Ο … κατά λάθος βομβαρδισμός των Αμερικάνων κατά των συμμάχων το 1944

ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ

Σαν σήμερα, στις 22 Φεβρουαρίου 1944, κατά τη διάρκεια του Β΄ ΠΠ, αμερικανικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν λανθασμένα την ολλανδική πόλη Ναϊμέχεν, με απολογισμό 800 νεκρούς.

Το Ναϊμέχεν (ολλανδικά: Nijmegen) είναι πόλη της Ολλανδίας που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Η πόλη βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία και ανήκει στην επαρχία του Χέλντερλαντ.

Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος υπήρξε καταστροφικός για την πόλη. Στις 22 Φεβρουαρίου 1944, τα συμμαχικά αεροσκάφη, από σφάλμα αναγνώρισης, βομβάρδισαν άγρια το Ναϊμέχεν, νομίζοντάς το για γερμανική πόλη.

Συγκεκριμένα, 14 αμερικανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη  B-24 Liberator, έριξαν συνολικά 144 βόμβες των 500 λιβρών και 426 βόμβες κατά προσωπικού των 20 λιβρών. 
Το κέντρο της ερειπώθηκε ολοσχερώς, 800 περίπου άμαχοι σκοτώθηκαν ενώ χιλιάδες τραυματίστηκαν.

Στη συνέχεια του πολέμου, από τις 17 Σεπτεμβρίου 1944 το Ναϊμέχεν ξαναβρέθηκε στο επίκεντρο σκληρών μαχών, καθώς ήταν στο κέντρο της επιχείρησης “Market Garden” για την απελευθέρωση της Ολλανδίας. Οι σκληρές μάχες διήρκεσαν μέχρι το Μάρτιο του 1945 στοιχίζοντας τη ζωή σε ακόμη περισσότερους αμάχους και ερειπώνοντας και άλλα σημεία της πόλης.

Μετά τη λήξη του Πολέμου, οι κάτοικοι που επέζησαν εργάστηκαν σκληρά για να ανοικοδομήσουν την πόλη τους. Με σχετικά περιορισμένους πόρους, κατάφεραν να ανακατασκευάσουν την πόλη με υποδειγματικό τρόπο και γι’αυτό στο Ναϊμέχεν απονεμήθηκε το βραβείο “Europa Nostra” για τον τρόπο ανασυγκρότησης της πόλης.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ