Κατοικίδια και υγεία: Εξωπαρασίτωση στον σκύλο και την γάτα μας.

Τα εξωπαράσιτα προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας στα κατοικίδια. Δείτε μερικές συμβουλές για την αντιμετώπισή τους.

 
 
 
Γράφουν οι Μαρίνα Μαρκοπούλου  – Ιωσήφ Καντεράκης 
Εκπαιδευτές Σκύλων
Τα δημοφιλέστερα εξωπαράσιτα, όπως γνωρίζετε οι περισσότεροι σκύλο-γάτο γονείς είναι οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια (κρότωνες).
Τα δύο αυτά είδη είναι  δυνατόν να προκαλέσουν στον σκύλο και την γάτα μας σοβαρότατα προβλήματα υγείας.
Η προσοχή μας λοιπόν θα πρέπει να είναι στα ύψη!
Ας γνωριστούμε όμως καλύτερα αυτούς τους μικρούς ύποπτους!

Ψύλλοι

Οι ψύλλοι είναι μικρά , χωρίς φτερά, έντομα. Οι ψύλλοι δεν πετούν, αλλά πηδούν από ζώο σε ζώο χάριν στα δυνατά πίσω πόδια τους! Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικιδίων ζώων, πιο συχνά τους περιγράφουν σαν μικρά μαύρα ζουζούνια.
Οι ψύλλοι τρέφονται από το σώμα του ξενιστή τους, στην προκειμένη περίπτωση τον σκύλο ή την γάτα μας, προκειμένου να ζήσουν. Το τσίμπημα των ψύλλων προκαλεί στον σκύλο και την γάτα μας φαγούρα φέρνοντας τους πολλές φορές δερματικές αλλεργίες, μόλυνση του δέρματος και απώλεια τριχώματος.

Τσιμπούρια

Οι κρότωνες ή τσιμπούρια είναι αρθρόποδα που απομυζούν αίμα από τα ζώα και τον άνθρωπο. Οι συνέπειες στα κατοικίδια μας είναι να πάθουν ερλιχίωση εάν δεν διαγνώσουμε εγκαίρως το πρόβλημα. Σε περίπτωση λοιπόν που δεν προλάβουμε να αντιμετωπίσουμε την νόσο νωρίς, μπορεί να αποβεί θανατηφόρα για το κατοικίδιο μας.
Η αντιμετώπιση τους χωρίζεται σε 2 σημεία: στην πρόληψη και την καταστολή.
Στο κομμάτι της πρόληψης χρησιμοποιούμε ειδικά αντιπαρασιτοκτόνα και απωθητικά spray , αμπούλες και χάπια, είτε για το σκύλο, είτε για τη γάτα σας.
Ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό στον τομέα των χαπιών έχουμε τεράστια εξέλιξη αφού ακόμα και εάν προσβληθεί ένας σκύλος από τσιμπούρι, με την χρήση του συγκεκριμένου χαπιού το τσιμπούρι σκοτώνεται και πέφτει από μόνο του από το σώμα του σκύλου.
www.epets.gr
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ