Κάτι συμβαίνει με τους Σύριους πρόσφυγες στην Τουρκία!

Οι Σύριοι πρόσφυγες στην Τουρκία υπολογίζονται στα 3 εκατομμύρια και ζουν σε άθλιες συνθήκες. Δείτε τι μεθοδεύει η Άγκυρα

 

Γράφει ειδικός συνεργάτης

Στις Τουρκικές επαρχίες Χατάι και Αδάνων (στα σύνορα με την Βόρεια Συρία),- οι οποίες και φιλοξενούν μεγάλο αριθμό Σύριων προσφύγων- έχει ξεκινήσει η διαδικασία αφαίρεσης κάθε αραβικού συμβόλου από δημόσιους χώρους, και από καταστήματα, τα οποία επιχειρούσαν μέσω αυτών να προσελκύσουν πελάτες.

Η διαδικασία απομάκρυνσης γίνεται με την αιτιολογία της προστασίας της τουρκικής γλώσσας και της αισθητικής (οπτική ρύπανση).

Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός πως ορισμένοι Σύριοι πρόσφυγες στις περιοχές αυτές έχουν αναπτύξει μικρή εμπορική δραστηριότητα και επιχειρούν μέσα από την χρήση αραβικών συμβόλων να προσελκύσουν αραβόφωνους πελάτες.

H Τουρκία σήμερα “φιλοξενεί” περίπου 3.500.000 πρόσφυγες από τους οποίους τα 3.000.000 είναι κυρίως από την Συρία, οι 384.000 εξ αυτών βρίσκονται στην επαρχία Χατάι.

Οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην Συρία, ο εκλογικός χάρτης ως διαμορφώθηκε κατά το πρόσφατο δημοψήφισμα της συνταγματικής αναθεώρησης αλλά και η επικείμενη τριπλή εκλογική αναμέτρηση του 2019 (βουλευτικές-προεδρικές και δημοτικές) τους μετατρέπουν πλέον σε ένα πολύ κρίσιμο-χρήσιμο παράγοντα για το τουρκικό γίγνεσθαι.
Το καθεστώς Ταγίπ Ερντογάν μέσα από μια σειρά διαδικασίες έχει δρομολογήσει την απόδοση της τουρκικής ιθαγένειας σε Σύριους πρόσφυγες μετά την πενταετή μόνιμη παραμονή στην Τουρκία.

Υπολογίζεται έτσι πως το 2019 περί τους 1.900.000 πρόσφυγες Σύριοι θα έχουν αποκτήσει την τουρκική ιθαγένεια.

Η απόδοση της συναρτάται άμεσα πέρα από την φήμη και τον πλούτο του κάθε ενδιαφερόμενου, και με τις πολιτικές πεποιθήσεις του, καθώς και με την στάση του έναντι του καθεστώτος Ασαντ.

Σε όσους διάκεινται φιλικά προς την Τουρκική αντιπολίτευση και προς το καθεστώς Ασαντ η απόδοση ιθαγένειας κωλυσιεργεί χαρακτηριστικά.

Στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης ψήφισαν 25.157.463 και κατά 23.779.141 άτομα, δηλαδή μια διαφορά περί τους 1,380.000 ψήφους.

Η εκλογική δεξαμενή των Σύριων προσφύγων κατά συνέπεια αποτελεί μεγάλο δέλεαρ για τα πολιτικά κόμματα της Τουρκίας.
Στα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων στην Τουρκία ζει και διαβιεί περίπου το 10% των Σύριων προσφύγων.

Η μεγάλη μάζα τους είναι διασκορπισμένη στην Τουρκία κυρίως σε μεγάλα αστικά κέντρα ( Γκαζιαντέπ, Κιλίς, Σανλίουρφα, Άδανα, Οσμανίγιε, Κωνσταντινούπολη).

Σε ό,τι αφορά την Κωνσταντινούπολη αναφέρεται πως είναι συγκεντρωμένοι στην ασιατική πλευρά της πόλης αμείβονται με ποσό μέσους μισθούς πολύ χαμηλότερους από τον μέσο μισθό των Τούρκων, μισθούς οι οποίοι αδυνατούν να τους επιτρέψουν να εξασφαλίζουν τα στοιχειώδη για την επιβίωση τους.

Σημειώνεται επίσης πως χωρίς προηγούμενη άδεια από το τουρκικό κράτος κανείς Σύριος πρόσφυγας δεν μπορεί να μετακινηθεί εντός τουρκικής επικράτειας ή να αλλάξει τόπο εργασίας.

Παράλληλα ανθεί και το φαινόμενο της μαύρης (παράνομης) εργασίας και της ενοικίασης τους. Για την επαρχία Χατάι ένα κρίσιμο γεωπολιτικό χώρο για την Τουρκία αναφέρεται πως η πλειοψηφία των Σύριων προσφύγων ζουν υπό άθλιες συνθήκες.

Φέρεται να έχουν ως κύρια πηγή εισοδήματος το κοινωνικό βοήθημα των 100 λιρών Τουρκίας (περί τα 28$) το οποίο χορηγεί το τουρκικό κράτος (μέρος της βιομηχανίας κοινωνίας προστασίας του τουρκικού καθεστώτος για την υφαρπαγή της συναίνεσης ευρύτερων λαϊκών κοινωνικών ομάδων).

Η πρόσβαση τους στην νοσοκομειακή-ιατρική περίθαλψη κρίνεται ανεπαρκής, χαρακτηριστικά αναφέρεται πως δεν αντιμετωπίζονται ως πρόσφυγες αλλά ως παρείσακτοι.

Σε αυτό συμβάλλει το γεγονός πως οι τοπικές κοινωνίες διάκεινται εχθρικά στην όποια διαδικασία ενσωμάτωσης τους στο τουρκικό γίγνεσθαι.

Δύο ακόμα γεγονότα τα οποία και συνδέονται με το προσφυγικό ζήτημα της Συρίας ως εξελίσσεται στην Τουρκική επικράτεια .

Το πρώτο αφορά την Τουρκική ισλαμιστική μη κυβερνητική Οργάνωση (τουρκική ισλαμική οργάνωση IHH (Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας) βραχίονας του τουρκικού κράτους με το πρόσχημα της ανθρωπιστικής βοήθειας υπηρετεί-εξυπηρετεί διαχρονικά τους πολιτικούς σχεδιασμούς του τουρκικού καθεστώτος.

Πρόσφατα σε συνεργασία με Ιδρυμα του Κατάρ προχώρησε στην ίδρυση και λειτουργία συγκροτήματος για ορφανά του πολέμου στην πόλη Ρειχανλί (Επαρχία Χατάι).

Το ίδρυμα αυτό θα φιλοξενεί 1000 περίπου ορφανά του πολέμου της Συρίας παρέχοντας τους παράλληλα εκπαίδευση και ψυχολογική στήριξη.

Με δεδομένο το παρελθόν της Τουρκικής αυτής φιλανθρωπικής οργάνωσης θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η εξέλιξη τους και ο ρόλος τους.

Το δεύτερο αφορά την επιστροφή στην πόλη Τζαραμπλούς 38.000 “Σύριων” με ρυθμό 200 ατόμων ανά ημέρα.

Την πόλη αυτή την “απελευθέρωσε” ο τουρκικός στρατός με την επιχείρηση εισβολής Ασπίδα του Ευφράτη στην Βόρεια Συρία απο το Ισλαμικό κράτος.

Η Είδηση αυτή προέκυψε από δήλωση Τούρκου Αξιωματούχου στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ.

Πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι αποτελεί μέρος του σχεδιασμού της Τουρκίας μέσω της δημογραφικής αλλοίωσης να εντάξει τις περιοχές που “απελευθέρωσε” ο τουρκικός στρατός στην τουρκική επικράτεια.

Τούτο προκύπτει και από το γεγονός πως τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας παραμένουν κλειστά καθώς το τείχος το οποίο πρόσφατα κατασκεύασε η Τουρκία κάνει την οποία διέλευση(επιστροφή των Σύριων προσφύγων) απαγορευτική.
ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ