Καζακστάν: Είναι πιθανή μια τουρκική ή κινεζική «ειρηνευτική» στρατιωτική αποστολή;

καζακσταν τουρκικη ειρημευτιθκη δυναμη

Γράφει ο Γιώργος Μενεσιάν, Διεθνολόγος, Ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) για θέματα Μ. Ανατολής, Ευρασίας

 

Εδώ και δύο μέρες υπάρχουν μέσα και λογαριασμοί στο Twitter που κάνουν λόγο για πιθανή κινεζική ή τουρκική στρατιωτική αποστολή για την υποστήριξη του καθεστώτος. Πόσο πιθανό είναι να δούμε κάτι τέτοιο και, το σημαντικότερο, θα μπορούσε να υπάρξει μια τέτοια αποστολή από την Κίνα ή την Τουρκία;

ΚΙΝΑ: Η Κίνα και το Καζακστάν είναι μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO). Τα κράτη-μέλη του εν λόγω οργανισμού είχαν συμφωνήσει, το 2001, στην θέσπιση μιας αντιτρομοκρατικής δομής η οποία φέρει το όνομα SCO Regional Anti-Terrorist Structure. Η συγκεκριμένη δομή, ανακοίνωσε χθες ότι είναι έτοιμη να συνδράμει το Καζακστάν σε περίπτωση που εκείνο το ζητήσει.

ΤΟΥΡΚΙΑ: Δεκάδες Τούρκοι «αναλυτές» και πολιτευτές (προφανώς Παντουρκιστές) ζητούν, εδώ και μέρες, την αποστολή τουρκικής «ειρηνευτικής» δύναμης. Υποστηρίζουν ότι ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών (πρώην Τουρκικό Συμβούλιο) είναι πιο κατάλληλος από τον CSTO για την επίλυση της κρίσης στο Καζακστάν. Μπορεί ο εν λόγω οργανισμός να πραγματοποιήσει στρατιωτικές αποστολές; Η απάντηση είναι αρνητική. Ωστόσο, σύμφωνα με την Συμφωνία του Nakhichevan (2009), τα κράτη-μέλη του οργανισμού καλούνται να συντονίσουν τις δράσεις τους  για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, των αποσχιστικών κινημάτων, του εξτρεμισμού και του διασυνοριακού εγκλήματος. Ο πρόεδρος του Καζακστάν (με την σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας και του CSTO), αποκαλεί τους διαδηλωτές «τρομοκράτες». Αν τα κράτη-μέλη του οργανισμού υιοθετούν την στάση του καζακικού καθεστώτος, τότε μια συντονισμένη στρατιωτική προσπάθεια δεν θα μπορούσε να είναι απίθανη.

Σε κάθε περίπτωση, παρά τα παραθυράκια που αφήνει το Regional Anti-Terrorist Structure του SCO και η Συμφωνία του Nakhichevan μεταξύ των κρατών-μελών του τότε Τουρκικού Συμβουλίου, η άμεση ανταπόκριση της Ρωσίας και του CSTO δεν αφήνει ανοιχτό κανένα ενδεχόμενο για την αποστολή τρίτου «ειρηνευτικού» σώματος στο Καζακστάν.

Εξάλλου, ο πρόεδρος Tokayev πέτυχε τους στόχους του οι οποίοι θα αναλυθούν σε επόμενη ανάρτηση.

Spoiler alert: απ’ ότι φαίνεται τα γεγονότα στο Καζακστάν έχουν να κάνουν με ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ του νυν και πρώην προέδρου της χώρας.

 


Περισσότερα άρθρα από το Γιώργο Μενεσιάν:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΝΕΣΙΑΝ


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ