Κατρούγκαλος: Πολυμέρεια στη διπλωματία και αναβαθμισμένος ρόλος της Ελλάδας – Τι είπε για Ρωσία, ΗΠΑ, πΓΔΜ, Αλβανία, Τουρκία

ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Το πλέγμα της εξωτερικής πολιτικής το αμέσως επόμενο διάστημα, χαρτογράφησε ο ΑΝΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλος, στην ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών

 

Όλη η ατζέντα των εθνικών θεμάτων και τις διπλωματικές διεργασίες που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη μέχρι το τέλος του χρόνου βρέθηκαν σήμερα στο επίκεντρο της ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών από τον Αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο,  δίνοντας ταυτόχρονα απαντήσεις για τις επόμενες κινήσεις σε όλα τα επίπεδα της εξωτερικής πολιτικής.

Ο ΑΝΥΠΕΞ αναφέρθηκε πρώτα και κύρια στην επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού την Παρασκευή στη Ρωσία και στην συνάντηση με τον Β. Πούτιν της οποίας θα προηγηθεί η Μικτή διυπουργική Ελλάδας  – Ρωσίας στην οποία θα συμμετέχει ο ίδιος. «Σκοπός είναι η πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων μετά τα σύννεφα του καλοκαιριού και να επανασυνδέσουμε το νήμα των σχέσεων», τόνισε. Όπως σημείωσε ταυτόχρονα η ατζέντα θα περιλαμβάνει όλα τα ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες και θα υπάρξουν και σχετικές συμφωνίες.

Στα πλαίσια αυτά άλλωστε ενδεικτική είναι η αναφορά του και την αυριανή κρίσιμη σύσκεψη του ΝΑΤΟ με κύριο θέμα τις εντάσεις στην Αζόφ με την Ουκρανία όπου όπως σημείωσε ελληνική επιδίωξη θα είναι «να μη ξεκινήσει νέος ψυχρός όπως σημείωσε με την Ρωσία».

Πέντε άξονες στον Στρατηγικό διάλογο με ΗΠΑ

Επόμενος διπλωματικός σταθμός θα είναι οι ΗΠΑ και ο στρατηγικός διάλογος που θα ξεκινήσει στις 13 Δεκέμβρη με τις συναντήσεις που θα έχει  Γ. Κατρούγκαλος με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον και θα περιλαμβάνει 5 άξονες: Άμυνα – Ασφάλεια, Τρομοκρατία, Ενεργειακά, Εμπόριο – Επενδύσεις και οι σχέσεις των πολιτών. «Στόχος αποτελεί η αναβάθμιση των διμερών σχέσεων.

Σειρά διμερών και τριμερών θα ακολουθήσουν με Ιορδανία, Παλαιστίνη,  Κύπρο Ισραήλ οι οποίες δείχνει την πολυμερή διπλωματία και την αναβάθμιση της χώρας και το κύρος της. Την ίδια στιγμή επιβεβαίωσε την θέληση των ΗΠΑ να συμμετάσχουν στη τριμερή με Ισραήλ και Κύπρο αναβαθμίζοντας διπλωματικά το μήνυμα που θα στείλει από την περιοχή της Αν. Μεσογείου στην Τουρκία.

Συμφωνία των Πρεσπών και μαθητικές κινητοποιήσεις

«Υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την κυβέρνηση της πΓΔΜ και θα τοποθετηθούμε όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Εμείς αναμένουμε και απαιτούμε  πιστή εφαρμογή του πνεύματος και του γράμματος της Συμφωνίας των Πρεσπών», επισήμανε ο Γ. Κατρούγκαλος απαντώντας σε όσα κατά καιρούς ακούγονται για το περιεχόμενο της συνταγματικής αναθεώρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο ΑΝΥΠΕΞ επισήμανε ότι δεν υπάρχει προθεσμία προς την πΓΔΜ για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενώ όσον αφορά τις δηλώσεις του Ζ. Ζάεφ ότι θα διδάσκεται η Μακεδονική γλώσσα στα ελληνικά σχολεία, αρνήθηκε να σχολιάσει  τα δημοσιεύματα καθώς όπως σημείωσε στο ΥΠΕΞ δεν έχουν βρει ακόμα  τις επίσημες δηλώσεις.

Τα ζητήματα της γλώσσας άλλωστε λύνονται στο άρθρο 4 και 7 της Συμφωνίας που ορίζει ότι η Ελλάδα την χαρακτηρίζει σλαβομακεδονική. Ξεκάθαρα επισήμανε ότι δε θα επιτραπεί κανένα περιεχόμενο αμφιβολίας.

Ζήτημα ενημέρωση και των μαθητών αλλά και γενικότερα του κόσμου για τη Συμφωνία την Πρεσπών, έθεσε ο Γ. Κατρούγκαλος αναφερόμενος στις πρόσφατες μαθητικές κινητοποιήσεις. Επανέλαβε, ότι υπάρχει η σχετική πλειοψηφία στη Βουλή και σημείωσε ότι τα κόμματα πρέπει να ανοίξουν συζήτηση για την Συμφωνία και να ενημερωθούν όλοι. Μάλιστα δικαιολόγησε και τα υψηλά ποσοστά αντίδρασης στις δημοσκοπήσεις ως «συναισθηματική αντίδραση».

Αναμένεται και συνάντηση με τον Αλβανό Πρωθυπουργό Ράμα

Σίγουρος, ότι οι ηγέτες Ελλάδας – Αλβανίας θα έχουν σύντομα συνάντηση ώστε να προωθηθεί η επίλυση των διμερών ζητημάτων εμφανίστηκε ο ΑΝΥΠΕΞ ο οποίος σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις είχαν φτάσει στο τέλος τους και ουσιαστικά διεκόπησαν λόγω του περιστατικού με τον Κατσίφα στη Β. Ήπειρο. Ουσιαστικά όπως τόνισε το μόνο που έχει απομείνει είναι ο νόμος για τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητα που πρέπει να ολοκληρωθεί στην Αλβανία και θα είναι ενδεικτικός για την ευρωπαϊκή της προοπτική.

Προετοιμάζεται η συνάντηση με Ερντογάν αλλά και επέκταση αιγιαλίτιδας ζώνης

Σε εξέλιξη βρίσκεται σύμφωνα με τον Γ. Κατρούγκαλο η προετοιμασία συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τ. Ερντογάν καθώς σκοπός είναι να γίνει με παραγωγικούς όρους. Απαντώντας και στις κατηγορίες της ΝΔ για τη προηγούμενη συνάντηση επισήμανε ότι «δεν περιμένουμε μαγικές λύσεις αλλά κρατάμε ανοιχτούς του δίαυλους επικοινωνίας και εκτόνωσης κρίσεων».

Αναφερόμενος ταυτόχρονα στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο επισήμανε ότι παραμένει στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και θα προωθηθεί σχετικό νομοσχέδιο αφού πρώτα συζητηθεί με τα υπόλοιπα κόμματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ