Κατρούγκαλος: Επιδιώκουμε να εφαρμοστεί το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών

Για την πορεία της Συμφωνίας των Πρεσπών μίλησε ο Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, στο πλαίσιο της 4ης Υπουργικής Συνάντησης Ελλάδας, Βουλγαρίας, Αλβανίας, ΠΓΔΜ, στη Θεσσαλονίκη.
 
 
«Παρακολουθούμε, γιατί έχουμε μια στενή συνεργασία πια, τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται η Συμφωνία των Πρεσπών στην ΠΓΔΜ και οι δύο πλευρές επιδιώκουμε να τηρηθεί το πνεύμα και το γράμμα της και καμιά από τις δύο πλευρές δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία ότι δεν θα ευοδωθεί αυτό το κοινό μας εγχείρημα, ακριβώς γιατί θεωρούμε αμοιβαία επωφελή και για τις δύο χώρες αυτή τη Συμφωνία», δήλωσε ο Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, απαντώντας σε ερώτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο της 4ης Υπουργικής Συνάντησης Ελλάδας, Βουλγαρίας, Αλβανίας, ΠΓΔΜ, στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει χρονικά πότε θα έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή, αλλά διαβεβαίωσε πως υπάρχει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να την κυρώσει και η κυβέρνηση διαθέτει τη δεδηλωμένη για την οποία δεν θα υπάρξει πρόβλημα.
Σε ό,τι αφορά τις ελληνοαλβανικές σχέσεις μετά τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε πως από την πρώτη στιγμή οι προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης ήταν η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης, η προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και η περιφρούρηση των διμερών σχέσεων που είχαν φτάσει ένα πολύ καλό σημείο.
Παράλληλα επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση περιμένει να δει πώς θα εφαρμοστεί στην Αλβανία ο νέος νόμος για τις μειονότητες, καθώς συναρτάται και με την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας.
Για το χθεσινό επεισόδιο στα ελληνοαλβανικά σύνορα σημείωσε πως πρόκειται για μια κλασική αστυνομική επιχείρηση χωρίς καμιά πολιτική διάσταση.
Σε ό,τι αφορά στην Υπουργική Συνάντηση είπε ότι σε αυτή επιβεβαιώθηκε η βούληση της Ελλάδας και της Βουλγαρίας για την προώθηση των ενταξιακών προοπτικών της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, υπό την προϋπόθεση ότι θα εκπληρώσουν τους όρους που έχουν τεθεί και θα προσαρμοστούν στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Η Ελλάδα και η Βουλγαρία μπορούν να βοηθήσουν, με την τεχνογνωσία που διαθέτουν, στην προσαρμογή της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ήδη η Ελλάδα έχει υπογράψει μνημόνια τεχνικής συνεργασίας γι αυτόν το λόγο.
Τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει η ανάπτυξη οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των τεσσάρων χωρών και λόγω της σημαντικής παρουσίας ελληνικών επιχειρήσεων στην περιοχή και γιατί μετά την έξοδο της χώρας από την κρίση ανοίγονται νέες δυνατότητες και προοπτικές.
Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019 ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι σε αυτές πρέπει να επαναβεβαιωθεί η προσήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις αρχές της και στην προσπάθεια ένταξης και νέων χωρών σε αυτή.
Με τις Υπουργικές Συναντήσεις που πραγματοποιούνται ανά εξάμηνο, τις Συνόδους Κορυφής με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και ηγετών γειτονικών χωρών και άλλες πρωτοβουλίες η Θεσσαλονίκη καθίσταται κέντρο άσκησης διπλωματίας για όλα τα Βαλκάνια, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
Στο πλαίσιο της Υπουργικής Συνάντησης πραγματοποιήθηκε η ολομέλεια των υπουργών που συμμετέχουν από τις 4 χώρες, δύο συνεδρίες, μία των υπουργών Εξωτερικών και μία των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, καθώς και διμερείς συναντήσεις.

Είμαστε στο ίδιο πλοίο με τη πΓΔΜ

«Κατά πολλούς τρόπους βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή πάνω στο ίδιο πλοίο και οι προσπάθειές μας είναι ευθυγραμμισμένες» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, για την προοπτική ολοκλήρωσης των συμπεφωνημένων με την Ελλάδα στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της 4ης Υπουργικής Συνάντησης Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και πΓΔΜ, ο κ. Ντιμιτρόφ εκτίμησε ότι είναι ζήτημα εβδομάδων «το να δημιουργήσουμε μέλλον, επιλύοντας μεγάλα ιστορικά ζητήματα». Παρατήρησε δε πως «οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και αυτές που βλέπω ότι υπάρχουν και στην Ελλάδα, για εμένα αποδεικνύουν ότι φτάσαμε σε έναν καλό συμβιβασμό, που καλύπτει τα πιο σημαντικά ζητήματα και τις ανησυχίες και των δύο πλευρών και παραμένουμε προσηλωμένοι στην ολοκλήρωση της συμφωνίας»,
Αναφερόμενος στο ένταλμα σύλληψης του πρώην πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεσφκι, ο κ. Ντιμιτρόφ ανέφερε: «Όλοι ξέρουμε ότι βρίσκεται στην Ουγγαρία. Είναι ένα ζήτημα στο επίκεντρο της προσοχής μας, αλλά και της προσοχής της ευρύτερης περιοχής -τις τελευταίες ημέρες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
«Οι κανόνες δικαίου είναι πολύ σημαντικοί για εμάς» υπογράμμισε, σημειώνοντας πως «έχουμε να κάνουμε με μια υπόθεση κάπως παράδοξη», αλλά «ανάμεσα στον κανόνα του δικαίου (rule of law) και το δίκαιο του ηγεμόνα (law of the ruler), νομίζω ότι πρέπει να επιλέξουμε τον κανόνα δικαίου».
Ερωτηθείς σχετικά με την πορεία των εργασιών της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας- πΓΔΜ, που εξετάζει τα ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα, στο πλαίσιο του άρθρου 8 της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ.Ντιμιτρόφ ανέφερε: «Η επιτροπή είχε μία πολύ παραγωγική και εποικοδομητική συνάντηση στη Θεσσαλονίκη και θα συναντηθεί σύντομα -στο τέλος του χρόνου ή αρχές του επόμενου. Ενέκριναν τη μεθοδολογία της εργασίας τους και νομίζω ότι το κλίμα και η ατμόσφαιρα της πρώτης συνάντησης ήταν πολύ ενθαρρυντικά».
Ερωτηθείς εάν είναι σε γνώση του δημοσιεύματα, που αναφέρονται σε αίτημα της πλευράς των Σκοπίων για απαλοιφή στοιχείων από τα ελληνικά βιβλία Ιστορίας δήλωσε άγνοια περί του θέματος.
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλη διέξοδος από την κατάσταση αυτή παρά η αληθινή συμφιλίωση και οικοδόμηση της φιλίας και είμαι πραγματικά υπερήφανος που ήμουν μέρος όλης αυτής τη διαδικασίας», τόνισε.
Σημείωσε δε, πως τον περασμένο Μάιο, στην προηγούμενη υπουργική συνάντηση των τεσσάρων χωρών στη Θεσσαλονίκη «είχαμε περισσότερους δημοσιογράφους -το ενδιαφέρον ήταν μεγαλύτερο, ήμασταν πριν τη συμφωνία των Πρεσπών- αλλά αυτό πιθανότατα είναι ένα καλό σημάδι, γιατί αυτό που επιδιώκουμε είναι να έχουμε μια λιγότερο συναρπαστική περιοχή».
Σχετικά με την ατζέντα των θεμάτων, που απασχόλησαν την υπουργική συνάντηση, διευκρίνισε ότι συζητήθηκαν τρόποι επίλυσης προβλημάτων, παράλληλα με τη σύσφιξη των πολιτικών σχέσεων και την οικοδόμηση φιλίας, «ώστε να διανοιχθούν οι προοπτικές για τις επιχειρήσεις μας, για την οικονομία μας και η συνεργασία να ξεκινήσει να παράγει συγκεκριμένα αποτελέσματα, τα οποία θα μπορούν να τα αντιληφθούν οι πολίτες».
«Αυτό το κλίμα θα βοηθήσει να έλθουμε ακόμη πιο κοντά και πολιτικά, να έχουμε πιο φυσιολογικές, πιο συνηθισμένες σχέσεις γιατί ο κόσμος γίνεται πιο ενδιαφέρων. Νομίζω πως είναι πολύ ενθαρρυντικό ό,τι καταφέραμε να πετύχουμε. Είμαστε μία περιοχή που είναι πολύ πλούσια σε ιστορία, όμως δείχνουμε ότι μπορούμε επίσης να παράγουμε και μέλλον, που συνίσταται στην επίλυση των προβλημάτων μας» είπε.
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ