Κατρούγκαλος για Τουρκία: Κανείς δεν θέλει πόλεμο και θερμό επεισόδιο αλλά δεν αποκλείονται

Στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας αναφέρθηκε σε σημερινή συνέντευξη. Τι είπε για τις δηλώσεις Ακαρ για τα ΜΟΕ αλλά και για τούρκικες τις προκλητικές ενέργειες

 

 

«Βλέπουμε ως προς τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας, η καταδίκη να είναι γενική, να είναι καθολική» ώστε «σε καμία περίπτωση δεν δημιουργούν τετελεσμένα που να μπορούν να δημιουργήσουν στο μέλλον βάση για νομικές διεκδικήσεις της Τουρκίας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, σχετικά με τις προκλητικές ενέργειες της γείτονος στην κυπριακή ΑΟΖ, σε συνέντευξή του στο ρ/σ «ΕΡΑ 1», σήμερα το πρωί.

Συμπλήρωσε, δε, ότι «αντίθετα, υπογραμμίζουν ακόμα περισσότερο την απομόνωσή της. Απομόνωση που εμείς δεν θέλουμε. Εμείς θα θέλαμε να συζητήσουμε με την Τουρκία, αλλά όταν δεν υπάρχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες και στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας και του Διεθνούς Δικαίου» και αποσαφήνισε ότι αν συνεχιστούν οι κινήσεις αυτές της Τουρκίας «το θέμα των κυρώσεων έχει ήδη τεθεί στην ΕΕ» και «θα πρέπει να ληφθούν μέτρα».

Προπαγανδιστική η δήλωση Ακάρ

Ως μια «προπαγανδιστική δήλωση, απευθυνόμενη προς το εξωτερικό, που δεν έχει να κάνει με το αντικείμενο της συζήτησης μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων που συζητούν αυτή τη στιγμή στην Αθήνα», χαρακτήρισε, ερωτηθείς, ο υπουργός Εξωτερικών τη χθεσινή δήλωση του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ότι έχουν εντολή οι εμπειρογνώμονες στρατιωτικοί να συζητήσουν εφ’ όλης της ύλης για το Αιγαίο, την Κύπρο και τη Μεσόγειο. Επισήμανε μάλιστα ότι ο κ. Ακάρ «θέλησε να εμφανιστεί ανοιχτός και να δώσει την εντύπωση, ακριβώς για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις μονομερείς, προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο ότι τάχα επιδιώκουν το διάλογο εφ’ όλης της ύλης».

Υπογράμμισε, δε, ότι «οι συζητήσεις θα γίνουν όταν υπάρξουν οι συνθήκες προς τούτο, ανάμεσα σε πολιτικούς, όχι ανάμεσα σε στρατιωτικούς. Οι στρατιωτικοί αυτή τη στιγμή αυτό που κάνουν είναι να εξετάζουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που είχαν συμφωνηθεί στο παρελθόν».

Δεν αποκλείονται θερμό επεισόδιο και πόλεμος

Ερωτηθείς για ενδεχόμενη αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, ενόψει και της τουριστικής περιόδου, που αφορά αμφότερες τις πλευρές, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την άποψη ότι «η γείτονάς μας έχει εμπλακεί σε μια προσπάθεια -ακριβώς επειδή αισθάνεται απομονωμένη στην Κύπρο, εξαιτίας των δικών της ενεργειών, όχι άλλου- να δημιουργήσει στο πλαίσιο της γνωστής αναθεωρητικής της πολιτικής, τις γνωστές αυτές μονομερείς προκλήσεις».

«Προφανώς κανείς δεν θέλει πόλεμο. Άρα κι ένα θερμό επεισόδιο», είπε ο κ. Κατρούγκαλος, επισήμανε ότι «όσο συσσωρεύεται η ένταση, δεν μπορεί κανείς ν’ αποκλείσει ότι θα συμβούν» και εξέφρασε την άποψη ότι «τουλάχιστον σ’ αυτό το επίπεδο, μπορούμε να συζητήσουμε και μάλιστα όχι επί νέων μέτρων, αυτό που ουσιαστικά χρειάζεται είναι να εφαρμοστούν μέτρα που ήδη έχουν συμφωνηθεί στο παρελθόν».

Ο υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Ντάνκαν και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ από μία εγγυήτρια δύναμη, όπως η Βρετανία, χαρακτήρισε τις δηλώσεις αυτές ως «ιδιαίτερα ατυχείς», επισήμανε ότι «καταδικάστηκαν έντονα και από την Κυπριακή Δημοκρατία και από μας», και χαρακτήρισε ως «μη επαρκείς» τις διορθωτικές δηλώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, «δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν παρόν όταν συζητήθηκε το ζήτημα στην ΕΕ».

«Θέλω να πιστεύω», πρόσθεσε, «ότι δεν αποτελεί διαφοροποίηση στην ουσία, αλλά μια ατυχή, επαναλαμβάνω και απαράδεκτη δήλωση που ουσιαστικά το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήθελε να την εγκαταλείψει αλλά για λόγους ενδεχομένως δικούς τους πολιτικούς, σε μια ιδιαίτερα περίεργη περίοδο για τους ίδιους, όταν το Brexit δεν το έκαναν με τον τρόπο το σαφή και τον καθαρό που θα έπρεπε».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ