Η «καυτή» Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ και τα εθνικά θέματα

Η πολυαναμενόμενη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ ξεκινάει αύριο με τα εθνικά θέματα του Σκοπιανού και Ελληνοτουρκικών να αποτελούν μέρος της αντζέντας των συζητήσεων.
 
 
Εν μέσω καλοκαιριού η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα γίνει αύριο και μεθαύριο αναμένεται ιδιαίτερα «καυτή» καθώς μέσα από το γεωπολιτικό παιχνίδι που θα παιχτεί, περνάνε και οι εξελίξεις στα δύο εθνικά μέτωπα , το Σκοπιανό και τα ελληνοτουρικά.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ, έχει προετοιμάσει τα μέλη του Οργανισμού για μια Σύνοδο, που αναμένεται να θέσει σημαντικά ζητήματα – εκτός από τους «τζαμπατζήδες» του ΝΑΤΟ – που αφορούν τη νέα ατζέντα που θέλει να επιβάλει ώστε να αντιμετωπιστεί η ανάσχεση των ρώσικων σχεδίων και η αναδιάταξη των αμερικανικών προτεραιοτήτων σε ανατολική Μεσόγειο και δυτικά Βαλκάνια.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Άμυνας Πάνο Καμμένο.
Η ελληνική αντιπροσωπεία θα έχει να χειριστεί το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών και την πρόσκληση προς τα Σκόπια που αναμένεται να επικυρωθεί για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες.
Γι΄ αυτό το λόγο άλλωστε στη Σύνοδο θα παρευρεθεί και ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ ο οποίος θα υποστηρίξει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, υπό τον όρο βέβαια ότι θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό. Βέβαια ο Ζάεφ θα πρέπει να πείσει ότι θα καταφέρει η κυβέρνησή του να χειριστεί το επόμενο διάστημα τις οξυμένες εσωτερικές πολιτικές αντιδράσεις.
Εδώ θα πρέπει να αναμένουμε το πώς θα κινηθεί και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος ο οποίος έχει σημειώσει, ότι δεν θα γίνει καμία επίσημη πρόσκληση στη Σύνοδο ενώ έχει διαμηνύσει ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση αν έρθει η συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή με απλή πλειοψηφία.
Τα δύσκολα για την ελληνική αποστολή αφορούν τα ελληνοτουρκικά τα οποία θα επικεντρωθούν στην παράνομη φυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη, και την προκλητική τούρκικη αξίωση για ανταλλαγή με τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς.
Βέβαια η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει, ότι δεν πρόκειται να συζητήσει καμία τέτοια περίπτωση, αντίθετα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αθήνα σκοπεύει να θέσει με ιδιαίτερη πλέον ένταση το ζήτημα των δύο στρατιωτικών στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.
Μάλιστα το θέμα αναμένεται να τεθεί και σε επίπεδο ηγετών των δύο χωρών και συγκεκριμένα στην συνάντηση που θα έχουν στο περιθώριο της συνόδου ο έλληνας πρωθυπουργός με τον τούρκο πρόεδρο.
Έτσι η Αθήνα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή διεθνοποίηση του ζητήματος με στόχο την άμεση απελευθέρωσή τους. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η κυβέρνηση δείχνει πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα στην αντιμετώπιση του ζητήματος μέσω του ΝΑΤΟ, και επιδεικνύει αδιαφορία σε συγκεκριμένες ενέργειες που γίνονται από την ΕΕ.
Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι ο Αλέξης Τσίπρας σε πρόσφατη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, επισήμανε ότι η φυλάκισή τους είναι «απαράδεκτη» και επικαλέστηκε τους όρους που διέπουν τις σχέσεις δύο χωρών μελών του ΝΑΤΟ με βάση το άρθρο 1 της συμμαχίας.
Κάτι που αναμένεται να επικαλεστεί και στη Σύνοδο όπως και να πιέσει το ΝΑΤΟ να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο για την εξεύρεση λύσης καθώς οι προφορικές δεσμεύσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα δεν φέρνουν πρακτικό αποτέλεσμα και δεν συμμορφώνουν την Τουρκία.
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ