηκε στο Αφιόν Καραχισάρ.

Σαν Σήμερα στις 05/10/1931

Ψηφίστηκε το διάταγμα «Περί τρόπου διενεργείας εισαγωγικών εξετάσεων εις την Σχολήν Αεροπορίας».
Το σύστημα εισαγωγής στη Σχολή Αεροπορίας (μετέπειτα Σχολή Ικάρων) ήταν αυστηρότατο. Μετά τις υγειονομικές εξετάσεις προβλεπόταν για τους υποψηφίους σωματική δοκιμασία, με συγκεκριμένες υψηλές επιδόσεις σε δρόμους, άλματα και ρίψη σφαίρας. Τέλος, διεξάγονταν οι εξετάσεις των θεωρητικών μαθημάτων.

 

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ